用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MSS vs St Paul convent
樓主: mandyclm
go

MSS vs St Paul convent   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 23-7-4 17:07
呢個咪就係之前所提「教人行易行啲或適合啲既路同教人為避中文而行嘅路,係兩個概念。」其實有錢有資源行 ...

英文合格率低過中文這情況, 我有留意, 在EK似乎無乜人關注

poonseelai 發表於 23-7-5 11:31
英文合格率低過中文這情況, 我有留意, 在EK似乎無乜人關注

因為好多浦EK嘅網友,佢哋嘅小朋友多數係叻嘅,亦有部分係尖子,根本唔會去留意3,佢哋搵學校,一睇係睇5+以上嘅成績,又咁講,叻嘅小朋友攞4/5+以上會好難咩?你有冇留意到中學交流,最活躍嘅網友分享係邊幾間學校,佢哋嘅target 係唔同。
我大嘅係典型中強英稍弱生,中文相信有機會最少一粒*,但我唔會擔心佢英文攞唔到5+喎,因為佢學校英文非常強,呢個氛圍下,點會有弱學生呢?另外,我大嘅性格問題,如果佢落後,自己會追,唔係我小朋友特別叻,根本呢類學校好多呢種type嘅小朋友,佢哋都係咁,EK內大把網友小朋友都係咁嘅。

有時諗,如果政府做個微調,限制非DSE入大學比例,或非DSE都要達中文某程度,D家長又會點?當然宜家政府要救直資,一定俾直資多D優勢。但住後越來越多內地尖子來港學習,學生人數正增長,要求中文於升大有相對比重是有可能發生。用策略達到某目的是可以,但須配合實力,當策略失效時,實力就彌補一切。

其實樓主只係表達英強中弱,呢個「弱」唔係差咁解喎,「差」根本就入唔到mss spcs,咁點解已經咁快教人避呢? 而家EK嘅風向係,只有有網友話中文弱,即刻就建議人避,好似醫生開藥form咁,一有鼻水、咳,即刻就係感冒,開感冒藥咁。

建議樓主真係要認真諗一諗,如果你小朋友中文程度弱係代表差嘅話,兩間學校都未必適合讀。

lot888 發表於 23-7-5 12:43
有時諗,如果政府做個微調,限制非DSE入大學比例,或非DSE都要達中文某程度,D家長又會點?當然宜家政府要 ...

當大學仍以英語授課, 為何要求中文要有一定水平才有資格入大學?

poonseelai 發表於 23-7-5 11:31
因為EK大部份家長目標英中,或者再高1A/神校,英文唔合格又會係邊類中學多呢?!

PTL_L 發表於 23-7-5 13:21
其實樓主只係表達英強中弱,呢個「弱」唔係差咁解喎,「差」根本就入唔到mss spcs,咁點解已經咁快教人避呢 ...
中文差入津校咪更加死路一條,就阿妹來講佢中文可以足夠應付考試合格(唔知可以叫弱定差),唔代表足夠DSE取5,好老實,當我睇家姐大學學分,如中文3,嚴重拖後腳,當best 5 要3字頭,即係其他科要好高分,又係咪真係咁容易?

kirstyau 發表於 23-7-5 13:47
因為EK大部份家長目標英中,或者再高1A/神校,英文唔合格又會係邊類中學多呢?! ...

事實上香港普遍英文水平在下降中, 政府亦有矮化英文, 不少文件是Chinese only, 或先出中文後補英文

回覆 poonseelai 的帖子

師兄點解問個咁冇意義嘅問題呀?你令我想起我小朋友細時問我點解要學美術,升中時目標是理科,點解要學地理,中,西史,就算讀理科點解要學物理,化學,生物及畢業後可能永遠都用唔到嘅復雜數學,你會點答?

poonseelai 發表於 23-7-5 14:15
事實上香港普遍英文水平在下降中, 政府亦有矮化英文, 不少文件是Chinese only, 或先出中文後補英文
...

人哋既水平我控制唔到,自己既會培養好英文能力,就算女如果有機會讀IAL,係正常直資下有中文科又冇唔合格,唔會唔識 聽說讀寫 中文。

kirstyau 發表於 23-7-5 13:59
中文差入津校咪更加死路一條,就阿妹來講佢中文可以足夠應付考試合格(唔知可以叫弱定差),唔代表 ...
所以咪要分清楚弱定差囉?我大囡英文弱㗎,但唔係差,如以大家思維,咁我大嘅咪要轉讀中中?

kirstyau 發表於 23-7-5 13:59
中文差入津校咪更加死路一條,就阿妹來講佢中文可以足夠應付考試合格(唔知可以叫弱定差),唔代表 ...

另外,好多科已經有特定科睇+只睇best 5/6,即唔係只睇4c+2x喇,明知自己中文弱,仲寄望中文?呢樣都唔合理啦,只睇3係講大圍。我大既數理弱,文人一個,所以我target 都係push佢有機會攞*嘅科,難道預佢數**咩?而家仲有加權tim,x2x1.5

PTL_L 發表於 23-7-5 14:58
所以咪要分清楚弱定差囉?我大囡英文弱㗎,但唔係差,如以大家思維,咁我大嘅咪要轉讀中中? ...

有5有☆,我會叫中文強過英文 但差幾多 自己知自己事,人人都唔一樣。

PTL_L 發表於 23-7-5 15:01
另外,好多科已經有特定科睇+只睇best 5/6,即唔係只睇4c+2x喇,明知自己中文弱,仲寄望中文?呢樣都唔合 ...

所以我唔會寄望家姐中文 但唔希望拖後腳。再睇埋 考評局
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

要攞一粒星係個位數%,最終又返去考6科問題,只可以話我女時間管理差,操唔到甘多科。

kirstyau 發表於 23-7-5 15:11

所以我唔會寄望家姐中文 但唔希望拖後腳。再睇埋 考評局
最慘呢科操完都可以得個桔

gabejang 發表於 23-7-5 15:20
最慘呢科操完都可以得個桔

係㗎大女考試, 卷一篇文章睇唔睇得明真係講彩數 睇得明咪高分,睇唔明咪炒哂

kirstyau 發表於 23-7-5 15:02

有5有☆,我會叫中文強過英文  但差幾多 自己知自 ...

係囉,所以就唔好一嚟人地話中弱就紛紛叫人避,升中group嘅網友問得,應該都係小六生,又讀得band 1嘅,經過999632呈分洗禮,老實講句,基礎有幾差呢?但如果網友target 好清晰,我想容易啲入神校,英強中弱,咁就同人講揀有開IAL 嘅學校啦,我都會咁提議,但都會話俾人知,愈來愈多學校開IAL(英華、港同、德望,仲有啲IS同二線直呢!)競爭會大咗,呢啲要有心理準備,同最後可能得個吉,因為就算你想讀IAL,學校有都要揀過嘅!如果小朋友係叻嘅,best 6 中5科攞**,唔計加權都35分啦,又唔係科科睇中文,3/4真係咁大影響?就香港讀u 嚟講!嗱!如果啲人話,band 1A學生喎,成績表出3/4,好醜啫!呢啲就唔關入u 事喇!

下,中文英文有得操㗎咩?

PTL_L 發表於 23-7-5 15:41
係囉,所以就唔好一嚟人地話中弱就紛紛叫人避,升中group嘅網友問得,應該都係小六生,又讀得band 1嘅,經 ...

但我覺得妹中文弱近乎差 佢小學中文有C架。

再講我D女普通人,5☆☆係全港1.X-2.X% 談何容易

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

你啱呀IAL班係要競爭,多人爭,但SPCS 好少少,EDB早期批出只要唔多過DSE一半人數,近年係接近一半可以讀IAL。聽聞新開辦既批出IAL同DSE人數比例會低D。

kirstyau 發表於 23-7-5 15:49
但我覺得妹中文弱近乎差  佢小學中文有C架。

再講我D女普通人,☆☆係全港1.X-2.X% 談何容易 :igiv ...
但讀spcs喎差極有個譜啦,唔通spcs會收啲差嘅學生玩自己咩?不過唔緊要,有IAL
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊