用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 在SPCC讀了一年了
樓主: 喇叭茶
go

在SPCC讀了一年了   [複製鏈接]

能入讀CC都係天才型學生,嘅然係天才,就唔需要教,亦教唔倒,老師只係一個引導者,帶領學生接觸更廣泛嘅世界。這個引導者亦不可能太平庸,所以天才型舊學生引導天才型師弟妹非常合理。老師和舊學生回校一同教學就比比皆是,尤其名校。而一般叻學生很少看不起窮學生,因為大家比拼係個人實力,並非財力。以財力炫耀,張他人比下去一般係見識較少,能力稍差,或家庭有問題的小朋友,如真發生在叻小朋友身上,佢都好快自覺及自我完善。

200904    發表於 23-7-3 08:54

喇叭茶 發表於 23-6-30 11:29
兒子是地區一線津貼小學畢業,已經在SPCC讀了一年了,也很適應,校內試也考完,成績還好,現在等派成績表。 ...

個仔肯同你講咁多校內野,可見讀得幾開心!
好好享受在校每一天,六年開日子過得好快!

喇叭媽,竟然會update
請問聲top15% 係點樣情況,個分數係遙不可及果隻?

lot888 發表於 23-6-30 16:44
能入讀CC都係天才型學生,嘅然係天才,就唔需要教,亦教唔倒,老師只係一個引導者,帶領學生接觸更廣泛嘅世 ...

雖然我好認同你講,其實4個字講哂這是「理想當然」的,不過都戥佢開心,小朋友搵到適合嘅學校!

Zleep 發表於 23-6-30 18:07
請問聲top15% 係點樣情況,個分數係遙不可及果隻?  ...

你預科科都在UQ 之上,80分應該有機!

回覆 喇叭茶 的帖子

咁想問問本身讀spccps既學生,原校升中,也大部份喺上游位置嗎?

回覆 喇叭茶 的帖子

中文好似都有補底班? 數學是沒有補底班,除了拔尖班外,都是mixed talent class. 😊

fatman69 發表於 23-6-30 17:58
個仔肯同你講咁多校內野,可見讀得幾開心!
好好享受在校每一天,六年開日子過得好快!
...

是的,他應該ok間學校,起碼每日不會話不願返學,學校發生甚麽事都會同我哋講一下

Zleep 發表於 23-6-30 18:07
請問聲top15% 係點樣情況,個分數係遙不可及果隻?  ...

我都想知,應該係下星期五派成績表就知,一定叫佢8一下

Ababe 發表於 23-6-30 23:10
回覆 喇叭茶 的帖子

咁想問問本身讀spccps既學生,原校升中,也大部份喺上游位置嗎? ...

少爺話英文就PS同學好叻,其他又不是很特別

tsangnamnam 發表於 23-6-30 23:31
回覆 喇叭茶 的帖子

中文好似都有補底班? 數學是沒有補底班,除了拔尖班外,都是mixed talent class. &#12 ...

好似係老師告訴少爺的,只有英文有拔尖和補底。我會叫佢再確實一下。

回覆 fatman69 的帖子

我就覺得遠遠不夠啦,UQ 只是1/4, 即25%,離15% 有一段超遠的距離呀。
真的是需要科科全組前4,全班前4才可以呢,不能有一科偏離才可以。

200904 發表於 23-7-3 11:45

我就覺得遠遠不夠啦,UQ 只是1/4, 即25%,離15% 有一段超遠的距離呀。

有冇留意我寫埋要有80分?

前輩,科科全組前4, 即是話取得獎學金嘅35人都係科科掂,唔偏科?原本我估計係中英文都高分,其他科ok, 就實得,因為中英文 x2.

名次唔計次科分數?次科好難科科高分,得別是中西史果d好多野記。

喇叭茶 發表於 23-7-3 12:06
前輩,科科全組前4, 即是話取得獎學金嘅35人都係科科掂,唔偏科?原本我估計係中英文都高分,其他科ok,  ...

不要想太多,做好自己,先穩守前100,再慢慢改進吧!前100即科科穩站中位數之上,這個都不易做到架!

fatman69 發表於 23-7-3 13:47
不要想太多,做好自己,先穩守前100,再慢慢改進吧!前100即科科穩站中位數之上,這個都不易做到架!
...

明白嘅
好似話成績表只有每科班頭十名或set頭十名,全級排名係唔會show嘅,除非攞到獎學金,就肯定係overall級頭35

有留意到。但我不是很明白。但如果次課科科都在90/100以上,中英文接近80/100,只是差數學只在平均綫周圍徘徊,也沒有可能達到獎學金要求呀。

200904 發表於 23-7-3 15:16

有留意到。但我不是很明白。但如果次課科科都在90/100以上,中英文接近80/100,只是 ...

規則細節冇留意,你講呢個成績已經很好了!
若科科UQ但冇船這已很好成績了,只是有人比自己叻而矣!

其實,我都沒去細究過獎學金是怎樣評定的細節。畢竟要達到前15%的壓力太大。
我只希望小朋友能在學校學得自在。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊