用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一的適應和成績
樓主: Maggieb1122
go

中一的適應和成績   [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-7-5 17:21
介紹下咁平獨享不肥。
請問有沒有數學補習老師可以介紹給我嗎?

piyohk 發表於 23-7-5 18:02
請問有沒有數學補習老師可以介紹給我嗎?

我都搵緊呀。

中、英文先難搞。係咪真係要去補習先得?
小朋友都無上進心,好似唔想有更好成績咁。去補習都好似掉錢落海咁

仔仔錫錫你 發表於 23-7-5 15:24
夾真係好緊要,以前有個補中文導師是小學老師,完全唔掂,唔好話對仔女唔明,我都聽唔明,後尾在會所活動識 ...

事實, 老師自己叻, 唔代表識教.  可能妹妹消化完更識講.

我仔成績也是不過不失,但係學校適應得不太好,無論咩情況,學校教導學生以嚴懲為主,不容辯解。醒目啲學生好快適應,我仔比較蠢,未開竅,經常受罰。打算轉校,舉棋不定中,呢幾日要決定啦⋯⋯

RoseRosa 發表於 23-7-7 09:21
我仔成績也是不過不失,但係學校適應得不太好,無論咩情況,學校教導學生以嚴懲為主,不容辯解。醒目啲學生 ...

好老實,新的未必比舊好,但肯定舊的是唔好就一定轉!小朋友張來是龍是鳳不是單看成績,單靠懲罰不單打擊自信心還會影響佢人格,希望你能搵到間合適的學校👍

RoseRosa 發表於 23-7-7 09:21
我仔成績也是不過不失,但係學校適應得不太好,無論咩情況,學校教導學生以嚴懲為主,不容辯解。醒目啲學生 ...

問吓仔仔想不想轉,如果他也認同轉校比較開心便轉,如果不想便要找出問題的根源,教導他怎樣避免問題發生

仔仔錫錫你 發表於 23-7-7 10:05
好老實,新的未必比舊好,但肯定舊的是唔好就一定轉!小朋友張來是龍是鳳不是單看成績,單靠懲罰不單打擊 ...

謝謝你的祝福. 新的係學術成績及BANDING方面一定不如舊.舊校確實有孩子鍾意的地方, 但可惜班主任和訓導主任唔鍾意佢. 而且學校的懲罰機制, 以及校長和班主任的態度都令我冇哂信心 . 好無奈.

回覆 Maggieb1122 的帖子

仔仔一開始不想轉, 佢都知問題的根源, 佢好努力想做到學校要求, 可惜仍然無法得到學校的認同和鼓勵.  冇辧法, 仔仔社交情商比不上同年齡小朋友, 都真係幾無奈.

RoseRosa 發表於 23-7-7 12:07

仔仔一開始不想轉, 佢都知問題的根源, 佢好努力想做到學校要求, 可惜仍然無法得 ...
呢 d小朋友真係慘。如果情況許可,不如轉去國際學校

RoseRosa 發表於 23-7-7 12:07

仔仔一開始不想轉, 佢都知問題的根源, 佢好努力想做到學校要求, 可惜仍然無法得 ...

唔緊要啦,希望你們找到間好的又合適仔仔讀的學校

0030 發表於 23-6-28 17:13

努力的話就不會不合格了
基礎好又理解先係唔會唔合格,盲目的努力都未必如願,最多都衹係叫撞彩.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊