用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (急問)奉基千禧(35) vs 基道(31)
go

(急問)奉基千禧(35) vs 基道(31) [複製鏈接]

請問有冇師兄師姐分享指教,謝謝
   1    0    0    0

Alex2203 發表於 23-6-27 17:02
請問有冇師兄師姐分享指教,謝謝

35 千禧
校舍 學術 升中網
千禧好點

payme 發表於 23-6-27 19:00
35 千禧
校舍 學術 升中網
千禧好點

升中校網一樣的!

好似唔一樣?

Alex2203 發表於 23-6-27 20:11
好似唔一樣?

我仔已中一,34、35、41到升中是計都是九龍城的

唔好意思,我嗰間基道喺油麻地,31校網

Alex2203 發表於 23-6-27 21:34
唔好意思,我嗰間基道喺油麻地,31校網

哦!34區都有間基道

千禧多運動選擇,特別是球類,適合比較好動的小朋友。

暫時睇我個囡不好動,鍾意畫畫派位兩間%好似差唔多,不過中學校網唔同

就我叩門嘅感覺,千禧可能會讀得開心D

回覆 Alex2203 的帖子

我女讀緊千禧普教中班,我不太清楚現在低年班是否還是普教中, 高年班有一班普教中(當時小三用中文及普通話分班),現在有沒有變我就不清楚了。功課不算多,學校沒有要求學樂器,但有樂隊可以參加。 新來的副校長是搞水墨畫的, 藝術方面可能會比以前多活動。

謝謝你回覆,係咪大部分同學都會參加一兩様運動?同埋普教中班算係精英班?謝謝

運動有兩種,如果校隊,老師會從二年級開始選,不收費,但練得很辛苦,要比賽。還有收費的興趣班,就比較輕鬆 (我女兒是校隊,對興趣班不太清楚)。
普教中算是精英班,但有些英文比較好的不一定在這個班;也有家長要求不要讀普教中班,都可以的。我的小朋友已經高年班,學校對於普教中的教學是否有改變,你可能要問問低年班家長或學校。

回覆 wpc666 的帖子

謝謝你~

我的小朋友已經高年班,學校對於普教中的教學是否有改變,你可能要問問低年班家長或學校。

不過真係唔知基道定奉千好,好驚揀錯,統一派位已錯左一次

Alex2203 發表於 23-6-28 11:13

35網奉千2022年過半升英中
只計B1/近B1英中 約三成半

35網奉基千禧2022年升中派位(26/7)
---------------------------------------------------------
本區+他區+直私

英中 33+6+10=49 (53.8%)
---------------------------------------------------------
本區 33 (36.3%)
陳瑞祺(男) 13 |
九真(女) 2 |
迦密 6 華英 4 旅港 3 丘佐榮 5

他區 6 (6.6%)
HK1 英皇(男) 1
HK2 SPSS(女) 1
KL1 九華(男) 1 | 伊中 1 官立嘉道理 1
KL2 長天(男) 1

直私 10 (11.0%)
DBS(男) 1 德信(男) 1 |
SPCS(女) 1 德望(女) 1 |
SMC 1 顏寶鈴 2 STCC 1 林大輝 1
耀中 1

其他 38+3+1=42 (46.2%)
本區 38 (41.8%)
九鄧(男) 3 |
培道(女) 3 |
胡兆熾 9 基道 3 KTSSS 1 五旬節 5
彭學高 1 聖三一堂 6 蔡功譜 4
賽官 2 新亞 1

他區 3 (3.3%)
HK2 港鄧(男) 1
KL4 扶輪 1
NT7 楊葛小琳 1

直資 1 (1.1%)
匯知 1

總數: 71+9+11=91人 (100%)

《2022年35校區升中派位結果》#3
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3870604&pid=49144138

https://www.edu-kingdom.com/data/attachment/album/202208/12/092901e1kjx8p0pt7w5781.jpg

31網基道2022年過四成升英中
只計B1/近B1中學 亦過四成

31網基道2022年升中派位
本區+他區+直資

(前)英中 20+5+7=32 (43.8%)
本區 20 (27.4%)
SFXC(男) 5 |
油真(女) 1 |
伊中 4 循道^ 5 銘基 5

他區 5 (6.8%)
HK3 張祝珊 1
KL2 德雅(女)^ 1 | 銘賢 1
KL3 旅港 1 丘佐榮 1

直私 7 (9.6%)
滙基KE 2 李國寶 3 基崇 1
崇正 1

其他 23+14+4=41 (56.2%)
本區 23 (31.5%)
信義 12 劉皇發 7 潮州公會 3 麗澤 1

他區 14 (19.2%)
HK4 香港仔工業(男) 1
KL2 唐乃勤 1 九龍工業 1 南華 1
KL3 培道(女) 1 | 聖三一堂 1
KL4 聖本德 1 扶輪 2
KL5 高雷 2
NT4 元朗陳震夏 1
NT7 朱敬文 1 佛教黃允畋 1

直資 4 (5.5%)
滙基 2 兆基創意 1 青年會中學 1

總數: 43+19+11=73人 (100%)

^ 前英中

升中概況
http://keito.school.hk/tc/升中概況

2020/2022 年度中學學位分配
http://keito.school.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/huo_pai_zhong_xue_ming_dan_bi_bao_.png

請問住址在那區
升中大抽獎可跟小學校網或轉用住址

回覆 Poyau 的帖子

住址油尖旺區,可以跟小學校網或住址其中一樣?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊