用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一的適應和成績
樓主: Maggieb1122
go

中一的適應和成績   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 23-6-29 09:50
主要是生字比較多? 生化都只需背唔使咩技巧?

Chem理解後要記,我覺得Bio其實同Geo差不多類型科目,偏文科多啲! 不過Chem同Bio某啲topic有啲關係。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

過左一年都無學識自律,吾叫吾溫書,要阿媽睇住先keep到成績
而且青春期情緒越來越煩,動不動就黑面
可能要再等幾年先識自覺

cltw1211 發表於 23-6-29 12:08
過左一年都無學識自律,吾叫吾溫書,要阿媽睇住先keep到成績
可能要 ...

你叫佢溫都肯溫,都好。最煩係叫都不溫仲頭痛。我嗰個都係要提,暫時都不會主動安排溫習

cltw1211 發表於 23-6-29 12:08
可能要 ...
我大仔當年都是這樣,現在大了都無咩自律但考前幾星期會溫書,溫書時又偷偷地打下機,幸好最後都keep 到中上選到自己喜歡的科目

Maggieb1122 發表於 23-6-28 15:40
大家好,今年中一的同學仔,話咁快就完成一整個學年,感恩我女都算適應新環境和中學的學習模式,成績不過不 ...
IS剛剛合格, 其他科就6,7,8字頭都有,想改善下IS,除左補習,唔知仲有咩方法可以改善呢。。。。。。

中一下學期比上學期退步了

仔仔錫錫你 發表於 23-6-28 23:49
努力都未必會合格架!我女中一上學期已經好努力,上堂好留心又每日早上5點幾起床溫書但都唔理想,直到搵人 ...

能夠每日早上提早起身溫書,能如此自律, 搵啱方法溫書, 絕對有能力大大提升。 所以你最後搵人幫一把已經突飛猛進

0030 發表於 23-6-28 17:11
回覆 仔仔錫錫你 的帖子

,我小朋友每次能進步10幾20名我已經開心了

每次10-20名.... 你好快登頂

gracelam 發表於 23-6-29 10:00
Chem理解後要記,我覺得Bio其實同Geo差不多類型科目,偏文科多啲! 不過Chem同Bio某啲topic有啲關係。
...

Bio同Geo 是否離不開要串字??

因為小學常識老師同佢地講, 上到中學常識就變成其他..SCI, HIS, GEO... 都係要背同串.

YolandaTam 發表於 23-6-28 20:54
地理半文半理,係好難㗎。

其實地理講咩???  我見初期都係圍繞HK環境....

YolandaTam 發表於 23-6-28 19:14
雖然好少,但有時努力咗都會唔合格嘅。
我女當年中一至中三EngLit經常有大半級同學唔合格,試過幾次得四份 ...

我見有D中學係KEEP住卷深.... 唔洗旨意有高分.

有D學校就出卷貼地D, 教咩考咩, 仍然可以8-9X.

回覆 bananaGi 的帖子

要求不高,不需要登頂,也登不了頂

bananaGi 發表於 23-7-3 09:41
Bio同Geo 是否離不開要串字??

中一IS 及Geo好多都係以前常識學過, 只不過中轉英, 所以英小上英中,中一時比較輕鬆啲, 唔洗再串咁多生字。到中二中三又再多少少嘢,History 我印象初中係學法國大革命,文藝復興,第一,二次世界大戰, 古羅馬帝國,古埃及嗰啲!印象小學好似冇學過……當然好多生字要串!

初中課程, 中英數個底打得好,其他科又肯溫書, 成績唔會差得去邊, 除非掹車邊抽入去或其他原因如情緒問題⋯⋯

高中先係另一境界!

回覆 gracelam 的帖子

多謝指教

bananaGi 發表於 23-7-3 09:39
每次10-20名.... 你好快登頂
不奢求,但求科科5 入到大學便可

bananaGi    發表於 23-7-3 14:09

gracelam 發表於 23-7-3 09:59
中一IS 及Geo好多都係以前常識學過, 只不過中轉英, 所以英小上英中,中一時比較輕鬆啲, 唔洗再串咁多生 ...

初中同高中名次唔知會唔會洗牌?例如級頭去左級中。初中有好多中西史LS果D次科拖累

我原本係希望初中唔補習, 等佢摸下先
但見到個個問補習, 中又難, 新科SCI/HIS/GEO又難...

都想想地去補

Dylanli2017 發表於 23-7-3 13:30
初中同高中名次唔知會唔會洗牌?例如級頭去左級中。初中有好多中西史LS果D次科拖累 ...

以我女6年精英班經驗, 初中女仔領先, 級頭大多數女仔, 男仔仲傻吓, Hea吓, 玩吓咁,又唔溫書, 但成績都有中上游,一上中四, 啲男仔發晒癲咁追上嚟!反而啲女仔跌咗, 我女中五下學期已經跌出十大。(佢嗰班係理/商班)

bananaGi 發表於 23-7-3 14:13
我原本係希望初中唔補習, 等佢摸下先
但見到個個問補習, 中又難, 新科SCI/HIS/GEO又難...

我都唔想咁快比我女補習,我想佢自己摸索吓,真係唔掂或高中先

gracelam 發表於 23-7-3 16:27
以我女6年精英班經驗, 初中女仔領先, 級頭大多數女仔, 男仔仲傻吓, Hea吓, 玩吓咁,又唔溫書, 但成 ...

會唔會係數理男仔勁啲
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊