用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教APS or St. Stephen 赤柱
go

請教APS or St. Stephen 赤柱 [複製鏈接]

女仔 九月小二
活潑好動,學習自律
九龙塘宣道和聖士提反小學哪家會更合適一些呢?
   1    0    1    0

曦竹 發表於 23-6-26 20:11
女仔 九月小二
活潑好動,學習自律

睇你住邊,要唔要一條龍,想唔想谷個囡

曦竹 發表於 23-6-26 20:11
女仔 九月小二
活潑好動,學習自律

請問赤提你小朋友幾時收到offer(emoji)(emoji)?

amkcs 發表於 23-6-27 23:19
睇你住邊,要唔要一條龍,想唔想谷個囡

住宿哪邊都可以,其實我想知道這兩間學術到底差多少

bbjoseph 發表於 23-6-28 12:17
請問赤提你小朋友幾時收到offer(emoji)(emoji)?

大概20號左右喔

曦竹 發表於 23-6-30 01:02
住宿哪邊都可以,其實我想知道這兩間學術到底差多少

學術一定APS深好多。赤提基本上好淺,因為一條龍,學校覺得唔需要咁早谷,反而應該多花時間閱讀。因此如果你想更上一層樓一定要自谷。

你好, 同我地情況有啲似, 我係SRL同SHCC揀, 我女都活潑好動, 睇下你想唔想佢小學咁谷, 其實有時間睇下其他書我都覺得重要

amkcs 發表於 23-6-30 12:36
學術一定APS深好多。赤提基本上好淺,因為一條龍,學校覺得唔需要咁早谷,反而應該多花時間閱讀。因此如果 ...

謝謝(emoji)小朋友性格很外放,喜歡平等的師生環境,我看到赤提的小朋友普遍都很開朗,所以很心動,但她對自己的學業成績也有自我要求,所以我也有點捨不得aps。赤提的小朋友英語應該都唔差,是否數學和中文需要自己谷一些。

turnround 發表於 23-6-30 12:44
你好, 同我地情況有啲似, 我係SRL同SHCC揀, 我女都活潑好動, 睇下你想唔想佢小學咁谷, 其實有時間睇下其他 ...

是呀,活潑好動又話嘮 會問很多奇怪問題,我擔心在aps會不適應,現在比較想去赤提,好似小朋友都很開心。但我看到aps放學挺早,兩點半就放學了,是不是也有充分的自我活動的時間

turnround 發表於 23-6-30 12:44
你好, 同我地情況有啲似, 我係SRL同SHCC揀, 我女都活潑好動, 睇下你想唔想佢小學咁谷, 其實有時間睇下其他 ...

聖羅撒 vs 聖心津/私 ?

回覆 曦竹 的帖子

有朋友個小朋友讀赤柱st stephen小學,d野都幾淺,奉行happy school,我睇過部份卷,考d好basic的,基本同淺的,如果打算轉番出去有難度,因為同出邊一線小學有距離。
反而調轉,讀aps之後再轉st stephen 易d。對學業有要求的aps也適合。srl也不錯

lyl 發表於 23-7-1 22:11
回覆 曦竹 的帖子

有朋友個小朋友讀赤柱st stephen小學,d野都幾淺,奉行happy school,我睇過部份卷,考d ...

請問aps老師教學風格嚴肅嘛?因我們來自上海,小朋友尚未學會粵語,仍須適應繁體字,我擔心她一下子進入全粵語和繁體字的環境,再較谷會唔適應。

曦竹 發表於 23-6-30 12:50
是呀,活潑好動又話嘮 會問很多奇怪問題,我擔心在aps會不適應,現在比較想去赤提,好似小朋友都很 ...

APS係一定要學樂器,鋼琴不算。我哋屋苑APS小朋友背個樂器天天7點半才返來,幾辛苦好似。可能去學樂器外加功課輔導班。
APS賣點就係樂器,佢哋要求好高,達唔到要求,會讓你加操,直到達到要求為止。另外學術上其實就係跟一線差唔多,沒有科學課,常識也不是用英文教,中文小學來噶。
讓我揀當然赤提小啦,校舍無敵海景,自由學習,享受小學快樂時光,魔都媽媽自帶谷基因,小朋友學術不會差。其實按小朋友天性發展來講,不催谷以後走得更遠。佢哋中學有IB,一條龍教育,英文係唔會差噶。

赤提中學都易考,不如APS打好基础;赤提也要學樂器;IB不是每个人都能選,要根据學业排名,反而外来的有优势,SSCPS so happy

回覆樓主:

其實看看培正,港同,英華等等一眾龍校,小學都系happy,中學成績也不差咯。就算是男拔女拔的小學,也並不會催谷。當然,相信家裡多少都會更多的要求小朋友。但是三私的小朋友真的只是靠學校嗎?反正家中都要谷,不如讓小朋友在學校裡開心點啦

簡單啲來講 發表於 23-7-2 08:09

超級感謝,很有道理!
我思考了一下,還是希望孩子在學校裡能happy,有更多自由發展的空間,然後校園要大一些(可能是內地家長的執念)對於學術,的確決定自己看情況抓一抓

hollyword888 發表於 23-7-2 10:09
其實看看培正,港同,英華等等一眾龍校,小學都系happy,中學成績也不差咯。就算是男拔女拔的小學,也並不 ...

hi,
我也考慮好了,深思熟慮之後覺得聖提+自己抓一抓學術,應該OK的,畢竟小學我還是有能力輔導的

簡單啲來講 發表於 23-7-2 08:09

可以不用學樂器的

聖堤很受國內家長歡迎,朋友內地親戚前幾年插入聖堤書院,IB 30定31分入了城大。

supermum 發表於 23-7-2 11:30
聖堤很受國內家長歡迎,朋友內地親戚前幾年插入聖堤書院,IB 30定31分入了城大。
...

的確內地孩子選擇赤提的不少,不過我們當初報名赤提是源於本地朋友推薦,他是赤提校友,對母校有很深感情
ib30是否是入ib體系太晚,無法適應ibdp高強度的訓練呢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊