用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請問選Phy Chem Bio 三科是否吃力?
發新帖回覆
go

請問選Phy Chem Bio 三科是否吃力? [複製鏈接]

囡囡在band2C就讀,她的數學-般水平,基本概念掌握的,但是太深的題目不識做,所以不敢選M2。女的記憶力方面強,勤力但是理解力速度比較慢。由於學校是band2C,學生水平不高,女現在全級17/120,不是一個指標,出到大海怕未能達標。

她不喜歡文科,只是喜歡physic Chem Bio.  因為聽聞經濟比physic概念容易理解,我想她選經濟,但是女沒有興趣。

學校-定要選擇三科,我擔心她有吃力(emoji)。請大家幫忙分享意見呢?多謝!
   4    0    0    0

carryoncarry 發表於 23-6-24 09:13
囡囡在band2C就讀,她的數學-般水平,基本概念掌握的,但是太深的題目不識做,所以不敢選M2。女的記憶力方 ...

高中課程是另外一個境界,phy chem好靠理解, 吃力與否都係睇孩子興趣及能力!

可以去書局搵吓D DSE練習或上網睇吓DSE past paper或講解DSE課程嘅片,有冇興趣及理解到幾多?

carryoncarry 發表於 23-6-24 09:13
囡囡在band2C就讀,她的數學-般水平,基本概念掌握的,但是太深的題目不識做,所以不敢選M2。女的記憶力方 ...

數學能力一般 理解力弱就唔好揀Physics,勉強揀一定會非常吃力,記性好肯背嘢 Chem.Bio 都還可以,全理科唔容易讀唔須要咁揀,高中課程緊迫,時間管理係好重要,入大學係鬥高分,可以揀科有興趣同有把握嘅去讀。

多謝你們的寶貴意見。不選擇physics ,選擇經濟嗎?其他科目沒有興趣。

學校-定要選擇三科。謝謝(emoji)(emoji)‍♀️

carryoncarry 發表於 23-6-25 09:39
多謝你們的寶貴意見。不選擇physics ,選擇經濟嗎?其他科目沒有興趣。

學校-定要選擇三科。謝謝(emoji)( ...

Econ 需要啲吹水能力,如果寫得下都冇問題, 既然你都話冇其他科可選咁都冇得揀㗎啦。
呢科合格容易但要攞高分係非常難,我仔 DSE Econ成績去年攞94分都衹係得5星,要95分先有5星星,cut off 非常高。

謝謝妳們的意見!女唔吹得,再考慮一下先。(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊