用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SJC
樓主: bblovepigpig
go

QC vs SJC   [複製鏈接]

Nbranson 發表於 23-6-27 20:22
SJPS P6 年年考頭十名嘅一半以上都去咗QC....  齋講讀書兩間學校有距離.... 講DSE成績... QC所有科都高SJC  ...

我唔多認同division低就等於唔著重運動,你意思係攞到奬先叫有運動?好多學校例如SPC運動唔夠人黎但課外活動及運動多不勝數!

另外其實我自己覺得好注重運動嘅DBS當中都有不少學生DSE成績好好,但問題係會唔會同一人?即係同一個人運動去到grade one而公開考試成績又標青,我相信一定有,但究竟有幾多個?一兩個?十零個?定幾十個?
最終以或然率估計,大家都諗到運動叻嘅成績普遍拉低學校平均成績及排名!
學校政策及學生選擇,都係各取所需自然配對啫!

其實QC有全香港所有中學最好嘅運動配套喺身邊, 行出學校五分鐘已經有國際標準游泳,網球場田徑場草地足球籃球, 不過你極少見到佢哋啲學生用.... 校內運動氣氛一啲都唔熱切.... 除咗羽毛球你會見到注重少少其他運動就算打得好,入到四強決賽,個校長都唔會去打氣,呢啲就係一貫政府學校嘅做法... 比利羅士都係咁. 另一樣我最唔明解, 佢先天小六都已經收曬港島區九龍名小學辯論比賽奧數得獎者, 但係上到中學佢哋呢方面嘅成績又唔係標清.  都係嗰句想個仔讀書叻個仔又有料到嘅就入QC, 但係如果個仔只係一般讀書叻但係運動或者校外活動又想更進一步就可以諗下其他一線學校.

rsx    發表於 23-6-28 10:22

Nbranson 發表於 23-6-28 09:51
其實QC有全香港所有中學最好嘅運動配套喺身邊, 行出學校五分鐘已經有國際標準游泳,網球場田徑場草地足球籃 ...
咁借問聲前輩,如果純讀書,qc 定spcc 好?(不計較地點車程的話)

ls 有7班,有band 2生,有運動生,是否比較易心散?
sjc,spc 相對弱小小,對比上面3間,對嗎?

可以睇下有位師兄係呢個版做咗嘅全港dse成績比較.... QC 長期第三其實都已經比SJC LS SPC YW有一d距離.... 中英文就畀spcc差啲law... SPCC DGS 學術上明顯係自己嗰一班

DBS LS SJC YW 呢啲著重運動嘅男校大把band2學生啦.... 過去幾十年都係咁.... 就係有呢啲學生學校先至精彩啲, 呢啲學校先會出到咁多醒目仔. 你覺得間學校個個都係nerd 個個小息喺走廊睇書, 對你個仔好咩? 呢啲學校讀書讀得叻嘅自然會入種子班... 根本係社會嘅一個預演.  淨係得band one學生諗起間可靠都悶

Nbranson 發表於 23-6-28 10:14
DBS LS SJC YW 呢啲著重運動嘅男校大把band2學生啦.... 過去幾十年都係咁.... 就係有呢啲學生學校先至精彩 ...
咁以你見解係如果性格係活潑開朗男孩,易結識朋友的,而且又玩得的(呢度指普通小朋友玩果隻,不是指特異功能運動/音樂果d)

小學是津小1線級頭,應該點排? SPCC > LS > QC ?

Nbranson 發表於 23-6-27 20:33
回覆 mimi222shi 的帖子

其實我唔明點解咁多人以為DBS讀書好勁,喺大學入面嘅神科,DBS 畢業生嘅入讀人數不 ...

「講佢嘅ib成績其實唔會好得過幾間新派嘅直資中學la... 」DBS嘅IB又真係好得過幾間新派直資中學㗎

Nbranson 發表於 23-6-27 20:33
回覆 mimi222shi 的帖子

其實我唔明點解咁多人以為DBS讀書好勁,喺大學入面嘅神科,DBS 畢業生嘅入讀人數不 ...

你所講嘅「打波唔使上堂嗰d」係運動人班,佢哋嘅精英班仍係好top嘅,而overall 英文level應該係男校之首,SJC會唔會係第二呢(雖然2022 DSE 5+輸咗俾QC一個馬鼻)

回覆樓主:

SPCC>DBS>LSC(九龍新界)=QC(港島)>SPC>SJC>YW>九華(九新)=港華(港島)>高主教,響我哋學校大部分應該都認可呢個排位

Zleep 發表於 23-6-28 10:26
咁以你見解係如果性格係活潑開朗男孩,易結識朋友的,而且又玩得的(呢度指普通小朋友玩果隻,不是指特異功 ...

我覺得幾適合, 身邊都有呢啲學生, 你係好靜好乖好有禮貌嘅學生入SPCC QC 好啱, 如果個腦轉得好快鍾意同人接觸講嘢就 LS 呢啲一線男校 la.... 當間都係好學校

簡單啲來講 發表於 23-6-28 10:58

應該比較少學校係鍾意DBS多過LSC/QC,連DBS嘅至愛APS上年都有更多人入LSC.

猴子爸 發表於 23-6-28 11:29
應該比較少學校係鍾意DBS多過LSC/QC,連DBS嘅至愛APS上年都有更多人入LSC.

係因為DBS冇派咁多early bird佢哋才轉呔。所以各中原因要當年APS畢業人講囉,外人以為鐘意LSC呢,其實3私1直大部分人都系鐘意DBS多點

簡單啲來講 發表於 23-6-28 11:48
係因為DBS冇派咁多early bird佢哋才轉呔。所以各中原因要當年APS畢業人講囉,外人以為鐘意LSC呢,其實3私1 ...

DBS冇派咁多early bird, 就去晒LSC, 嘩,LSC好似可以隨便入咁,APS都真係幾犀利

猴子爸 發表於 23-6-28 12:01
DBS冇派咁多early bird, 就去晒LSC, 嘩,LSC好似可以隨便入咁,APS都真係幾犀利
...
你唔知㗎咩?3私一直不嬲無敵,不過限於EK!

猴子爸 發表於 23-6-28 12:01
...

事實就係LSC真系收咁多,難道抽獎突然抽入咁多咩?人哋就係有實力囉,DBS唔要,照樣有神校要。

簡單啲來講 發表於 23-6-28 10:58

一講排位就好敏感,因為有啲實要爭第一
呢個排名,我會認同呢2間
SPCC(直資頭位)

QC(男校頭位)

家長就覺得qc係男校第一.... 但係你問中學人學生佢哋就唔覺得qc係第一.  淨係得讀書, 其他嘢體育音樂辯論制服團體課外活動表演都唔係好覺佢哋

原來真係有萬特拉效應,好多人覺得SJC 體育好好勁,如果吾計DB同LS,St Joe 仔應該第三卦。

事實係,St Joe體育總體仲要輸俾港華,九華甚至SP boy..

不過,今界佢又真係有機會升上第四,甚至第三既

猴子爸 發表於 23-6-28 10:44
「講佢嘅ib成績其實唔會好得過幾間新派嘅直資中學la... 」DBS嘅IB又真係好得過幾間新派直資中學㗎

...

如果用海外課程考試計,咁冇IB,有Alevel 既學校,四科A*又是否算狀元?恐怕其他學校Alevel狀元比DBS IB狀元比例更高。
論海外課程考試,香港大部分直資學校所取得成績都遠比全球平均成績高。
既然香港主流中學都有設有DSE課程,咁用DSE嚟比好合理,DBS既DSE成績大概是band1 B中游。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊