用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔VS SFA VS港同 求分享
go

男拔VS SFA VS港同 求分享   [複製鏈接]

糾結中… 男拔/SFA/港同 點揀好?

小朋友性格活潑好動,但上課讀書又會坐定定好投入,學術都可以,有學音樂 但運動表現麻麻

SFA當初報讀因為學術比較接近現時小朋友程度,但方間話好谷亦無中學back up

港同 因為一條龍 中學是B1A所以報考,但小學係中文教學 升上中學英文程度會不會比較遜色?宜小一小二教的程度較淺 到預備考DSE會否好吃力?

男拔 IB成績亮麗 但DSE麻麻,屬B1B 點解名氣咁大排名會低港同少少?

如學校地點及學費不太大問題下,這3間應如何選擇?求分享(emoji)(emoji)
   6    0    0    1

s_siumay 發表於 23-7-7 03:05

小朋友性格活潑好動,但上課讀書又會坐定定好投入,學術都可以,有學音 ...
Dbs

回覆樓主:

你這貼同隔離女拔VS陳守仁有得一比。男拔IB成績世界排名前茅,佢係世界級的 ,所以就唔需要咁睇中DSE啦。男拔收咗唔少三私前列學生,生源唔比SPCC差,如果讀IB話。而且男校IB有如此成績,實屬不易,佢培養男仔係有一定方法,優勢。
我話中學。

小朋友性格活潑好動,但上課讀書又會坐定定好投入,學術都可以,有學音 ...

SFA out, .第日升中最top都係望DB/SPCC

DB 港同,除非想要男女校,唔係都係DB

Target DB
入到DB仲糾結?

簡單啲來講 發表於 23-7-7 07:11

你這貼同隔離女拔VS陳守仁有得一比。男拔IB成績世界排名前茅 ...

其實陪養男仔,佢小學已經好好,佢無特別標榜,但佢真係係想d 仔做男仔,唔會太錫住佢地,運動會落細雨但不停落,我仲以為cancel 左, 我仔話冇喎阿sir 話照跑啦 佢地勁開心

pe 堂4月游水,又落雨,我仔話冰水一樣,但阿sir 話游10個來回就唔凍啦,阿sir 獎佢地可以跳水,又俾佢地玩一陣water polo

小學呢個年紀嘅男仔好多諗頭,特別係一班都算醒醒目目既男孩子,DB 最好既地方係俾好多空間佢地交流同發揮

呢樣特點喺直到我另一個仔,入讀另間男校我先發現原來咁難能可貴

DB 小息,lunch break 佢哋係玩好多野,創造好多唔同既野出來,非常有創意,原來 creativity 真係可以咁樣train 返來

反觀我另一個仔,佢學校基本上喺咩都鬧 唔好話一齊圍埋傾create 一啲嘢,基本上一齊傾計都少,超級多限制

EK 最著眼成績,呢間真正 band 1A, 如果比較下,DB dse 一定唔及佢

但在我黎講,性格shaping 同成長經歷係非常重要,俾我揀幾多次都會揀返db

Vana 發表於 23-7-7 16:23
其實陪養男仔,佢小學已經好好,佢無特別標榜,但佢真係係想d 仔做男仔,唔會太錫住佢地,運動會落細雨但 ...

非常認同,所以人哋不斷攞DSE成績做對比話DB跌出神壇,我真係覺得都費時講。一間學校好唔好,唔喺淨喺睇成績,仲有好多嘢。
我個仔仔每日放學都好興奮同我分享學校發生嘅嘢,見到佢每日都咁開心咁鍾意自己間學校,呢樣嘢俾成績重要。

其實陪養男仔,佢小學已經好好,佢無特別標榜,但佢真係係想d 仔做男仔,唔會太錫住佢地,運動會落細雨但 ...
另一間係邊間?

多謝各位的分享(emoji)(emoji)
其實SFA 只係有一刻諗過下佢地課程深咁多 學術根基會唔會紮實好多,之後升中會無咁辛苦呢?不過應該唔會諗 (emoji)

DB同港同 這兩間 大家都係力推DB,相信一定有佢嘅好

港同 反而少啲資料搵到 同少D人討論,除了愉快學習 同無咩功課外 其實佢地出黎嘅學生,校內學習氣氛等如何?

香港好多學校係圈養噶,標準化,無差別化。

讀DB的,著眼點估計多數不是DSE

SFA out

DB VS 港同, 唔講其他, 淨係名氣都好難令你放棄. 就算個個叫你揀港同, 相信最後都係入DB
恭喜曬:)

回覆樓主:

點稱都係男拔啦!SFA 博6年都係想入男拔St. Jo etc 名校啫,如果呢家入到仲洗諗

回覆樓主:

凈係有得直升已經吾洗vs, 吾通真係咁喜歡戰鬥?

唔明白VS的意義,唔通想show off?真係唔明

s_siumay 發表於 23-7-7 17:49
多謝各位的分享(emoji)(emoji)
其實SFA 只係有一刻諗過下佢地課程深咁多 學術根基會唔會紮實好多,之後升中 ...

你唔需要擔心男拔英數唔夠深。

男校 → 男拔
男女 → 港同

回覆 Adelpiero 的帖子

集郵?

Adelpiero 發表於 23-7-8 08:01
唔明白VS的意義,唔通想show off?真係唔明

咁你依一個回覆嘅意義呢?

visitor123 發表於 23-7-8 12:10
回覆 Adelpiero 的帖子

集郵?

你幫小朋友報考小學 只報一間?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊