用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宏信書院PYP問題
發新帖回覆
go

宏信書院PYP問題 [複製鏈接]

請問有冇家長返緊宏信,可唔可以分享下宏信小學PYP係學緊咩同老師資質好唔好?
   0    0    0    0

Delete

回覆 糯米米糍 的帖子

都有了解過,但想知道和聽一聽家長們真實分享。因為自己冇朋友係讀緊IB。我知道讀IB同DSE的路好唔同雖然最後都係入大學但始終都想了解多一些上堂情況。我個人想比小朋友試吓讀IB學校而且宏信都係心儀學校之一。

StopA 發表於 23-7-18 16:47
回覆 糯米米糍 的帖子

都有了解過,但想知道和聽一聽家長們真實分享。因為自己冇朋友係讀緊IB。我知道讀IB ...

宏信係直資,不可多過一半考ib, 你有冇睇下佢dse and IB 公開試成績,作個参考?

StopA 發表於 23-7-18 16:47
回覆 糯米米糍 的帖子

都有了解過,但想知道和聽一聽家長們真實分享。因為自己冇朋友係讀緊IB。我知道讀IB ...

小朋友讀緊Y1.. 學校語境好好,佢話係學校全日都係講英文
上堂模式就同傳統學校好唔一樣,會有homeroom teacher (班主任)教晒差唔多全部科,只有中文係普通話老師教.. 同埋其他eg music , art會係專科老師..
功課都幾輕鬆,每星期有一張homework grid,小朋友自己分配時間,下星期先交..
中文功課就差唔多日日有,不過唔係抄寫類,所以好快完成
基本上每日番屋企要做嘅就係reading~
So far小朋友番得真係好開心,同埋呢一個月見佢學習自發同主動左好多!

我的小朋友曾就讀宏信小學部, 完成六年 PYP 課程後轉至傳統中學繼續升學。小女在這裡渡過了非常快樂且充實的六年。在這裡遇過的每一位老師都好好, 能力好高, 也好有愛。
一所學校好不好, 除了語境之外, 更重要的是他的辦學理念和課程設計, 小女是受惠者。離開了這所學校, 逆流而上走向傳統學校, 更深體會到從前 PYP 課程和宏信的好處。

mandi_lui 發表於 23-10-19 13:46
我的小朋友曾就讀宏信小學部, 完成六年 PYP 課程後轉至傳統中學繼續升學。小女在這裡渡過了非常快樂且充實 ...

咁樣何解要離開LA ,
真心想知原因

邪惡木馬 發表於 23-10-19 18:45
咁樣何解要離開LA ,
真心想知原因
人望高處呀!有能力當然希望更上一層樓, 其次高昂的學費也是轉校原因之一。
不少龍校學生都會選擇在升中時向外闖, 情況相當普遍吧!

mandi_lui 發表於 23-10-19 19:18
人望高處呀!有能力當然希望更上一層樓, 其次高昂的學費也是轉校原因之一。
不少龍校學生都會選擇在升中時 ...

因為語境和學制完全改變了

邪惡木馬 發表於 23-10-20 00:07
因為語境和學制完全改變了

其實語境不大分別, 轉 band 1英中, 宏信的學生反而有點優勢。就是讀中文的程度和練習強度加高了不少, 中文是升中後唯一需要外補的科目, 而補的主要是答題技巧

學制上的改變當然需要一翻努力去適應, 幸好 LA 的課程內容夠深夠闊, 年復年在六個主要範疇上疊加知識, 讓小女的學習基礎打得很穩, 沒有出現跟不上進度的情況。好感恩小學選擇了宏信

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊