用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英文唔好適合去國際學校嗎
樓主: 沙田有
go

[小學] 英文唔好適合去國際學校嗎 [複製鏈接]

我個仔都係三年班唔鐘意傳統學校D功課多同埋教法沉悶,所以我籌備幫佢轉國際學校, 佢英文又唔係好好驚入唔到IS, 所以下學期考左直資先, 諗住考唔到國際就去直資。跟住直資收佢, 佢日日係直資d 同學老師講英文佢慣左就學得好快。我又幫佢報D網上1on1外國人英語對答等佢慣下先,每日20分鐘,又幫佢報國際學校winter camp. 又同佢練習interview 英文對答,下學期佢收到國際學校offer 就轉左去讀G4.
呢一年因為學校有EAL, 佢上左一個學期EAL就畢業from EAL唔洗再上, 下學期進步得好快。以前唔講英文又唔睇英文channel, 而家日日係度睇youtube 學history. 見佢聽講寫都無問題。

所以我覺得你可以一邊幫佢報左先, (揀有EAL果D), 一邊幫佢補下, 我覺得小朋友好快跟上。

eminemdvs 發表於 23-7-18 11:30
我個仔都係三年班唔鐘意傳統學校D功課多同埋教法沉悶,所以我籌備幫佢轉國際學校, 佢英文又唔係好好驚入唔 ...
有foreign passport ?請教係邊間國際學校?thanks!!

nhtnth 發表於 23-7-30 20:37
有foreign passport ?請教係邊間國際學校?thanks!!
無foreign passport. ASHK

hlmami 發表於 23-7-8 17:17
其實會唔會考慮下轉到其他活動教學的本地學校較好?聽你既情況,唔似適合轉去國際學校,單單英文唔好已經 ...

請問你知道邊間係好新嘅國際學校?

沙田有 發表於 24-1-26 22:51
請問你知道邊間係好新嘅國際學校?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊