用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因
樓主: mom06
go

[加拿大] 問下大家揀加拿大不揀美英留学的原因   [複製鏈接]

HelloKitty2003 發表於 23-7-9 15:29
我自己本身一開始吾會揀加拿大,因為出名的大學撰擇吾多。加拿大中學的成績認受性相對IB 同A level 低。如 ...

我都覺得英美名牌大學多好多,但又可從另一覺度比較一下。例如,入到名牌大學的机会.

大家对排名只可作参考,但從数句分析角度,总要有些数句。以QS的Computer Science為例吧。

Top50大學分报如下,

美国(20),英國⑸,加拿大⑸,澳洲⑴,香港⑷,中國⑵,星加波⑵,其它(11,包括,欧洲,日本,韓國,印度,馬來西亞)

如果Top100,分报如下,

美国(30),英⑻,加拿大⑸,澳洲(7),香港⑹,中國⑹,星加波⑵,其它(36)。

從数量上,美英最多,澳中港加第二,但如加上人口比較,HK应是最易入到Top 50大學地方,但講得海外留學,就不計自己地方了。

咁!美国有三憶人以上,英国有近七千万人,加有约三千五百万,澳约近三千万。

如要入Top 50,应該最易係加,英可能比美國易一点。

但如入Top100,应該是澳最易,其次是加,之後是英,最后是美。

當然,這只是纸上談兵,當係另類再度的睇法吧

回覆樓主:

stream b 的放寬会不会对大家小朋友去向有改变呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊