用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 一問
樓主: gtg435i
go

SFA 一問   [複製鏈接]

小雨之果 發表於 23-8-7 23:10
千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅 ...

在此想鼓勵一下「小雨之果」,不知你還看不看到此post,雖然你兒子和我女兒發生的事件有些不同,希望你也要加油!如父母能用正面心態引導小朋友,也能把傷痛的陰影轉化為動力。可以欣賞一下你兒子說出傷痛事情的勇氣,對於年紀咁細的小朋友,要有這勇氣面對欺凌事件也是十分不容易的。相信你兒子將來會更加有愛心和同理心,去幫助更多比自己弱勢的人。

如自己的情緒未能消化,也不必再為那些抨擊你的人回應,甚至不用再看這些post,盡量減少精神內耗,留精神和能量陪伴兒子成長,那些無謂人在你的生命中沒有任何價值,也不會再出現,為這些人不開心沒有任何意義。
一起加油!!!

兩位家長既孩子都曾經入讀Sfa,亦因為不滿而離開,如果唔是極大既失望,相信唔容易作出離開既決定,所以冇咩好質疑其孩子遭遇不公既可信性。

國際學校最重視一樣嘢— fair。遇到不公平而又有道理,需要發聲時就要發聲。
有人話每間學校都有bully,我既睇法是學校唔處理米成日有啰!

回覆樓主:

彼之砒霜吾之蜜糖,我小朋友亦以畢業,感激學校渡過的快樂時光,感恩老師關愛。我只是從你隻言片語中知道,你單方面覺得學校存在霸凌非禮,當年亦冇搵過老師,也冇同任何人講。很歡迎你講出所有野。系呀,你我同小雨之果都係從大陸來噶。本地人係相對更溫和。因為唔可否認我都系有點先入為主,係我以小人之心度君子之腹。咁期待你講出來

Sing13 發表於 23-11-29 00:32
兩位家長既孩子都曾經入讀Sfa,亦因為不滿而離開,如果唔是極大既失望,相信唔容易作出離開既決定,所以冇 ...

小兒正係由 SFA 轉去 國際學校
你話學校處理就冇 bullying, 如果係咁世界會和平好多。

以我經驗,本地學校同國際學校最大分別係:
本地學校只會去罰 bully 人的同學
而國際學校係會同時教被 bully 的同學去強化自己,學識 say no

hklove 發表於 23-12-1 10:07
你話學校處理就冇 bullying, 如果係咁世界會和平好多。

都想問下舊SFA用家意見......
我係SFA新手用家, 感覺SFA真係純academic, 如外間所講咁谷谷谷, 小測默書存考試輪住尼.  好多新手家長都幾panic

感覺呢間學校比小朋友去建立學術以外嘅知識嘅機會比較少, 就連運動會, presentation 機會 都係揀學生先有得參與.

唔知你有咩過住體驗可以分享下. 多謝

回覆 gtg435i 的帖子

我入左 offer group, 有真實家長分亨,我都驚好谷,但實際不是那樣的,明天去留位勒。

簡單啲來講 發表於 23-7-6 14:30
大約一個學段會有幾次presentation,project初小不多。學校很重視演講,每個人都要講,總有舉辦super start ...

小朋友今年有幸入讀SFA,可否介紹多啲?
我見學校話係用cycle 返學,咁課後活動又跟星期?
因不住附近,知唔知有無2輪校車?
一般而家一日有幾多功課?家長參與程度高嗎?同事小朋友在其他學校有好多PPT都要家長做。

brendabb168 發表於 23-12-1 15:06
小朋友今年有幸入讀SFA,可否介紹多啲?
我見學校話係用cycle 返學,咁課後活動又跟星期?
因不住附近,知 ...

課後跟星期。考試前就幾乎零功課,宜家初小平時功課比以前少,輕松唔少。主科一到兩份。唔需要家長幫手做其他野,家長在開始能引導佢哋養成良好學習習慣就得。另外運動會自由參與,演講係每人都要堂上講,superstar果點係每人一票選出作品,上臺表演,人人可以參與。

unienergy 發表於 23-11-26 08:38
回覆 小雨之果 的帖子

認同,我女兒幾年前在SFA讀小一至小三,小二時開始發現她很怕上學,越讀越沒有信心 ...

Wow! good to know

點非禮法?

Bicanna 發表於 23-12-1 14:38
回覆 gtg435i 的帖子

我入左 offer group, 有真實家長分亨,我都驚好谷,但實際不是那樣的,明天去留位勒 ...

谷唔谷你讀過先知。朋友開學幾日,收到不錯津小call 叩門waiting, 即刻轉校

佢話d家長嫌功課少,但佢覺得已經超多

hklove 發表於 23-12-1 10:07

外國學校直情唔理,所以學生亦要練健身,自己搞掂。

自己強大自然冇人可以欺負你,但你想唔想自己小朋友連朋結黨,以暴易暴?

香港既做法是學校唔處理,報警見報。當然有錢既可以好似某高官打到上高院,鬥燒銀紙。

簡單啲來講 發表於 23-12-1 15:26

咁小一多唔多默寫英文?
因我小朋友識睇識講,但背英文字唔太叻。
你眼見是不是大部份都去補習?

有個朋友舊年幫佢小朋友報過SFA,佢話正取生好大部份都走曬去其他學校,最後call得好勁,好多人都被call,但我朋已經註冊咗其他心儀嘅官津學校,冇去讀。

brendabb168 發表於 23-12-1 18:41
咁小一多唔多默寫英文?

1年6次默書

gtg435i 發表於 23-12-1 14:21
都想問下舊SFA用家意見......
我係SFA新手用家, 感覺SFA真係純academic, 如外間所講咁谷谷谷, 小測默書存 ...

其實默書唔多,考試一年只有三次,冇大測,有時間參加課外活動,只係考得較深,並唔係好似坊間講到咁恐怖。

brendabb168 發表於 23-12-1 18:41
咁小一多唔多默寫英文?

串字唔叻,一般經過幾次默書洗禮就慢慢會好,有oral課,從新教phonics。SFA教英文有一套(emoji)
高小呢陣有人去專補常識和科學,初小到是聽講補中文有些,因為宜家SFA中文抓得緊。

利申 非用家
身邊有兩個朋友的小朋友入讀SFA 一個兩年前入P1 一個今年P1 兩個都曾訴苦話小朋友讀到喊 大啲那個已成功插班去他校 一個打算轉校
唔排除佢哋係唔受谷那批 相信留低又讀到那些應該係「真材實料」又適合間學校

f00130 發表於 23-12-2 22:32
利申 非用家
身邊有兩個朋友的小朋友入讀SFA 一個兩年前入P1 一個今年P1 兩個都曾訴苦話小朋友讀到喊 大啲 ...

絕對相信係咁,因為我都有朋友嗌救命

f00130 發表於 23-12-2 22:32
利申 非用家
身邊有兩個朋友的小朋友入讀SFA 一個兩年前入P1 一個今年P1 兩個都曾訴苦話小朋友讀到喊 大啲 ...
係,我都識朋友都係咁既情況,雖然已轉校,但對SFA都係讚多過彈,話默書、功課唔算多,考測亦唔算深,不過呢個小朋友讀書好叻,去到新校都係好好成績。

Sing13 發表於 23-11-29 00:32
兩位家長既孩子都曾經入讀Sfa,亦因為不滿而離開,如果唔是極大既失望,相信唔容易作出離開既決定,所以冇 ...
雖然我对你对某Program的过度跨張, 但又不太熟詳情的推廣宣传言論並不認同, 但對事不对人, 我卻是很認同你的某些觀点, e.g., 传统精英式催谷成績式教育, 成績第一, 其它都是第二, e.g., 人品, fairness, etc. 真是不一定每位小朋友都适合, 入对/入錯學校, 原來真係可影响很大...

己下是跟其它網友分享, 不要只追求名气或排名, 反而合适更重要!

呀仔小學時貪近家, 入了間官校(算是間很不錯的官小), 但成績一般, 雖未致於比同學打, 但精神上的欺凌, 其实同样嚴重, 手尾長...

例子1. 呀仔很有禮科貌, 見到認識的同學, 都会向他打招乎, 点知個同學对佢話, 你d垃圾班, 冇知格同學講野.
之后呀仔問我, 点解個同學咁样同佢講野, 我話位同學當時可能心情唔好, 你原諒佢啦, 但我心想, 点解學校同家長,咁细個就睇唔起人,  但都唔教下嫁, 第時大左点算?

例子2. 小六畢業典禮后, 同班同學全走去教員室影相, 呀仔見到好开心, 跑过去一齊影, 点知有d同學特然大声叫, 唔好比佢过來, 后來見到我们企在后面, 便馬上收声, 最后老師叫呀仔过去一齊影... 事后呀仔主动講, 佢地係咁嫁喇. (原來呀仔这六年是这样渡过的)

例子3. 有次學校參一個科學比賽, 當然選精英班同學啦, 但時近考試, 很多级頭同學要温習, 不原參加, 最后老師找呀仔參加, 他回來話, 知道老師其实並不想找他, 所以佢話唔想參加, 我们乜沒所為, 点知第二天回校告訴老師, 老師話人數不夠, 你一定要參加, 最后為有參加. 结果, 级二同學拿下銀獎, 级十位同學拿下銅獎, 呀仔拿到金獎. 关建是... 在下一次科學比賽, 因沒有校內試迫近, 精英班同學可全參加, 而呀仔即使幫校拿下金獎, 但都不能再參加.
我明白, 老師如果派精英班同學參加, 即使拿不到獎, 也盡力了, 但如选非精英班參加, 拿不到獎, 可能便要解話了 (传统學校就是这样?)

升中時, 為囝选了間地区直知小校, 結果情况180度改变, 大致在已下分享过, 种之一句, 名校不一是最好,合适最緊要!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3876495&pid=49245423&fromuid=2356337

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3871992&pid=49233893&fromuid=2356337
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊