用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MSS vs St Paul convent
樓主: mandyclm
go

MSS vs St Paul convent   [複製鏈接]

回覆 boboapril 的帖子

咩大學反而其次, 最重要係咩科!
三大水泡科, 不如樹仁accountancy. 城大llb

Poyau 發表於 23-8-26 12:55
迎難而上 避重就輕
唔好意思,Poyau,可以俾mss呢間學校靜一靜嗎?一直都知,你好關顧呢個間學校,作為呢間學校家長嘅我,想唔該你,唔好再挑起有關話題喇,由佢啦,thx!

一間1A, 一間1B, 其實唔難揀!

73662710 發表於 23-8-26 13:40
一間1A, 一間1B, 其實唔難揀!

當紅定過氣,1A定1B, 一般外人係好難知㗎。

喇叭茶 發表於 23-8-26 16:16

成绩只是選校參數之一,而且唔一定排第一,重有大把野考慮而且係更重要,比如住元郎,沒必要花3小時去港島南上課,又或者小朋友性格活多些,就唔好選間齋係讀書的,又或者,小朋友唔乖乖形,爱挑戰權威(特別係十二三四歲d男仔),被免選官校,等等

話人哋過氣學校、二線學校,真係難聽過粗口!

cl919 發表於 23-8-26 22:36

比大家自由講野总好过只准講好,唔係到時间间都係好野,只有正面資讯,到時重难簡

偽術學校(同女直系-樣係無公報DSE 5+, 也是另一紙偽合約),都一樣咁難聽。
EK 咪又係咁亂唱,話人哋最多咪係B1C,可能只是B2。

喇叭茶 發表於 23-8-26 16:16

其實我個人主觀覺得MSS好有機會仍然係當紅B1A女校,只不過hkpapa B1A校中只得佢係冇乜公佈DSE 5+成績,所以我怕即使講出嚟,除咗MSS d die hard fans外,都冇乜人會信啫。唔信嘅,咪當佢係二綫過氣女校囉, 但重申,我係偏向相信㗎。

twhkleung 發表於 23-8-26 21:19
成绩只是選校參數之一,而且唔一定排第一,重有大把野考慮而且係更重要,比如住元郎,沒必要花3小時去港島 ...

好同意,學校文化、交通、活動、學校性別、小朋友喜好通通都是考慮因素,DSE數據只是其中一項考慮因素,b1b top student 難道會比B1a 學生差很多?不過真心感謝喺EK提供數據的人,又唔係有利益,但花時間去搵資料post上嚟,等其他家長減省周圍摷嘅時間,值得尊重!

嗌緊交,好多時就失去理智,難聽嘅說話就衝口而出,個post就此冚旗對大部分網友就真係可惜了。

之後EK可能更少人留言就更可惜!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

因為B1A vs B1B,而失去理智?

不是啦,雙方都有錯。大家都太過激。

Rpp 發表於 23-8-27 16:35
不是啦,雙方都有錯。大家都太過激。

永沒有立場,兩邊不得罪,萬花叢中過,片葉不沾身。

唔同級數。如果有個囡要在哩兩間學校2選1,其實會揀邊間係好明顯,作為家長,拗好無謂,行動先係最實際

求其開咗話題又冇回應,反而引起會員討論,尼的帖睇吓算啦,唔好認真傷和氣
自以為英文好,自我感覺良好

蛋白超人 發表於 23-8-27 19:07
唔同級數。如果有個囡要在哩兩間學校2選1,其實會揀邊間係好明顯,作為家長,拗好無謂,行動先係最實際
...

人哋作出合適的選擇:瑪利曼很實際(英文程度高,DSE成績好,出過三位狀元),「偽」聖保祿完全唔適合。

猴子爸 發表於 23-8-27 18:56
永沒有立場,兩邊不得罪,萬花叢中過,片葉不沾身。

兩邊都唔幫,唔插咀已經是幫大忙。

回覆樓主:

我有兩個親戚, 一個讀MSS, 另一個讀SPC, 最後都係出國讀大學, 一個到而家都覺得MSS 係一間好好嘅學校, 讀得好開心, 但係讀SPC嗰個, 就好唔鍾意間學校, 所以除咗睇成績外, 考慮小朋友讀得開唔開心都好緊要。

jacknetpass    發表於 23-8-30 01:00
ekhc    發表於 23-8-28 11:31

piyohk 發表於 23-8-27 16:12
因為B1A vs B1B,而失去理智?

其实好大可能係大家小朋友已超叻,冇乜野可為小朋友担心或爭取了,便改為爭取校譽,當講話我小朋友向XX道讀,人地就会話你小朋友好叻呀,咁会自己覺得好开心羅,但調番轉,我仔向YY道讀,人地跟住冇反應,可能背後重听到話埋間係二线,什致垃圾,心咪好难受羅,人之常情。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊