用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SJC
樓主: bblovepigpig
go

QC vs SJC   [複製鏈接]

回覆 PTL_L 的帖子

其實而家真係唔少人係運動叻,讀書又好架,而家年代環境好左,唔少家庭資源好好架,自細就培養。前年SPCC都有個IB狀元係某運動學界冠軍,港隊代表,

對於運動名校收一D學術唔得嘅運動員,我真係唔多鍾意。學界成績亮麗,其實咪就係靠運動最叻果幾個,只要每年搶到該項運動最TOP果幾個學生,已經可以代表學校拿獎,其實學校只係當學生係工具人,仲要分分鐘攞左幾年獎,之後就同你講你都係合適做全職運動員,不如你轉去林大輝啦,果度對運動員支援好D。

另外,其實唔少其他名校就算運動唔出名,但唔代表佢地運動唔得或者唔注重,大家要知道,學界拿獎就只有頭3名,你搶唔到前3名既學生,就算係拿4-16名其實已經要付出好多好多努力,訓練時間都一定唔少,有玩開運動既就一定知道。但而家大家有個盲點就係好似有拿獎的學校才有得玩運動咁,冇拿獎既學校就係齋讀書學校?

acgy 發表於 23-7-1 14:56
回覆 PTL_L 的帖子

其實而家真係唔少人係運動叻,讀書又好架,而家年代環境好左,唔少家庭資源好好架,自 ...

我明你講咩,亦都知你講邊間學校,應該係旺角體院?因為確實聽過有運動生唔可以攞校名報dse,亦知道有人要轉去讀IVE,但一個願打一個願捱,做家長嘅,係咪要自己幫小朋友選擇呢?冇咁大個頭,就唔好戴咁大頂帽,呢類名直唔係人人讀得起,唔係錢問題,名直會送埋學費加住宿俾小朋友tim,要考慮嘅係小朋友嘅前途。

港島果間同其兄弟校冇得送scholarship ,不過其實由小學起,已經收緊部分運動生喇,呢班細嘅多數都係我所講又讀得又玩得嘅,始終要考呈分,太差根本上唔到去,每年收下收下,上到中學又收下收下,咪form到一班勁人囉,但做父母要好清楚自己方向,唔好俾風向影響!港島學校中學部有一好出名嘅運動生由小學起就被名直年年招手,但其父母好堅持唔過旺角體院,因為唔想用完即棄,我都好佩服佢哋!兄弟校有一小朋友讀書叻、游水勁、踢波好,體院又招手,不過sorry,人地係old boy家庭,唔會走了!

無奈地話你知,旺角體院收生取向一直都係咁,贏開唔輸得,惟有用一啲手段囉,運動生界家長們大家都知嘅,但校名又真係好難抗拒,資源環境又好,所以自己決定自己負責!

以上對话真係值得家長重溫,尤其希望以運動衝入名校,但成績未到那批。玩學界,唔係與趣班,目標係爭勝,要投入相當多時間,成績須比其他人好,才可彌補時間上的損失。我本人亦十分反對一些學校以校譽利誘一批學生為自己攞獎,後以各種理由請走這批曾立汗馬功勞的勞工。

PTL_L 發表於 23-7-1 15:21
我明你講咩?亦都知你講邊間學校,應該係九龍體院?因為確實聽過有運動生唔可以攞校名報dse,亦知道有人要 ...

係咪應該咁樣理解:
DBS收運動勁,讀書渣嘅人,專攻攞獎。
LSC and SJC收運動勁同埋一定成績水平嘅人,亦努力去攞獎,但就要平衡學習同埋訓練。
但最後LSC and SJC都有好多次喺不同比賽中能夠贏DBS,,咁咪更加出色囉!?

DBS家長真係道行高,罵不還口,打不還手,任大家盡情討論。(emoji)

喇叭茶 發表於 23-7-1 16:29
係咪應該咁樣理解:
DBS收運動勁,讀書渣嘅人,專攻攞獎。
LSC and SJC收運動勁同埋一定成績水平嘅人,亦 ...

我相信DBS係有文武兼備生,而另外果兩間都有收讀書弱但運動勁嘅學生,講嚟講去,呢啲係學校校政問題,但確實直資校政自由度高,收生自主,可隨要隨棄(衰啲嘅話),你睇吓早前SJC搞到咁大獲又上哂新聞嘅事,該生而家仍然返緊SJC,就知道,津校掣肘係比直資大。作為家長自己要先深思熟慮,自己小朋友前途應該自己決定,唔係被人「練」住鼻哥嚟行!

作為一間咁有影響力同指標性嘅學校,做事更加要光明磊落,咁就唔怕俾人作茶餘飯後嘅話題喇!

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Sing13 發表於 23-6-28 17:17
如果用海外課程考試計,咁冇IB,有Alevel 既學校,四科A*又是否算狀元?恐怕其他學校Alevel狀元比DBS IB狀 ...

A level 4A* 對上有 5A*/6A*
按 DfE 換算 IB 45 等如 AL 5A*
據考生人數 5A*比例應遠低於 IB 45

https://www.gov.uk/government/publications/infographic-a-level-results-2022/infographics-for-a-level-results-2022

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/image_data/file/159791/2022_A_level_infographic_4.svg

Rpp 發表於 23-7-1 16:58
DBS家長真係道行高,罵不還口,打不還手,任大家盡情討論。(emoji)

係呀,所以喜歡踩名校嘅幾位知名網友都唔會講㗎!

在EK以訛傳訛係常態,不要太緊張為學校辯護,如果真係傳聞咁嘅話,晨早執咗笠啦。

其實新舊校長交替,對學業及運動要求有明顯改變,外面人繼續以訛傳訛,開心就好。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Poyau 發表於 23-7-27 03:58
A level 4A* 對上有 5A*/6A*
按 DfE 換算 IB 45 等如 AL 5A*
據考生人數 5A*比例應遠低於 IB 45
見到港大有一個Distinguished MedScholar, 要求如下
Qualification Min. Entry Requirements
HKDSE   49.5^ in Best 6 subjects (Category A subjects and M1 / M2)
IB   45
GCEAL/IAL   5A* obtained in the same academic year (some subjects are excluded#)

所以DSE 5X5**  ~IB 45~ iAL 5 x A*

Sing13 發表於 23-6-28 17:27
唔出奇,QC得四個班,其他男校幾個班?體育爭霸,點同專業運動員鬥?
如果著重學術,就去學術好既學校。
...

同意!

Sabina-Sabina 發表於 23-6-23 12:25
英文較強:聖若瑟小學是英文小學,英文較強在 SJC 沒有太大優勢,在 QC 初中時期會有絕對優勢,不過初中過 ...

分析得非常,請問是否old boys或者有孩子分別在兩校讀過?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊