用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成 ...
樓主: 小時了了
go

聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成   [複製鏈接]

Goodluck2022 發表於 23-10-24 14:33
今年, medicine ib 多少分?

多謝!

今年入讀中大,港大醫學院的,中大 CO 有出 43,44; 港大 CO 有出42, 43。最終收生兩間大學最低收 42。不過,留意 42 不是必收。

nhi 發表於 23-10-25 01:26
一個17歲的dse graduate, 家庭背景好的滿口英文,有些地區名校或者band 1C校的學生英文好可能只係dse 4 或 ...
"醫學院定於6科36分完全是面子工程!"我觉得如果港大医学院要去尽d, 大可以定DSE在37分或以上,确保DSE生的高质素,剩下的学位就交给non-jupas.  世界各地加本地的IB/AL/名校post grad, 大把人想读医,各式奇人异士任君选择。

幾年前已講咗,港大唔多收JUPAS學生,只因面子

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 23-10-25 09:10
"醫學院定於6科36分完全是面子工程!"我觉得如果港大医学院要去尽d, 大可以定DSE在37分或以上,确保DSE生的 ...
凡事唔可以太過,雖然已經很過份!

73662710 發表於 23-10-25 09:57
凡事唔可以太過,雖然已經很過份!
定36分时,可能已经太过,但现在大众接受了,就觉得是合理,慢慢提升一格,应该都没有什么。  jupas慢慢由41%调低至30+%, 大众应该都很快会适应。

medicine 發表於 23-10-24 17:29
睇留言,無非就係"我個仔好勁,所選擇一定勁",因而容不下任何"其"認爲負面的唱衰.
反正所講内容,全 ...

我唔覺得我個仔好勁(入到醫學院,見到叻過他的人都大把,有很多人中學考試不是特別叻,但對醫科很有熱誠,自己鑽研到很深入),亦無話港大好勁,也沒有說中大的不是。相信EK有不少子女仍在讀中學的家長,好想知道港大醫科的特色。兒子讀了幾年,覺得港大醫科資源多、Problem-Based Learning (PBL) 很接近真實睇症情況 (同學要即時根據醫生或教授提供的有限資料斷症,就像在病人提供的資料很有限)、EY運作有系統並能讓所有同學有機會而且不花時間就可報讀額外課程以增廣見聞,所以把所知的分享給想知的家長。已經入了中大的,或者不喜歡港大的,可以不用理會我的發言。

chingyu    發表於 23-10-25 23:44

有沒有讀ib 勁人在?

hkpapa852 發表於 23-10-24 18:52
係香港既 IT 人,不少地位同待遇真係連人地屋企隻狗都不如
問心,各位上次搵公司既 IT support 係用咩態度 ...
唔使驚,好快有越南尼泊爾老撾人才來

猴子爸 發表於 23-10-25 10:35
定36分时,可能已经太过,但现在大众接受了,就觉得是合理,慢慢提升一格,应该都没有什么。  jupas慢慢由4 ...
你認真的??

medicine 發表於 23-10-25 12:43
唔使驚,好快有越南尼泊爾老撾人才來
你都唔愛國, 係都搵陝西, 新疆, 雲南, 青海, 內蒙古個D "高才通" 先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 23-10-25 13:27
你認真的??
我是认真估计MBBS会往这个方向发展下去。

Goodluck2022 發表於 23-10-25 12:20
有沒有讀ib 勁人在?

何為勁人?有志讀醫的成績都應該不會太差。
其實你想問乜?睇下大家幫唔幫到你?

Goodluck2022 發表於 23-10-25 12:20
有沒有讀ib 勁人在?

IB都有勁人。兒子同屆都不少。他說有個女仔IB 45, 出名成績好,入到醫科仍然成績好勤力。另一個男仔,兒子和他一起去過conference。那次男仔要做presentation, 平時只知他運動好勁又好玩得那種。兒子覺得他很presentable, 準備充足,台下的醫生發問也全都答得到。(去conference做presentation最驚是被人問到口啞啞, 純綷去聽人講嘢就最舒服)兒子覺得他很well prepared。以上兩個都是國際學校的IB生。

其實無論DSE, IB, A levels及postgraduates也有勁人。

回覆樓主:

剛剛與女兒傾選科問題,她話港大/中大醫medic都唔會有CO, 但如有機會去interview 後可能有分加,所以不似其他科目咁樣一達到CO分數,就一定收,我都唔知亞女講法是否啱?請各位賜教,謝謝。

hkpapa852 發表於 23-10-25 09:20
幾年前已講咗,港大唔多收JUPAS學生,只因面子

邊位人兄幾年前已經講咗?
點會唔多收 Jupas學生?

呢個趨勢,港大似乎越收越多 DSE 學生呢。

https://www.stheadline.com/tertiary-edu/3283713/61%E5%B0%96%E5%AD%90%E9%81%B8%E6%93%87%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%82%91%E5%87%BA%E9%86%AB%E7%A7%91%E5%AD%B8%E4%BA%BA%E9%80%94%E5%BE%91-%E7%9B%BC%E5%8A%A9%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E5%84%B2%E6%89%8D-%E6%9A%AB%E4%BB%BB%E9%99%A2%E9%95%B7%E5%8A%89%E6%BE%A4%E6%98%9F%E4%B8%AD%E8%A5%BF%E9%86%AB%E8%B7%A8%E7%A7%91%E4%BA%A4%E6%B5%81-%E8%AE%93%E9%86%AB%E7%A7%91%E7%94%9F%E5%8F%83%E8%88%87%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E7%99%BC%E5%B1%95?mibextid=Zxz2cZ

GGMa 發表於 23-10-24 16:01
我無講過他識得300人,只是說他儲落不少朋友。這也不是他特別交遊廣闊,而是由於PBL會轉組,造就了機會給他 ...

Same here.  阿女在港大也讀得很開心充實。每個PBL 都認識新朋友,她會跟不同PBL groups / research teammates 聚舊和參加活動。 Professors 和 tutors 很好,有些更請他們午餐。 同學們會互相照應,很融洽的交流。考試前一齊努力溫習,考試後又一齊去玩和去旅行。 就算本身文靜的,都會識到好多唔同背景的同學,互相學習。

ANChan59 發表於 23-10-18 12:32
我聽返嚟都不是這兩點,反而最多係面試時對教授的態度有很大意見,其次係教學方法。

有些家長認為醫生行 ...

面試型式不停變,學生預先準備好就應付自如。

如果你要用 parent to kid Vs adult to adult去比較,  咁似乎中大 parent to kid, 港大 adult to adult.  阿女相信自己嘅能力,唔需要特別標榜教授友善,好明白醫科係專業,主要從資源和課程設計去諗是否適合自己。佢好欣賞 Enrichment year.  所以佢揀港大。

當然我唔贊成咁樣去比較。 基本上我相信兩間大學都收成熟和有思想嘅學生。

GGMa 發表於 23-10-24 19:11
每個人對人都有不同的態度,不是人人都對IT人態度差的,公司culture都很有影響。我不覺得公司的IT人不被尊 ...

我同意你的說法,這跟公司文化及工種有關係。

你也點出科技及工程也有十年河東河西的時候,之前是電子電機,土木工程,現在是電腦。

你是好人,有不少電腦盲對IT support 態度都幾差。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chingyu 發表於 23-10-26 00:57
Same here.  阿女在港大也讀得很開心充實。每個PBL 都認識新朋友,她會跟不同PBL groups / research teamm ...

補充下先:
一齊溫書唔係真係約埋一齊溫書。
見有啲同學真係會一齊約埋溫書。 阿女就喜歡自己溫書,但係同學之間好多交流,好似一齊溫書咁。

chingyu 發表於 23-10-26 06:38
面試型式不停變,學生預先準備好就應付自如。

如果你要用 parent to kid Vs adult to adult去比較,  咁 ...
短短15分鐘的面試可以幻想成老佬豆教仔,勁!
某校傳統上羞辱的文化比較盛行,學生心靈受損。
這只是個別教授的個人品性,不代表全部,當然,我是反對這樣過份渲染的!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊