用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成 ...
樓主: 小時了了
go

聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成   [複製鏈接]

nhi 發表於 23-10-24 15:47
公子非常人也,300個同學個個識,在繁忙的clinical yesrs還可以經常出去玩,非常難得!mbbs個個同學都係咁 ...
我無講過他識得300人,只是說他儲落不少朋友。這也不是他特別交遊廣闊,而是由於PBL會轉組,造就了機會給他們跟不同的同學同組及相處。所以,很多同學都會因而認識到不少來自不同中學,不同背景的同學。

GGMa 發表於 23-10-24 15:49
這是去年的收生data, 而不是收生要求。收生成績每年都不同,以前有GPS,,現在有DMS, 隨時有變化。另外,兒子 ...

中大也揀了一些ums比較高的4A* AL考生來收!Post graduate 也只收了一些high first honors applicants  from renounced universities.

但是那些醒到爆的學生未必夠 dse學生砌!

nhi 發表於 23-10-24 16:02
中大也揀了一些ums比較高的4A* AL考生來收!Post graduate 也只收了一些high first honors applicants  fr ...
完全不認同你那“醒到爆的學生未必夠DSE學生砌”。
兒子自己是榜眼,又識不少狀元榜眼,當中有些又醒又勤力。是non-jupas的。讀A-levels和IB的,及postgraduates,很多都好醒。港大考試頭幾%會有特別的遴選安排去爭取某些獎,會有電郵通知,所以會知道哪些同學被邀請遴選。他認識不少這些人,他們都是non-jupas的。講緊醒,不是精甩邊嗰種,而是自己能夠懂得推斷。讀醫不是只需背書,好學、懂得多睇多學多研究,和有推斷能力,都很重要。他就是在他們身上見到這種這種些特質。所以,港大多收non-jupas, 是有原因的。

How about IB score

ANChan59 發表於 23-10-24 11:17
新人又扮型,又扮串。

我一向冇你咁好火嘅,都起火。
原來有人話我作嘢唱衰港大

我真係記錯咗, 走去問番個公院醫生, 佢既經歷係咁:

DSE => 暨大醫科 => 深圳港大醫院醫生 => 香港公院醫生

至於港大同中大邊間好?

純計近年DSE收生分數睇, 唔駛拗, 中大完勝
而且現實中, 連一向係港大死忠既港島區名校, 都有大量DSE尖子改去新界

可能因為 港大話 真係變咗 "講大話", 令人失望

當然, 中大醫科都有單負面新聞 - 當年瑜珈波殺妻女既犯人係中大醫科教授

最後提提大家, JUPAS admission score 各科 LQ 其實係唔可信.

某大學既醫科近2年都有收過至少1個中文得2既人, 但點解中文LQ唔係2?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

GGMa 發表於 23-10-24 16:41
完全不認同你那“醒到爆的學生未必夠DSE學生砌”。
兒子自己是榜眼,又識不少狀元榜眼,當中有些又醒又勤力 ...

是的,2018年之前mbbs收jupas都超過70%, 100年來收本地高考都超過70%,近幾年覺得non jupas 更勁!所以留jupas 比cu收!

nhi 發表於 23-10-24 17:02
是的,2018年之前mbbs收jupas都超過70%, 100年來收本地高考都超過70%,近幾年覺得non jupas 更勁!所以 ...
老實講,DSE課程比以前的香港的A level失色。現在越來越多港人去外國讀書,多收non-jupas 確實很正常。

hkpapa852 發表於 23-10-24 16:57

你应该同护法讲,不是同我讲。

最衰都係你这些资深会员,又不是港大医科,家人又唔係,以訛传讹。快d认罪唔好死撑!

我出声係因为护法无厘头串我,好好先生都起火。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-24 17:13
你应该同护法讲,不是同我讲。

最衰都係你这些资深会员,又不是港大医科,家人又唔係,以訛传讹。 ...
咁我啱啱算唔算唱衰中大醫科?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-10-24 17:17
咁我啱啱算唔算唱衰中大醫科?

唔算,你讲事实!

你又唔似係中大护法,唔通你係反串?!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

GGMa 發表於 23-10-24 17:08
老實講,DSE課程比以前的香港的A level失色。現在越來越多港人去外國讀書,多收non-jupas 確實很正常。 ...

無論dse或者AL都只是入大學的門檻试!無話邊個好,邊個失色!

DSE 有中文,有通識,有部份家長比得起咪避開攞, 表面原因當然就係dse比AL失色....

某院長話要收75%或以上,幾個月後發覺dse失色,即刻改收50%, 都唔夠!坐言起行,當機立斷!

hkpapa852 發表於 23-10-24 16:57
睇留言,無非就係"我個仔好勁,所選擇一定勁",因而容不下任何"其"認爲負面的唱衰.
反正所講内容,全部無從稽考,點講都得.

未達先前所諾,都可以講成

ANChan59 發表於 23-10-24 17:25
唔算,你讲事实!

人地講左啦,自己唔係讀過,個仔又唔係讀E學院,凴乜評論?

ANChan59 發表於 23-10-24 17:25
唔算,你讲事实!

其實兩間大學都政治不正確, 有幾千年文化既中醫唔去推, 走外勾結外國勢力推西醫做神科?

medicine 發表於 23-10-24 17:29
睇留言,無非就係"我個仔好勁,所選擇一定勁",因而容不下任何"其"認爲負面的唱衰.
反正所講内容,全 ...

港大話收7成

其實係:

講大話時先會收7成

如有類同, 純屬不幸, 歡迎對號入座

synchro 發表於 23-10-24 14:59
說我是新人?  這account已是2010年登記,但我甚少出文。就算是新會員,也可以發表吧。不用借意貶低別人 ...

寃有頭,債有主,你直接搵medicine ,佢好似係港大,唔使經我。同埋hkpapa852,佢係 lT狗,唔知係唔係港大,我咁樣講,佢唔介意呱!

我買包花生做旁觀鶴就可以了i

ANChan59 發表於 23-10-24 18:01
寃有頭,債有主,你直接搵medicine ,佢好似係港大,唔使經我。同埋hkpapa852,佢係 lT狗,唔知係唔係港大 ...
想卸膊?
響尼個現場出現就要預尼個風險架啦

ANChan59 發表於 23-10-24 18:01
寃有頭,債有主,你直接搵medicine ,佢好似係港大,唔使經我。同埋hkpapa852,佢係 lT狗,唔知係唔係港大 ...
點解IT狗這個字眼都講得出嘅。。。。。人地介唔介意都。。。。

GGMa 發表於 23-10-24 18:18
點解IT狗這個字眼都講得出嘅。。。。。人地介唔介意都。。。。

你無睇 viu tv?

GGMa 發表於 23-10-24 18:18

佢自嘲自己係中端lT狗,你可以在engineering 个帖睇番。

我讲佢可能唔介意啩!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊