用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MSS vs St Paul convent
go

MSS vs St Paul convent   [複製鏈接]

求意見, MSS vs St Paul convent, 小朋友outgoing, 中文一般,英文非常好,想留港升學,應該點揀好
   17    0    0    0

回覆樓主:

性格活躍選MSS

ekhc    發表於 23-7-3 17:45

留港升學,中文不能太差,PC是否更可取。

mandyclm 發表於 23-7-2 13:40
求意見, MSS vs St Paul convent, 小朋友outgoing, 中文一般,英文非常好,想留港升學,應該點揀好
...
如果唔concern 錢,我覺得Spcs多一學制(雖然未必有得讀),dse成績好過mss係事實,交通又比mss方便!

回覆 mandyclm 的帖子

Convent 可以考igcse n A Level , 可以完美避開DSE 嘅中文

中文唔掂梗係選SPCS

...

SPCS call? 中文一般 這點,SPCS 可以行IAL non jupas 入返香港大學,但留意EDB規定學校 IAL 人數 唔可以多過 DSE 人數, 所以都要爭。

...

中文一般考慮 SPCS 高中可選 AL

小學部會揀MPS中學部揀SPCS

gabejang 發表於 23-7-3 09:15
小學部會揀MPS中學部揀SPCS
願聞其詳

...

記得有前輩講過
「家長成日講GCE/IB可以避開中文~

就以MSS為例,坊間認為佢中文非常弱了
但MSS有近90% 33222
剩低10%係乜嘢學生,有部份係成績差/唔認真嘅學生,或有英文人嘅存在

一個正常嘅本地生,可以係10%內炒中文,若果中文差成咁,佢將來工作可以做啲乜?中文使用率越嚟越高,真係可以避咩?

社會現象帶風向成咁,但自己其實可以諗一諗?!

一個甚少睇中文書嘅小朋友,都可以操操望*(dse中文其實係有form操)
(小朋友讀好出名英中),最近問佢做intern情況,佢話中文稍弱有乜問題?就算普通話仲弱都冇問題,因為佢學過普通話班幾年,將來工作都唔會有問題。
反為,小朋友話放棄中文先將來工作有問題,因為中文愈來愈受重視,避不了」

...
另一方面,而家人人都知要避中文可以讀Ialevel,好多直資亦睇到家長想法及趨勢,紛紛開有關課程,咁non jupas嘅競爭應該愈來愈大?咪會失咗原來想讀ial 嘅意義?更何況,中文真係咁難?出名英好強中弱嘅學校,原來中文攞3都有90.幾%?!

師兄講得啱。外國人博命學中文,我哋有先天優勢竟自我放棄?香港食四方飯,做買賣,中英都要好。外資請我哋,就算移民係因為我哋對中西了解,有一定程度中英能力,可做联繫。如果只要英文,請老鄉,南亞,菲,印人(無貶意,估計工資較低)重好。世界已变,如相信未來30年經濟,發展重心夠向亞州,中文真係不可缺。香港人出名係机會主意者,無理由讓下一代放棄机會。花點時間,学好中文,就唔會有呢個post。

咁唔考DSE 中文唔代表完全唔識中文嘅。情況可以係一個人中文有返咁上下水平,但未至於好有信心喺DSE中文試拎到好好嘅成績。

以前CE/AL 有D同學中文E 我又唔覺得佢中文差到用唔到,係唔識考試而已。

gabejang 發表於 23-7-4 13:54
咁唔考DSE 中文唔代表完全唔識中文嘅。情況可以係一個人中文有返咁上下水平,但未至於好有信心喺DSE中文試 ...

意思即係話,避嚟冇意思,其實亦唔駛避,因為基本冇想像中咁難,入到band 1學校嘅小朋友,大家都有咁上下能力,包括中文!

ekhc    發表於 23-7-5 09:58

gabejang 發表於 23-7-4 13:54
咁唔考DSE 中文唔代表完全唔識中文嘅。情況可以係一個人中文有返咁上下水平,但未至於好有信心喺DSE中文試 ...

再諗多樣嘢
中四揀另一學制嘅學生,會唔會忽然去到升中四階段,自己會覺得啲中文基礎完全消失晒,乜都忘記了,即果啲會由80-90分變成20-30分,又或無信心考好中文,抑或係,佢哋擇路而行,為易啲去到目的地,邊個機會大啲?

2022 全港考生
中文 3+ 59.8%
英文 3+ 53.2%
唔係應該驚英文多啲咩?

PTL_L 發表於 23-7-4 14:01
意思即係話,避嚟冇意思,其實亦唔駛避,因為基本冇想像中咁難,入到band 1學校嘅小朋友,大家都有咁上下 ...

「冇想像中咁難」係好主觀嘅,尤其呢一科。你研究過個marking scheme 未?
我自己band 1A 中學出身,有文學底,但當年對中化科都係冇十足把握,考完直情打俾阿媽話今次炒硬入唔到U,但最後拎A我認為只係剛巧寫嘅嘢啱marker 口味。我啲同學大把平時測考比我好但考出嚟麻麻地。
有條所謂平坦啲、種瓜得瓜種果得果嘅路行的話,我都會俾小朋友「避得就避」,但唔會話叫佢放棄中文呢個語言。

ekhc    發表於 23-7-5 10:00

gabejang 發表於 23-7-4 15:18
「冇想像中咁難」係好主觀嘅,尤其呢一科。你研究過個marking scheme 未?
我自己band 1A 中學出身,有文 ...

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_1.pdf
望一望呢個👆🏻呢啲數據,每年edb會show。另外,你開始研究讀U選科未?唔好再Al ce年代喇,dse都行咗1x年。「無想像中咁難」係有數據支持,唔係「我認為、我覺得同我嘅經驗」我之前想法同你一樣,但時間到喇,我要開始研究選科、揀U加埋有勁無私前輩提醒,咁個人想法又唔同哂!

教人行易行啲或適合啲既路同教人為避中文而行嘅路,係兩個概念。

我從會揀呢兩間嘅學生/家長角度出發咋。我教小朋友分析都會教佢包容多角度思考。
乜唔俾人話當年嘅咩? 我只係想帶出呢科令人覺得好冇把握,身邊唔少教dse中文科嘅朋友都認同 (抱歉我冇數據有幾多%嘅人認同)。
數據上3+ 有幾高% 都好,如果我係因為個評分標準令人無所適從而不幸拎唔到3+ ,咁我咩科都唔駛諗啦。揀得呢兩間嘅心頭都唔低,就算最後真係僅僅3 咗,選擇唔會多。

即係你對「避開中文科」呢個諗法比較敏感/反感
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊