用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB放榜 2023
樓主: nicolemummy
go

IB放榜 2023   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-7-7 10:20
但係網友形容港大醫學院用SBL,根本搞錯咗。

唔明?什麼SBL搞錯呢?

親戚做中大醫科教授, 早三年已叮囑揀 HKU Mbbs.

他說 PBL 是用較多資源,十分值得。

學生們兩邊咁多同學朋友,可以多問清楚教學內容,鋪排和次序。

增潤年本身是吸引。有呢一年擴闊眼界,做自己想做的。若果遲啲取消,我覺得是可惜的。

有些學生想早一年又早一年畢業的,當然不喜歡。 見仁見智。

反而 中大 GPS,  教授們沒有特別資援的,自己要搵referral 比學生。有些同學不是 GPS,只要主動,教授亦會幫手,如同 港大一樣。

先苦後甜 定 先甜後苦,邊度機會多和學習全面,自己去理解。

近年網絡一面倒講另外一邊說話,就算Facebook 醫療page 只出某間大學好資料,我只可說 某校 PR 確實做得好。  

myjasmine    發表於 23-7-12 12:50

hehehaha2017 發表於 23-7-7 07:12
可以屋企 父母谷返仔女中文
但考試考返lang b 中文

一直都話 中文 Lang A 難拎 7 。

IBDP 仲要六科,又TOK, 又EE, 又IA.

上兩年疫情大混亂,先會有咁特別嘅case。

呢兩年  EK 網絡不停話 IBDP 著數。

如果咁着數,佢哋啲仔女快啲讀 IBDP , 看看結果。

通常你以為着數嘅,就會唔着數。
你以為唔着數,反而仲着數。

為何要計算是否着數呢?
不如揀個合適的課程好過。

chingyu 發表於 23-7-12 06:24

我只是針對兩種教學法那個較有系統作出評論。

很多人以為PBL較SBL好係誤解,因為港大醫學院一直都係咁強調。這兩樣教學法全世界都承認,最後都得到認可,不會那個好過另一個。

如果提到有系統訓練,SBL係相對較有系統教授所有人體系统,教到學生對人體系統有較深入了解才去類似PBL的教學。

PBL反而係一面教系統,同時又要解難,學生要預備更多才可以做到功課或者上堂應對,學生唔明,教授要半路講多d未教的系統,所以原則上SBL較有系統學習,先學行然後學走。

去到第三四年雙方的程度已經差異不大,所以全世界醫學會/醫委會都承認這兩種教學法。

部分教授如果源於港大或者海外大學醫學院,跟開PBL才會有這種誤解。

教學法只係過程及優先次序,最後結果係培訓出被認可的醫療專業人士。對不對?

myck008    發表於 23-7-12 08:01
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-7-12 07:13

很多人以為PBL較SBL好係誤解,因為港大醫學院一直都係咁強 ...

《很多人以為PBL較SBL好》呢句我已經不能認同。

我反而聽過另外一邊說法較多。個個都話自己較為好係冇意思嘅,問多啲師兄、師姐、朋友,理解多啲,這樣會較為公平、公開、公正。

至於 中大醫科教授所指,當然有佢嘅見解。
兩邊運作都非常熟悉,亦唔排除對與錯。

總之,嘗試跟兩邊同學傾多啲,認真問得仔細啲,自己就會知道什麼是較好,較適合自己發展。

chingyu 發表於 23-7-12 06:38
一直都話 中文 Lang A 難拎 7 。

IBDP 仲要六科,又TOK, 又EE, 又IA.

樂見今年暫時較平靜, 等dse出成績後會否又多聲音

ANChan59 發表於 23-7-12 07:13

很多人以為PBL較SBL好係誤解,因為港大醫學院一直都係咁強 ...

我相信有醫學生認同你的想法。

但是,亦有醫學生讀完兩年有以下的見解。

HKU Mbbs - Each block focuses one organ (system). Every organ (system) will be taught thoroughly, meaning anatomy physiology pathology pharmacology (everything is connected, easier to understand, can connect the dots).

CUHK MbChb separates their curriculum by subjects (anatomy pharmacology, etc) u learn a bunch of drug names and diseases and different structures of the body without knowing which links to which and how it’s all connected.You get a bunch of information without context.

各有各說法,揀覺得適合自己便好了。

chingyu 發表於 23-7-12 08:12
《很多人以為PBL較SBL好》呢句我已經不能認同。

襾边医学院的教授我都熟悉的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-7-12 09:16
襾边医学院的教授我都熟悉的。

當然,大家都做咗咁耐,他們都到退休之年,行頭咁細,大家都知道收什麼學生。

呢吓佢哋都係話可悲嘅。 教授變成搶學生就無謂。

少林寺出身確係好,跟以前嚴格些更加好。

奈何而家大學要sell 友善, 又係有好有唔好。有些教授本身好好人都會反感,因為大家清楚去到醫院嘅實際情況。

希望兩間醫學院都訓練到一班肯服務市民又有質素的醫生。

回覆樓主:

我仔港大中大都有offer,最後會去港大,佢完全冇諗過PBL vs SBL,佢淨係諗邊間有朋友,enrichment year,其實6年後大家都係公立醫院houseman

chingyu 發表於 23-7-12 09:22
當然,大家都做咗咁耐,他們都到退休之年,行頭咁細,大家都知道收什麼學生。

呢吓佢哋都係話可悲嘅。 教 ...
Quoted: 希望兩間醫學院都訓練到一班肯服務市民又有質素的醫生。

---

作為一般市民, 我也是這個觀念.

我經常陪家人見中西醫.

質素和醫者心態, 都很受敬佩.

saikungmom 發表於 23-7-12 09:25
我仔港大中大都有offer,最後會去港大,佢完全冇諗過PBL vs SBL,佢淨係諗邊間有朋友,enrichment year,其 ...
係呀。孩子們選哪一間好睇邊間識多啲人。我識人上年揀 HKU 係因為 St John's 宿舍收咗佢,有單人房,原因就係咁簡單。
我女兒應該會選擇 CU, 因為佢感覺啲 prof 比較隨和。

其實孩子們的選擇可能好憑感覺,無我地諗咁多。

個人覺得 PBL, SBL 殊途而同歸,各適其適。

Starrynite 發表於 23-7-12 14:06
係呀。孩子們選哪一間好睇邊間識多啲人。我識人上年揀 HKU 係因為 St John's 宿舍收咗佢,有單人房,原因就 ...

入到 St John 唔係容易,其他 Hall 就算雙人房也挺好。
睇返個學生本身適應能力。 Hall 文化係一個體驗。

HKU PBL 面對不同 professors / tutors 都係nice的。
Professors 和 學生 會一齊去食飯。

我相信 CU 都有類似的體驗和活動。

最緊要佢哋自己揀。佢哋自己了解清楚,自己決定。

除了問頭三年,亦都要了解吓尾三年有什麼不同。

chingyu 發表於 23-7-12 15:15
入到 St John 唔係容易,其他 Hall 就算雙人房也挺好。
...
尾三年有何不同?

girl2016 發表於 23-7-7 04:47

你如真係有熟人 ib 42 hku med CO 佢肯講詳細,你就可問到 ...
港大己經降分,CO 43的,现在42分可入。

chingyu 發表於 23-7-12 09:14
我相信有醫學生認同你的想法。

但是,亦有醫學生讀完兩年有以下的見解。

喜歡自修,hku mbbs 是一個好選擇。喜歡超級辛苦5年,然後enrichment year, 開開心心過一年,hku mbbs也是一個好選擇。但係前題是要make sure 自己可以顺利升班!

chingyu 發表於 23-7-12 06:24

某校同學千叮萬囑叫師弟唔好揀自己讀緊的學校,因為自己自修得好辛苦。
識得某校教授話某校將enrichment year 並入5年課程,5年可以畢業,同學可以說是萬上加斤......會苦上加苦.

某校要同學final年全年做AI, 根本不可行,同學們會像入地獄一樣痛苦。(唔知什麼是AI, 可以問自己小朋友).

chingyu 發表於 23-7-12 15:15
...
請問尾三年有什麼不同?

nhi 發表於 23-7-12 16:20
某校同學千叮萬囑叫師弟唔好揀自己讀緊的學校,因為自己自修得好辛苦。
識得某校教授話某校將enrichment ye ...

我之前都聽過有人會咁講,可能真係有人讀得掂,有人讀唔掂。

以往編排又唔同。我見阿女和同學們又讀得開心愉快。好彩冇因為怕而冇揀。

正如早兩日,有前護士朋友跟我說 houseman 非人生活,千祈唔好入邊間醫院。

結局,朋友仔咁蹺入嗰間醫院做houseman,大讚學到好多嘢,好開心。

佢話覺得嗰間醫院醫護係做實事,好滿足,完全冇話好辛苦。但有些人又誇張到話唔係人嘅生活。

chingyu 發表於 23-7-12 16:30
我之前都聽過有人會咁講,可能真係有人讀得掂,有人讀唔掂。

以往編排又唔同。我見阿女和同學們又讀得開 ...
等你位公子定千金在這所醫院做過houseman, 同你講做得好開心,你再post未遲!

b3410 發表於 23-7-12 15:18
尾三年有何不同?

大家都有唔同朋友收到唔同資訊。

之前太輕鬆,之後會唔會招架不住?

平時教授好友善,clinical year 入到醫院又是什麼情況?

港大壓力大?中大壓力大?會有不同嗎?

以為自己嗰間好大壓力,實際上又唔知隔籬嗰間點樣。

兼且,做醫生前,裝備好自己,絕對係好事。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊