用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔VS SFA VS港同 求分享
樓主: s_siumay
go

男拔VS SFA VS港同 求分享   [複製鏈接]

唔係人人都可以咁任性, 家長有自己選擇, 旁人葡萄不了

Jean1769 發表於 23-7-13 07:13
而家都七月中,仲有三間Vs。SFA都hold到而家,又有乜意義?

我出依個post係希望可以收集多少少看法 從而作出決定,

我都好想知道點解幾間學校會7月中先call waiting我

你除咗批判外 從你嘅文字我亦睇唔到有任何意義

s_siumay 發表於 23-7-14 15:25

我都好想知道點解幾間學校會7月中先call waiting ...

請問你原先係DBS waiting嗎?

twhkleung 發表於 23-7-11 02:56
如果小朋友張來打算出国或考lB,DB

如果小朋友打算考DSE,港同

我親戚呀仔剛在HKU 畢業一年, 佢係DBS 考DSE 的, 唔好講到DBS 考DSE 好差咁, 只不過唔係IB 咁 Top 啫
樓主, DB 咁好你唔揀大把人多謝你, 我有兩個親戚係DB畢業生, 四四正正, 前途無可限量, 我有仔又考到的話一定比佢讀

s_siumay 發表於 23-7-14 15:25

我都好想知道點解幾間學校會7月中先call waiting ...

咁都睇唔到?咪第一個out SFA連vs都唔駛vs囉。

vjcarcar 發表於 23-7-14 15:52
請問你原先係DBS waiting嗎?

好明顯啦

catf2 發表於 23-7-14 16:59
我親戚呀仔剛在HKU 畢業一年, 佢係DBS 考DSE 的, 唔好講到DBS 考DSE 好差咁, 只不過唔係IB 咁 Top 啫
樓主 ...
比如有同學仔有Stanford同Cambridge offers, 最戶简左事彈一間, 你都不可能話号一間差吧.
人得一個, 总要搵些条件出來去幫助决定的.

假設,
1. DBS IB > DSE,
2. 而DSE 港同 > DBS

如果想讀DSE, decision 明顯是港同.

當然你可自行多加些criteria去weight佢地(e.g., 历史, connection, etc.), 再决定.

冇野係绝对 arm, 或錯, 关建睇下係假設左d乜先.

回覆樓主:

聽去年畢業生講,級100都可以揀IB,好多人各種原因無揀IB揀DSE。總之學校有多個選擇總是好的。

回覆樓主:

其實讀書唔係只為考一個DSE 成績,而且人地成績好唔代表自己成績好,校園生活及閱歷都很重要架

千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅極度不開心。最近追劇黑暗榮耀,感覺不說出來,是對自己和仔仔不公平。希望可以避雷

千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅極度不開心。最近追劇黑暗榮耀,感覺不說出來,是對自己和仔仔不公平。希望可以避雷
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊