用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 培僑
樓主: hlnleung904
go

宣道 vs 培僑   [複製鏈接]

回覆 小小金 的帖子

小學升中學完全無縫接軌,一開始我最擔心的是小學數學是用中文教,升中突然轉英文會不適應,但起碼我兩個小朋友升中後數學成績反而比小學時更好,這個我挺意外!

回覆 小小金 的帖子

補充一下:全部學科都沒有銜接問題,適應方面,始終還在同一間學校,同學都沒有變化,只是老師變了,兩個小朋友的英文能力升中後比小學更好,而且小學階段都沒有補習,其實培僑小學部的英文教得很深,經過多年的訓練和影響,升中問題不大,!

ccycsy 發表於 23-6-30 21:11
回覆 小小金 的帖子

補充一下:全部學科都沒有銜接問題,適應方面,始終還在同一間學校,同學都沒有變化, ...

謝謝詳細解答(emoji)(emoji)
英文科是我一直擔心的問題,難得你指出小朋友小學都沒有補習,這令我放心許多,感謝。

想請教一下, 我見IFY定議有d唔明.

1. 在以下website顯示培僑是在HK的為一教IFY的中心

2. 個website烈左d 大學出來, 但並沒有你说的
"但又見到培僑學生上年有劍橋及UCL offer。英國愛丁堡及曼大係世界前30,屬IFY成員".
你意思是否指培僑IFY可申請劍橋,UCL,Edinburgh, 並"所取得offer亦較多"?

https://www.ncuk.ac.uk/ncuk-qualifications/ncuk-international-foundation-year/

3. 我見好多U都有d 叫International Foundation, 如你說的UCL, Edinburgh, 但係是要學生去Edinburgh 或UCL 校国讀的, 其實培僑IFY同这些大學的IFY係咪同一样野? 或佢地係咪互应的呢? 如果係一样或100%互應咁又唔錯, 起寫唔洗比生活費同Eduinburgh/UCL的學費, 平好多好多呢!

https://www.ucl.ac.uk/languages-international-education/preparation-courses/upc-foundation

https://www.ed.ac.uk/studying/international/applying/foundation

但如果是互應, 点解埋d u個名又唔向NCUK個website? 咁NCUK個u list係代表d乜?

真的不太明白哩条path係点玩

chanti 發表於 23-6-27 09:32
係呀、唔出奇, 不少不是一心讀落去。就算港同都有人後悔揀了、讀落先知唔適合
...
所以d學校講明唔呈分係好的, 學校可以收d同學校理念一致的家長同學

twhkleung 發表於 23-7-2 00:37
所以d學校講明唔呈分係好的, 學校可以收d同學校理念一致的家長同學
至怕聽到‘收同學校理念一致的家長同學’呢句、多鬼餘、就係咁辦教育咁先可以考好學生架咩。看看辦得出色的津校、有幾多派位入、有幾多家長真係知道學校理念係乜…看看現今教育,看看小紅書,幾多人騎牛搵馬

chanti 發表於 23-7-2 08:02
至怕聽到‘收同學校理念一致的家長同學’呢句、多鬼餘、就係咁辦教育咁先可以考好學生架咩。看看辦得出色的 ...

好同意!作為家長,如果小朋友越讀越叻,插去另一間更好係好正常。
但從學校覺度,in小一生判斷叻定唔叻其实好困难,如果小朋友越來越叻,小朋友同學校都有工勞,如果唔係神校,走了位叻小朋,插位小朋友要比走左果位叻其实唔易。

兩間都係好好嘅學校,揀一間配合到自己家庭模式

chanti 發表於 23-7-2 08:02
至怕聽到‘收同學校理念一致的家長同學’呢句、多鬼餘、就係咁辦教育咁先可以考好學生架咩。看看辦得出色的 ...

如果唔需要睇學校既教學模式,咁只要睇名氣及DSE成績就可以選校了。冇直屬中學既學生目標是名中,簡單直接。

要知道不同學校教學方法,分析自己小朋友適合咩嘢,最重要是有得選擇,先有得講學校教學理念,的確少數家長先會做。

而且直資學校都係十幾年历史,特別是一啲新建校既,見到成績都係最近幾年間,都要有熟悉過程。例如一人一樂器,唔少直私都有,津校相對較少。

除非頭兩三間神校吧,所有學校都會有學生想向更好成績既學校騎牛搵馬。但好成績學生唔會插去低一級成績學校。咁你見到小紅書啲學生想插邊間?

留低既學生可以使學校成績逐年提高,已經是好好既證明。

twhkleung 發表於 23-7-2 09:04
好同意!作為家長,如果小朋友越讀越叻,插去另一間更好係好正常。
但從學校覺度,in小一生判斷叻定唔叻其 ...

但從學校覺度,in小一生判斷叻定唔叻其实好困难——-肯定會miss左唔少叻既學生,但選返嚟既百幾人亦大機率唔會差。

如果學校是以學術收生,估計班家長都是有備而嚟,依班家長幼稚園都已經准備緊,點會唔重視小朋友讀書,見到自己小朋友六七十分又點會唔理。

如果小朋友越來越叻,小朋友同學校都有工勞,如果唔係神校,走了位叻小朋,插位小朋友要比走左果位叻其实唔易。——-未有成績時以自己培養既學生做主力,有成績時自然會有叻既學生嚟,十分正常。

Sing13 發表於 23-7-5 01:09

唔係唔需要睇教學模式、我指’學校如要搵理念一致的家長同學’呢句多鬼餘姐。曾在教育界工作多年、家長睇成績, 幾測幾考多、理念唔一致的大把但小孩仍能學得愉快。有多理念一志的家長甚至在殺校時保校但一樣被殺。再說,不少學生只是被派入津校,有幾多家長知道小孩將入讀的小孩既校訓及理念是什麼,學校一樣有教無類地培養學生甚至教育埋家長。Ps不是針對/說明任何學校有問題

chanti 發表於 23-7-5 08:15
唔係唔需要睇教學模式、我指’學校如要搵理念一致的家長同學’呢句多鬼餘姐。曾在教育界工作多年、家長睇 ...

官津小學無論自行或大抽獎,只會俾每個學生一個offer。
亦冇乜邊間官津小學會搞個簡介會俾家長,介紹學校理念,甚至將來收返嚟既學生學校都未見過。
要入名官津小學,如果唔是校友或者有同區地址,你既小朋友只能通過大抽獎甲部或者叩門爭取個1-2%既機會,似有還沒。
唔係家長唔想去了解官津小學理念,都要有offer俾你,有渠道了解先有得傾。
相反,如果有直私多個offer,家長自然逐間了解比較。例如直私簡介會,遲啲登記都冇位。係依到,宣道及培僑亦各有家長捧場。
特別是直資,一讀十二年,學校如果唔係要搵理念一致既家長,咁點解要in家長呢?(培僑冇in 家長,以前是係小朋友面試時,校長回答家長問題,校長話是俾家長in學校。另外學校既中小簡介會,都會有1/3時間講學校教育理念)。

chanti 發表於 23-7-5 08:15
唔係唔需要睇教學模式、我指’學校如要搵理念一致的家長同學’呢句多鬼餘姐。曾在教育界工作多年、家長睇 ...

好同意什麼學校理念或同個學生夾唔夾係d講多过事实既野。但如真係發生到的確会係件好事。

我仔小学讀官校,同學校唔夾,差不多隔日就收到老師投诉电话,呀仔也讀到成日话唔想再反學,重成日話自己係垃圾,结果,小6以b 2成绩派左間b2c中中,好彩叩門去左間二线直資,结果同間學校好夾,s1下學期开始,老師發現佢stem方面的才華,比左好多机会佢,结果每年都為學校拿到獎,到S4去了外国,今年入U了,好享運,3大未到application deadline, 就已比左offer呀仔,最後,多伦多大學重比了scholarship,依家計完条數,响多大讀重平过返HK讀3大。

其實我想講,理念或夾唔夾,其实好重要,我仔一d都唔叻,只係一個b2仔,但好彩揾到間中学肯比机会佢,如果只是顺期自然,入間b2中中,唔好講多大獎學金,3大early offer都不可能,什致入唔入到大學唔肯定。

所以,希望大家,雖然唔易,但不要放棄尋找合適的學校比小朋友。

Sing13 發表於 23-7-5 10:48

官津小學無論自行或大抽獎,只會俾每個學生一個offer。

冇錯,In家長非常重要,我地果間二线直资都要In家長的,我也相信,有些rejected唔係衰小朋友,係衰家長Interview

回覆 hlnleung904 的帖子

培僑冇名次,正如樓主所講,跳出去應該難dd......

smallyanchan 發表於 23-7-5 19:23
回覆 hlnleung904 的帖子

培僑冇名次,正如樓主所講,跳出去應該難dd......

培僑書院小學每班各科前三有名次及獎學金。
據聞小六前二十升中亦有獎學金,如果要插band1 A,用學校名次亦足夠。

培僑近兩年三大率都有四成幾,如果對中學部冇信心,我亦認為冇必要入小學部。

名次重要嗎?

「新加坡教育局宣布,明年開始,所有中小學取消考試名次制度,這真是一個很大的突破。當沒有第一和第尾後,學生之間再不需要互相競爭,家長也毋須要求子女每年名列前茅,孩子不用背負名次的壓力,從此沒有所謂學霸在耀武揚威,也沒有因考第尾被標籤的失敗者,弄得好像抬不起頭做人。

新加坡教育局表示,這個轉變可令學生把焦點放回自己身上,好好了解自己的學習進度,讓他們明白,學習不是互相競爭和比較名次,如何在自律性學習掌握人生,在知識的不斷增長和豐富中建立人生觀、歷史觀、世界觀才是最重要的。因此,他們重新建立一套重質不重量的教育標準。」

Sing13 發表於 23-7-5 22:14
絕对讚成, 如果早d在香港实行, 我仔便不用常常稱自己是"垃圾". 建立小朋友的自專很重要

回覆 Sing13 的帖子

名次唔係話重要,不過好多時要考插班的,
學校真係睇你名次先再選入面試或筆試,
就算搬屋要搵學校,都要俾成績表學校參考,
學校會睇名次。所以對於打算跳船的話,冇名次可能會差少少,這是香港的教育制度。
唔知將來係點,但呢一刻香港既教育制度就係咁,係香港生活好難唔競爭。
其實由考幼稚園已經開始,所以而家愈黎愈細個補習就係咁。

smallyanchan 發表於 23-7-6 05:59
回覆 Sing13 的帖子

名次唔係話重要,不過好多時要考插班的,

求學就是求分數,冇分數點入band1中學。大部分小學的確如此。

但香港亦有直資一條龍學校,佢哋
大部分都只係公布前幾名學生既成績。

另外有提供海外課程考試既直資,高考既對手唔是香港學生,VS唔使做功課既當地學生,又或者是英文能力一般既內地學生,香港絕大部分直資都取得唔錯既成績。

邊種選擇冇話對同錯,適合自己就是最好的。

如果搵間band1 A直資vs宣道,其實都唔使vs。主要是很多人覺得培僑唔夠班,當然培僑六年前更加唔够班。靠自己培養叻既學生又點會容易。

twhkleung 發表於 23-7-5 11:06
好同意什麼學校理念或同個學生夾唔夾係d講多过事实既野。但如真係發生到的確会係件好事。
我仔小学讀官校 ...
Very encouraging!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊