用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四升中五暑假應該點部署
發新帖回覆
go

中四升中五暑假應該點部署 [複製鏈接]

~ 呀女來緊升中五, 見佢整個暑假都忙課外活動, 其實這個暑假洗唔洗特別做d什麼for dse, 有沒有人可分享下經驗, 暑假可做什麼裝備自己,還是讓佢自由發揮算,因升中六個暑假都沒得再hea, 請大家分享下.

多謝大家分享.
   18    0    0    0

細細粒媽咪 發表於 23-7-8 08:59

~ 呀女來緊升中五, 見佢整個暑假都忙課外活動, 其實這個 ...

上年升中五暑假,基本補開既補習+ 參加左學校推薦既program+考左個 IELTS。

暑假, 要好好善用
睇下你谷唔谷

如果唔谷,  就由得佢點安排

如果谷的話, 我個人建議,

一天, 分早上, 下午, 晚上

用2個時段,鋤書

即係, 早上,  8-12點 , 用來讀 maths

下午自由活動, 晚上用來谷中英/文科

星期一到六,    早上谷數,   晚上谷文學野, 即中文英文, 或文科

下午 休息, 出街

成個暑假, 專谷數學, 在早上

所謂的,  拿開 textbook,, 或 書, 讀定, 中五, 六數學

最好,    在7月中到8月底, 將成個dse maths 讀晒去
數學past papers 由1980年做起

因為涉及的卷太多,  所以盡早做

暑假唔做, 平時無時間做

因為dse  二十個topics 數學左右, 有心自己讀, 成個暑假, 可以提早讀晒去

唔好等老師教, 太被動

晚上做英文, 中文練習, 做閱讀理解 咁

進行一個閉關式 的 特訓, 早上, 晚上讀書拎走電話

下午出街, 抖一抖氣

暑假可以, 安排一次旅行, 疫情出無國多年

晚上文, 早上理科 , 下午休息, 平衡到生活, 訓8小時

細細粒媽咪 發表於 23-7-8 08:59

~ 呀女來緊升中五, 見佢整個暑假都忙課外活動, 其實這個 ...
阿囡呢個暑假會好充實,應該話末放已經開始忙. 除咗課外活動,學校某些科要補課,做暑期功課,好在唔多。還會參加HKU Academy for the talented 某些programmes,認清自己志向,亦安排好某啲科嘅job shadowing 給她.
阿囡自己目標今個暑假會追番M數有些無信心嘅topics, 會備課埋其他。所以放假前幫佢請咗個上門私補,傳統名校呢科考級一、DSE5**、大學亦修緊同數學相關嘅科目。解答佢難題,阿囡同佢好夾,提升佢數學興趣和拿星星決心

因之後想出國留學,學校只有些少IELTS notes, 佢會趁暑假上網搵下教材,自研下才去考。

至於中、Chem、Bio、Econ, 照佢中四一向溫習方法已經可以,備課,睇參考書,名師notes。暑假可以做下pass paper 同練習,返學真係無乜時間,趁放暑假時要好好把握,好好利用精選嘅教材,溫故知新。

安排好8月頭短程9日外遊,佢可以旅行前溫一輪,之後去散下心,充下電,返來又可以衝一輪

bbc2018 發表於 23-7-13 10:48
阿囡呢個暑假會好充實,應該話末放已經開始忙. 除咗課外活動,學校某些科要補課,做暑期功課,好在唔多。還 ...
好充實

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊