用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英文唔好,適合去國際學校嗎?定係出國讀書? ...
發新帖回覆
go

[加拿大] 英文唔好,適合去國際學校嗎?定係出國讀書? [複製鏈接]

一年班就遇到疫情~ 基礎差英文唔好,讀得壓力大,平時屋企冇語境,自己又抗拒英文,就來五年級了,轉國際學校 係咪適合?又驚英文跟唔上~
英文成績差係咪唔會有國際學校收?
   0    0    0    0

沙田有 發表於 23-6-22 23:27
一年班就遇到疫情~ 基礎差英文唔好,讀得壓力大,平時屋企冇語境,自己又抗拒英文,就來五年級了,轉國際 ...

英文差成點先?五年級如果英文水平唔夠的話,香港應該好難有國際學校收。

回覆 沙田有 的帖子

我見韓國國際學校有英文能力不足既特別學額,英文係會有額外輔助,但學位有限,可以試吓。或者有其他國際學校都有類似安排都唔奇。
(PS.韓國國際學校有Korean stream 同English stream,唔係韓國人既揀English stream讀就可以)

大食媽咪 發表於 23-6-23 08:57
回覆 沙田有 的帖子

我見韓國國際學校有英文能力不足既特別學額,英文係會有額外輔助,但學位有限,可以試吓 ...

噢 謝謝你的信息(emoji)

沙田有 發表於 23-6-22 23:27
一年班就遇到疫情~ 基礎差英文唔好,讀得壓力大,平時屋企冇語境,自己又抗拒英文,就來五年級了,轉國際 ...

見你在國際學校同海外升學都問同樣問題;所以嘗試和你聊一聊。

孩子的問題在那?

疫情期間在家是由誰負責照顧?荒廢了幾年,孩子的生活作息是否都比較寛鬆、冇乜紀律?

似乎你們有一定經濟條件,但無頭緒如何協助/培育孩子成長。

可先考慮留在香港轉學校,如活動教學的啟思、啟基。不過最重要其實係培養孩子有規律地生活和學習,減少不必要的補習、興趣班和打機/手機時間。早睡早起、食好、多做運動(不是上咩班乜班),家長自己主動陪伴同遊,較番正佢個生活模式,然後才再諗升中學問題。

孩子夠成熟才再思考是否要送去海外升學,如果唔係,好易送走佢就咁學壞返嚟。

Radiomama 發表於 23-6-23 17:57
見你在國際學校同海外升學都問同樣問題;所以嘗試和你聊一聊。

孩子的問題在那?

係~ 冇頭緒應該幫到我女,我女 係學校乖嘅~ 但就有些專注力不足,性格內向,有補習 但效果好一般,家長陪伴足夠的,咁想試下換間學校教學方式會否適合?但女英文又唔好,國際學校又唔了解~ (emoji)‍(emoji)

沙田有 發表於 23-6-25 10:31
係~ 冇頭緒應該幫到我女,我女 係學校乖嘅~ 但就有些專注力不足,性格內向,有補習 但效果好一般,家長 ...
除了追求成績外, 还可以留意小朋友的自身優勢是什么, 例如, sci科特別有兴趣而且成績交好, 又或是語文或历史有兴趣且成績又好, 咁响方面比多d机会佢发輝, 從而培養成就感, 從建自信後, 便有信心, 其它方面再迎头趕上.
我仔升中時, b2成績, 重成日开親口就話自己係垃圾, 但當找到自己兴趣后, 獲得小成绩, 再從新建立自信, 成績也开始好起來.

所以, 發掘小朋友潛能係好重要

沙田有 發表於 23-6-25 10:31
係~ 冇頭緒應該幫到我女,我女 係學校乖嘅~ 但就有些專注力不足,性格內向,有補習 但效果好一般,家長 ...

同意樓上所講,先跟孩子整理她的優點同缺點,她自己要參與討論,同佢定下一些短期而可達到的目標。不一定要「獎勵」,但要有鼓勵,目標達成會否對佢都有幫助?

認識一些女生喜歡畫畫、跳舞、烹飪,也有喜歡學韓文追星、當然也有喜歡數學、打籃球,我覺得都可以,有目標、有同伴、就有學習動力。

升中學,選適合的學校,如果英文不行,咁中文中學呢?為什麼要轉國際學校甚至加拿大?

Radiomama 發表於 23-6-25 13:23
升中學,選適合的學校,如果英文不行,咁中文中學呢?為什麼要轉國際學校甚至加拿大?
...

佢中文幾好,依家band 1 小學,成績落後,上課游雲~ 話悶,小息又話分行活動,咁性格內向 又年年換同學 唔熟果啲 又唔鍾意玩埋一齊,影響社交~ 咪 唸 不如試下換個學習方式~ 但英文又麻麻~ 都唔知點好了

沙田有 發表於 23-6-25 14:53
佢中文幾好,依家band 1 小學,成績落後,上課游雲~ 話悶,小息又話分行活動,咁性格內向 又年年換同學  ...

有沒有考慮暑假遊學團呀?我唔知仲有冇位, 如果打算出國 ,都可以當係一個獨立生活預備 。
從遊學團課程、 活動可以改變一下她唔好太抗拒英語 。最好選擇是由當地學校自己舉辦遊學課程會好啲的 。

沙田有 發表於 23-6-25 14:53
佢中文幾好,依家band 1 小學,成績落後,上課游雲~ 話悶,小息又話分行活動,咁性格內向 又年年換同學  ...
有時小朋友成績差, 唔代表小朋友冇能力, 特別係"話悶"埋种, 可能係d野对佢泥講太淺, 所以没兴趣上堂
平時同佢温習, 如果一講就明, 但成績又唔太好, 咁最好同老師傾下, 可能係資優, 比深d 佢學, 可能反而有番兴趣同成績會好反好多

你不防直接問小朋友, 鼓勵佢講下佢覺得上堂悶的原因

katrinafu 發表於 23-6-25 15:12

有沒有考慮暑假遊學團呀?我唔知仲有冇位, 如果打算出國 ...

好提議

twhkleung 發表於 23-6-25 15:20
有時小朋友成績差, 唔代表小朋友冇能力, 特別係"話悶"埋种, 可能係d野对佢泥講太淺, 所以没兴趣上堂
平時 ...

佢係覺得老師 講得唔夠生動有趣,自己咪游雲咯~

沙田有 發表於 23-6-25 23:53
佢係覺得老師 講得唔夠生動有趣,自己咪游雲咯~

但係越讀上去,d野就越抽象,冇可能会再生动有趣的禾!咁小朋友可能要学習下當面对自己不太喜欢的科目時,或老師教得沒趣時点处理了,此终,还是要學習过去的了。(加中學一年要讀八科,文理商都有,八科呀sir miss, 种有幾個教得好,有d教得冇咁好,不能記望個個都教得好的。

twhkleung 發表於 23-6-26 11:02
但係越讀上去,d野就越抽象,冇可能会再生动有趣的禾!咁小朋友可能要学習下當面对自己不太喜欢的科目時, ...

其实讀書係靠自己,而唔係靠老師的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊