用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 培僑
樓主: hlnleung904
go

宣道 vs 培僑   [複製鏈接]

家長-厢情願覺得龍校易讀,話易都啱,因為每日一個鐘頭功課,一年只有兩考冇測。話難亦啱,考試冇話容易喎,中文普通話聆聽只播一次,每題五分,考三四十分唔出奇。至於點解上述學生小二中文都話難,我估計佢家庭是用英文作母語。
培僑是要靈活運用,唔是話教邊課就考邊課。
所謂輕鬆是因為讀書冇太大壓力,唔係話課程容易。
至於IFY係唔係人人有得讀,以前係,而家見到入大學好,變咗僧多粥小。

Sing13 發表於 23-6-23 19:16
家長-厢情願覺得龍校易讀,話易都啱,因為每日一個鐘頭功課,一年只有兩考冇測。話難亦啱,考試冇話容易喎 ...

S2是小二?應該是中二是嗎?

hlnleung904 發表於 23-6-23 19:57
S2是小二?應該是中二是嗎?

哦,是指中二既話,其實人各有志,早去就早拿外國籍,是走是留都正常。

Sing13 發表於 23-6-23 20:14
哦,是指中二既話,其實人各有志,早去就早拿外國籍,是走是留都正常。
...

無端端講國籍事,真搞笑,人地重點「中文搞唔掂,IFY又應該冇份,無奈下,惟有出國讀,因睇唔到升大學前景」非英文母語家庭。

PTL_L 發表於 23-6-23 20:16
無端端講國籍事,真搞笑,人地重點「中文搞唔掂,IFY又應該冇份,無奈下,惟有出國讀,因睇唔到升大學前景 ...

培僑從小學開始已經著重中文,跟住話中文搞唔掂,學校已經提供IFY條路,基本可入世界前100大學,考四科又唔使中文,IFY已經開兩個班,又話驚入唔到IFY。如果只是中文差,其他科叻,仲有Alevel條路,就算唔考高考學校都可以推薦到去大學,學校仲可以幫到邊?

Sing13 發表於 23-6-23 20:37
培僑從小學開始已經著重中文,跟住話中文搞唔掂,學校已經提供IFY條路,基本可入世界前100大學,考四科又 ...
其實呢個世界好大嘅,有好多情況係大家唔知,唔可以你認為係咁就一定係咁,如果唔係你想所見所諗,就搵其他原因籍口嚟堆砌,相信每個家庭有自己唔同嘅考量!

「其實呢個世界好大嘅,有好多情況係大家唔知,相信每個家庭有自己唔同嘅考量!」所以我前文話是走是留都正常。
相反,如果真是咁既情況,香港有邊間中學可以幫到佢入大學。

2間都是好學校!睇下邊間適合小朋友性格+家庭配合度…
經歷完考小…唔係一條龍的我都放晒了..
你考慮得宣小  即係考小時小朋友都配合度高..亦唔擔心自律性..
既然都有信心 就唔好令自己後悔 再考返心水學校

回覆 nhtnth 的帖子

宣道收得你小朋友,小朋友都唔差,話唔定六年後小朋友更上一層樓,入到更理想中學。

1. 你自己/小朋友對兩間學校有冇喜惡
    呢個好易,如果心人面好抗拒某間,唔使諗了
2. 你有冇精力去鬥六年
    呢個其實好重要,你有龍校,基本你達到條底線就直升了,你出去冇中學部的,三四年後分精英班,五年後呈分,你如果肯定你小朋友係頂尖,可以係宣道個中學派位第一梯隊,咪留囉。同埋你好似都諗住會跳船,其實跳船真係唔易,因為你只會跳去更好,而更好的學校大把人爭

3. 教學模式,睇下邊間啱你小朋友或日後需要多啲。

smallyanchan 發表於 23-6-24 09:24
回覆 nhtnth 的帖子

宣道收得你小朋友,小朋友都唔差,話唔定六年後小朋友更上一層樓,入到更理想中學。 ...
自知小朋友唔係學霸型 倒不如俾多d空間佢從唔同教學模式/活動體驗學習:D

玩少次呈分… 家庭都和諧d… 小學我覺得主要係要打好語文底…解難..合作等等softskills….學術中學再都好易追

回覆樓主:

講來講去都系圍繞升中派位,升大學比率。都可以瞭解下,呢兩間學校係咩風格學校。是否關愛,自由,同學間關係如何,呢點才係適不適合關鍵。

hlnleung904 發表於 23-6-22 19:21
現在煩緊呢兩間應該選邊間,培僑是否入得去出唔翻黎,宣道學術高絕無需質疑,而培僑學術在小學又是否不高, ...

真人真事:朋友兒子升小一時有同樣苦惱,最後揀APS.
6年以來,成績中下,有打排球,玩樂團。小五、小六,成績仍然中下,冇top直資offer, 自行又唔得。6年中,大人小朋友都有覺得心酸疲累時,心諗係咪當初揀錯咗,但小朋友基本上都鍾意返學。
最後,升中派咗入B1B津校,自己叩門入港島名男校,最後更收到叩門top 3男校offer, 我哋相信應該係排球+樂團幫咗佢。依家喺嗰間男校都讀得開心。
呢個case, 我都唔識講,究竟最初揀邊間先係啱,始終各人有自己嘅際遇啦。

讀培僑唔會走唔到,知道有人插走。但要走並唔係靠學校進度,學校(小一)無教快,我會覺得係淺添,要外闖就要屋企自己努力進補。

先問問自己滿唔滿意小朋友喺培僑讀中學?小朋友谷唔谷得?如果滿意培僑書院,而又會擔心小朋友讀宣道會谷唔嚟,揀龍係穩陣。讀落發覺可以更上一層樓,咪靠自己能力走囉。

但如果而家已經睇到小朋友谷得,我估讀培僑你會嫌讀得太淺太輕鬆,中學又唔係名校而唔甘心。

(上年有同樣選擇,最後揀培僑,因為小朋友唔谷得)

小小金 發表於 23-6-26 14:59
讀培僑唔會走唔到,知道有人插走。但要走並唔係靠學校進度,學校(小一)無教快,我會覺得係淺添,要外闖就要 ...

其实你既小朋友都叫做谷過先有依兩間offer。
以低年班嚟講,其實兩間學校都唔谷。
我是比較喜歡輕鬆既學校,咁樣先可以有時間睇書,學樂器,玩運動。
成個小學教學大綱都唔深,(中文及數學都淺過內地),有咩好操?操中文不如睇下金庸,操數學不如直接去參加奧數。

回覆樓主:

Deleted

Sing13 發表於 23-6-26 15:58
其实你既小朋友都叫做谷過先有依兩間offer。
以低年班嚟講,其實兩間學校都唔谷。
我是比較喜歡輕鬆既學校 ...

咁事實,我小朋友係可以參加好多課外活動,功課大部份自己搞掂,考試唔洗閉關咁,可以繼續去玩。

都係睇家長想要咩去揀

小小金 發表於 23-6-26 19:06
咁事實,我小朋友係可以參加好多課外活動,功課大部份自己搞掂,考試唔洗閉關咁,可以繼續去玩。

都係睇 ...

既然是那麼的輕鬆亦唔深,到底小朋友上到中學是否難跟上要追成績?

hlnleung904 發表於 23-6-26 20:00
既然是那麼的輕鬆亦唔深,到底小朋友上到中學是否難跟上要追成績?

咁我小朋友未讀中學,未親身感受到。朋友係中學用家,佢俾我嘅意見係「放心享受校園生活」

hlnleung904 發表於 23-6-26 20:00

其實深同唔深是睇小朋友,培僑小一小二是要用英文寫幾句讀書報告,做project是創作一個節日,畫張海報,用英文描述幾句,又或者跟格式作首英詩,三年級又會續寫西遊記。有能力既小朋友有發揮既空間。玩多兩次小朋友培養自主能力,自己搞掂。
學生既知識唔是只靠課本,是靠自己多睇書,自己去搵。
上到中學,除中英數音體外,多左好多科目,中史,西史,科學,地理,電腦,有啲學校仲有普通話,英中各科成本英文教材,每課唔少生字,要求學生唔是死記硬背,理解之余仲要識得評論。如果學生能夠一目十行,当中知識點曾經睇書睇過,寫開作文既自然更快掌握。相反操卷只是強化小學既知識點將來邊個容易銜接?(唔是指宣道,宣道既課程都是容易與中學銜接)
亦因此俾人感覺直龍學生小學同中學都唔太谷。
其實培僑教學理念都唔是咩新嘢,外國小學亦是愉快教育及重視閱讀,外國小學教育是操睇書,華人是操卷。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊