用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 培僑
樓主: hlnleung904
go

宣道 vs 培僑   [複製鏈接]

小小金 發表於 23-6-26 14:59
讀培僑唔會走唔到,知道有人插走。但要走並唔係靠學校進度,學校(小一)無教快,我會覺得係淺添,要外闖就要 ...
讀培僑唔會走唔到,知道有人插走->係呀,係小紅書見到此校學生不停考出面的插班、除想插神直資、仲有港島區的津校

chanti 發表於 23-6-27 08:11
讀培僑唔會走唔到,知道有人插走->係呀,係小紅書見到此校學生不停考出面的插班、除想插神直資、仲有港島區 ...

學校唔係band1 A自然會有人去插band1 A。就算band1 A亦會去插神校。
大陸家長一般比較進取,人各有志。

Sing13 發表於 23-6-27 09:23

學校唔係band1 A自然會有人去插band1 A。就算band1 A亦會去 ...

係呀、唔出奇, 不少不是一心讀落去。就算港同都有人後悔揀了、讀落先知唔適合

Sing13 發表於 23-6-27 01:29

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3796922&extra=&page=2

這是前人在校內發出不平的聲音,想查究竟,不境小朋友讀12年,真的要認真地考慮。

hlnleung904 發表於 23-6-27 12:04
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3796922&extra=&page=2

這是前人在校內發出 ...

當年是DSE成績開始踏入band1 B,成績未上時各樣嘢都覺得差啲,成績上左以後就冇咁多抱怨。
其實成績都算交到貨,六年前唔會有班band1 A外來生俾佢選,要靠自己培養學生。
我認為家長教育理念唔同就冇謂選培僑啦,對學校冇信心如何堅持12年。
係宣道跟住學校走亦絕對正確。

回覆 hlnleung904 的帖子

利申﹕本人兒子高小,亦不是讀呢兩間學校。
其實要了解自己小朋友適唔適合,家長有咩需要。

我仔以前幼稚園同學媽媽group ,有一男一女入左培僑,佢地今年都有細佬妹本來有培僑offer,後來都因為有更好既offer (佢地自己咁講),一個係細佬係陳守仁,另一個係細妹入CKY,都冇跟家姐阿哥讀,同樣話應該另一間適合d,仲話如果好既就將大既遲d試下考插班喎!

所以有時冇讀過係好難比較,要預計自己小朋友適唔適合,同埋家長既目標係咩!我d媽媽group友就想搵更好(佢地自己認為)。

我見過中學畢業學生拍video,好似完全反映左真實情況。

https://youtu.be/2k2mPgks-nM

hlnleung904 發表於 23-6-28 04:11

看過後,你有什麼感覺呢?

我哋之前都是這2間選擇,同你一樣想法好多疑慮⋯⋯最後選了培僑,因為較近而且我本身不想崔谷小朋友,小朋友是中游分子,培僑只是比其他學校輕鬆啲,課程每年在更改,今年已比往年程度加深了,家長都要努力跟貼小朋友才會保持成績,平日每日不多功課有時在學校已完成,回家後可多時間睇書玩,學校著重閱讀,中文,多做project 讓小朋友自己多造多啟發,小朋友讀得開心既但家長要接受學校理念,近年多是母語普通話家庭,他們小朋友非常出色能文能武。我沒朋友選宣道所以亦沒給多意見比較,當時沒選宣道主要我小朋友中游,我諗要努力6年,最後都不知能否入到band 1中學呢個亦是我選培僑因素之一

按小朋友性格來看吧,相信家長是非常清楚,祝你選合適學校

其實段video想表達甚麼

PTL_L 發表於 23-6-23 20:16
無端端講國籍事,真搞笑,人地重點「中文搞唔掂,IFY又應該冇份,無奈下,惟有出國讀,因睇唔到升大學前景 ...

我都以為我發雞盲,點解無端端見到國籍issue

秩序好像有點鬆散

課堂後無老師在場自發拍片,難度要好似聽書咁樣?😂 大家道德標準都幾高。

Sing13 發表於 23-6-23 20:37

睇过ify個大學list,top100大學可能係某幾科入到top100個list, 如大學好多科都top100,好似一间都冇,似乎最好課两间巳是man u,同bristol了,如果只衰中文,都好肯定有更好選擇,沒必要一定IFY.
如果真係只差中文,建議讀GCEA-level彈性大好多。

twhkleung 發表於 23-6-28 22:47
睇过ify個大學list,top100大學可能係某幾科入到top100個list, 如大學好多科都top100,好似一间都冇,似乎 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873108&page=4&authorid=0&pid=49181103#pid49181103

學校當年已經列出左IFY 成績最差學生所取得既offer。
例如倒數一二名,有两科冇A,而培僑A以上百分比是九成幾。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873108&page=2&authorid=0&pid=49180050#pid49180050
培僑2022 所取得既offer及大學排名。

以我理解,IFY難以入英國big5及醫科,但又見到培僑學生上年有劍橋及UCL offer。英國愛丁堡及曼大係世界前30,屬IFY成員,所取得offer亦較多。
入IFY成員既學校只要滿足收生基本分數一定收,ALevel需要睇所有競爭者既分數(資料來源於培僑升中簡介會)

至於培僑叻既學生,會俾佢哋提早一年考Alevel,多一個機會。

你亦可去睇下CKY,WKF所列出畢業生海外大學offer,自己比較一下。

回覆樓主:

培僑DSE 5級以上百分比是30%,IFY A級以上百分比是九成幾,折算UCAS分數都係48,咁你明白點解讀IFY要開兩個班。

另外,家長最好去參考培僑中學生及家長對學校既comment,比考小一既家長既選擇更有參考價值。我亦是當年參考過一位由培僑插入左band1 A中學對兩間學校評價,我先至會開始「吹」培僑,當年唔少人仲未意識到佢是band1中學。

Sing13 發表於 23-6-29 02:42
培僑DSE 5級以上百分比是30%,IFY A級以上百分比是九成幾,折算UCAS分數都係48,咁你明白點解讀IFY要開兩 ...

那中學生對培僑及另一間B1A中學的評價是什麼呀?我找不到資料

培僑方面, 因為我有兩個小朋友由小一開始讀培僑, 所以我可以給一些意見給你參考:
1.  第一個小朋友由小一開始在培僑讀至去年考入三大其中一間, 我個人來講是滿意這個成績的, 當中當然少不了孩子的努力;

2.  第二個小朋友亦是由小一開始入讀培僑至今, 過幾年亦差不多要考DSE了。

綜合以上經驗, 本人覺得培僑收生越來越嚴謹, 加上學校硬件軟件都不錯, 其取錄的學生祗會越來越厉害, 相信DSE的成績也會一直呈向上趨勢, 而且從兩個小朋友讀書的材料中不難發現, 是深了很多, 而且同學的成績比歷届勁。

ccycsy 發表於 23-6-30 10:35

培僑方面, 因為我有兩個小朋友由小一開始讀培僑, 所以我可以給一些意見給你參考: ...

多謝你,我應該有了決定(emoji)

ccycsy 發表於 23-6-30 10:35

培僑方面, 因為我有兩個小朋友由小一開始讀培僑, 所以我可以給一些意見給你參考: ...

請問兩位小朋友由小學升上中學部,有無學術銜接或不適應問題?
由於小學中文教學,請問小朋友英文(聽說讀寫)各方面靠學校夠嗎?
先謝謝你❤️
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊