用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教官辦津貼小學入學問題
發新帖回覆
go

請教官辦津貼小學入學問題 [複製鏈接]

由於我來港冇幾年,唔太明小學學位分配之方法,特來請教大家一下,非常感謝

官辦同津貼小學嘅學位是否全部都要參加教育局嘅統一派位?喺每年統一派位之前,各官津小學有冇可能分出一部分學位私下進行招生呢?

阿仔出年讀小一,我哋喺自行派位階段希望唔大,咁嘅話,就只好等大抽獎睇運氣喇?如果運氣唔好,叩門又唔得,就只好讀番寶校?尼個邏輯啱唔啱?

多謝大家嘅幫助
   0    0    0    0

回覆 happy_1000 的帖子

大約都如你所說
但係如果中寶校
家長多數都會叩好多間
換到一間二線也可以吧

如果叩好多間都唔收(間間學校都覺得佢唔好?)
你應該考慮小朋友是否適合讀好谷的學校
可能輕鬆學習更適合佢

wai324 發表於 23-6-22 21:48

大約都如你所說

即係話官津小學喺統一派位之前係冇可能自行私下招生嘅咩?所有學位全部都由教育局統一派位?

凡政府資助學校都要按政府規定收生佢哋無乜話事權

叩門已經係學校最有可能自己揀學生的入學機會
要學校再收學生 就係要插班了

不可以私下招生,可靠實力叩門或試下一年以優異成績插班

happy_1000 發表於 23-6-22 20:15
由於我來港冇幾年,唔太明小學學位分配之方法,特來請教大家一下,非常感謝

官辦同津貼小學嘅學位是否全部 ...

官津小學有重讀位可作小一入學叩門用
叩門申請可於統一派位放榜前或後進行
除官津小學外 可申請直資/私立小學
官津派唔好/叩唔到亦未必讀寶校
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊