用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB放榜 2023
樓主: nicolemummy
go

IB放榜 2023   [複製鏈接]

bbcelia 發表於 23-7-6 17:55
A Level孩子也是用工苦讀,不是不勞而獲,他們有付出得Offer也是應該得到的!
...

唉呀!唔好意思, 我咁講無貶意, 我想講A level係最後出result, 所以仲有彈性比大學去處理

girl2016 發表於 23-7-6 18:15
local 果班多選CU
IS 外國果班多選HKU
文化唔同

以前CU收好多IB, 指2018年之前,起碼收40個,近年大量dse尖子選CU, IB就自然收少左。
HKU以前一年收十幾個IB學生,近年狂收, 以前CO 44,现在CO 42,43,原因自己估!

HKU 2018年之前收70% LOCAL, 上年收41%,應該唔係文化突變!

bearbear2003 發表於 23-7-6 17:45
近幾年多數㨂CU
同意,近年真係多咗好多尖子揀CU

Starrynite 發表於 23-7-6 11:02
今年情況十分惡劣,我女兒學校絕大部份學生的成績比predicted grade 低 2-4 分 (而她學校一向出 PG 十分嚴 ...
回復到19年分線劃分

73662710 發表於 23-7-6 18:24
以前CU收好多IB, 指2018年之前,起碼收40個,近年大量dse尖子選CU, IB就自然收少左。
HKU以前一年收十幾個 ...

是不是突首辦主任接手之後?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我孩子學校有不少同學死在中文上

回覆樓主:

A or B?

係 A 囉

ttfu611 發表於 23-7-6 22:50
係 A 囉

樓上家長有講 Eng lit 都係

ANChan59 發表於 23-7-6 21:25
是不是突首辦主任接手之後?
是啊!搞個增潤年出來,啲學生和教授都勁辛苦!

73662710 發表於 23-7-6 23:21
是啊!搞個增潤年出來,啲學生和教授都勁辛苦!

做完官,點樣能夠在社會競爭,去香港壟斷的禽獸踱步會係較適合!

增潤年都係被對手打趴喺度,又要懶型才推出嚟,差唔多啦。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

b3410 發表於 23-7-6 11:54
我哋分數同PG一樣。meet 到CO,終於放心了。
不過的確今年題目與往年唔同,應該也沒有降低boundary

恭喜

我覺得兩間大學醫科嘅文化好唔同,我女兒同佢其他有med offer嘅同學都係prefer Hku, 佢有唔少其他國際學校想讀醫科嘅朋友都係prefer Hku, 覺得比較易融入

myjasmine 發表於 23-7-7 00:09
我覺得兩間大學醫科嘅文化好唔同,我女兒同佢其他有med offer嘅同學都係prefer Hku, 佢有唔少其他國際學校 ...

讀醫科的 top 1 priority是怎樣可以相對地容易考試及格畢業做醫生!
今時今日hku收non jupas 多過jupas, 之前有網友話hku medic變成IB school, 咁可能比較容易融入!

不過medic都係讀書為主,有乜融唔融入,大家成年人!
而且好多IS都係假外國人,真本地人,同一個種族,有融入的困難嗎?

ANChan59 發表於 23-7-6 23:30
做完官,點樣能夠在社會競爭,去香港壟斷的禽獸踱步會係較適合!

增潤年都係被對手打趴喺度,又要 ...
上年dse9成尖上尖揀CU, 捐款者,更高层等 開始不滿,係時候再定人生目標!

ISF PREICTED 9 個45分

20個44

最後1個45, 6個43 OR 44, 但多數43分

港大醫科OFFER 出俾ISF, 部份是44分

7成2 人讀LANG A   中文

有點全軍覆沒FEEL

ALEVEL 我估計都係咁

因為EDEXCEL ALEVEL 2 MATHS 上年22%  A星

去返正常 的話,  2019年的話 17% MATHS ,BIO 7%, CHEM 10%, PHY 10%A星

2022年, MATH 22%, CHEM 18% , PHY 16%, BIO 12%

2023年  一扯返低, 我估計, 一半ALEVEL 學生,MEET 唔到OFFER

10個報港大醫科, 全數有OFFER

IB 我估計一半人MEET 唔到OFFER

ALEVEL  未出成績, 我估計都係一半左右  MEET 唔到OFFER

ALEVEL, IB 去返正常, 是好事

一個考試, 是講誠信, 亂咁俾A星, 同7分, 非原本 目的

港大醫科出 呼吸PLAN OFFER , 有眼耳口鼻都出OFFER
以後, 個勢都係 咁, 總之亂出OFFER,  但OFFER 超高

大家鬥高分
讀IB 第一樣野, 要避開LANG A 中文

因為IB LANG A 中文是超癲, 你同大陸班人鬥中文

是否花式自殺?

考試為了拿高分, 唯一目的

雙語IB  中文俾LANG A 的教育道德責任 拖死

你出來工作, 幾可 用LANG A 中文的野

IB 是一個極麻煩, 難,  語文要求高, CAS  要求

對學生要求非  學術 及學術  常高  . 你整多個LANG A

壓落學生度, 未必是幫助, 可能是罪過
你見到咁少IB 父母在EK 報喜, 大家知咩事

就係出了事, 有了OFFER ,但MEET 的EK 父母極多

心情沉重, 以為自己仔女坐定粒六, 叫緊大三元,  雞胡來JAR  
父母要面對真相, 子女要面對真相

IB 給了你答案
我估ALEVEL 同IB 一樣

因為我發現ALEVEL卷深了很多

好多學生考完喊, 知自己 MEET 唔到  要求
2020,2021,2022年三年, 給了幻覺, 好易高分,  

現在IB考試局就係鮑威爾, 打了學校, 學生, 父母一巴, 打醒你們

學校如果PREDICT  緊點,  子女危機感高一些

父母如果多點提子女, 子女危機感高一些

PAST PAPERS 如果由2000年 開始做, 也許不會咁

吹到個個44,45 分,   4A星

似吹吹到自己中環精英, 著西裝 , 打個電話幾十萬 上落

真相;非常殘酷

73662710 發表於 23-7-7 00:25
讀醫科的 top 1 priority是怎樣可以相對地容易考試及格畢業做醫生!
今時今日hku收non jupas 多過jupas,  ...

只能說他們的眼界和選擇和你不同吧!沒有對錯

chingyu    發表於 23-10-26 20:20
MGTM    發表於 23-7-7 22:48
MGTM    發表於 23-7-7 22:48
MGTM    發表於 23-7-7 22:43
myck008    發表於 23-7-7 09:14

73662710 發表於 23-7-6 18:24
HKU以前一年收十幾個 ...

問過外國同埋讀得耐國際學校嘅學生,佢地兩間大學都有offer嘅人,外國/IS 果啲會偏好HKU.

hku cuhk 教學模式文化係有唔同。cuhk
學生覺得手把手咁上堂教,hku就成個系統去教,同埋多要自己睇資料。
IS 學生有人會直頭真心鐘意hku增潤年,可以去做其他。但代價係果一年啲野要壓去其他都讀埋佢,所以壓力都會大啲(即係cu果邊可唔駛讀得咁急)
學生經唔同文化/學校長大,想要嘅學習方式唔同

myjasmine 發表於 23-7-7 03:49

只能說他們的眼界和選擇和你不同吧!沒有對錯

同意  
長大環境方法唔同,佢地所睇嘅野同想要嘅唔同。
兩個大學有唔同都係好事,可以比學生選擇

b3410    發表於 23-7-7 12:43

girl2016 發表於 23-7-7 04:26

問過外國同埋讀得耐國際學校嘅學生,佢地兩間大學都有offer ...

完全同意,而且他們有師兄師姐的經驗分享,在他們眼中,兩校學習經驗的確不同
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊