用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英文唔好適合去國際學校嗎
樓主: 沙田有
go

[小學] 英文唔好適合去國際學校嗎 [複製鏈接]

You should try to apply for those less rigorous international schools and let your son adjust to the English environment first.  

doublebmama 發表於 23-6-25 15:47
You should try to apply for those less rigorous international schools and let your son adjust to the ...

邊間呢?我又唔想太遠~

回覆樓主:

你住邊到先? 可以試下kis, DSC , 或一些PIS學校

沙田有 發表於 23-6-25 23:55
邊間呢?我又唔想太遠~

我都住沙田,新界區競爭大,英文唔好更加唔易考。ICHK中學部可一試,在沙頭角。我哋住沙田馬鞍山讀開IS嘅同學都會考慮呢間,唔算遠㗎啦。
如今年升小五應該係明年Y7,現在可報,明年9月入學。

Japanese International School is in Tai Po

沙田有 發表於 23-6-22 00:42
一年班就遇到疫情~ 基礎差英文唔好,讀得壓力大,就來五年級了,轉國際學校 係咪適合?又驚英文跟唔上~
...

如果學費唔成問題嘅話,可試吓石硤尾Bloom KKCA , bilingual school, project base learning, 有森林課程,我上過呢間學校嘅workshop, 教得幾好, 活動教學

沙田有 發表於 23-6-22 12:15
你問得好,就係驚呈分試唔好 去佐差中學,但本身孩子一來冇語境二來唔喜歡英文~⋯ 疫情又陸續停課佐咁耐 ...

其實,高年班插國際學校,一定要過written test。

(我大約估到係沙田邊間小學,坦白講,你間小學英文唔深),如果在你間津小英文都係得5x分,我都驚你小朋友過不了written test。

重點,小朋友不喜歡英文,如果數學,常識都轉英文嘅話,她可能連其他科都無興趣。

你有無諗過,你點解要轉IS? 你會選擇邊種學制的IS? 英制,美制,IB?

piglover 發表於 23-6-26 19:46
其實,高年班插國際學校,一定要過written test。

(我大約估到係沙田邊間小學,坦白講,你間小學英文唔深 ...

就係擔心

沙田有 發表於 23-6-27 22:16
就係擔心

如果想英文好,不如而家去努力。等小朋友大少少。才過外國。

你間小學,大部分人都入到英中。你應該擔心,她會否入到英中追不上。

沙田有 發表於 23-6-27 22:16
就係擔心

你小朋友想讀國際學校?定你想幫佢轉?

沙田有 發表於 23-6-22 12:10
係啊 屋企冇語境,孩子自己又唔鍾意英文,咁有乜私校推薦?想問 私校係 直資?國際學校?有乜學校屬於私校 ...

IS都唔平, 既然你有資源, 就請私人老師教左先.

你問得好,就係驚呈分試唔好 去佐差中學,但本身孩子一來冇語境二來唔喜歡英文~⋯ 疫情又陸續停課佐咁耐 ...
你可選有 EAL support 既 IS。 如果學校收也證明有資格讀, 唔收你都唔使考慮。趁暑假惡補一下。 逃避英文唔係一個辦法,將來讀大學都係英文授課。 既然唔鍾意填鴨式,轉換一下環境都係一件好事。IS 讀得開心,自然就唔抗拒英文。 快啲搵學校考咗先, 考到你再考慮

Adiezz 發表於 23-6-28 00:13
你小朋友想讀國際學校?定你想幫佢轉?

我想幫佢轉

ckmammy 發表於 23-6-28 09:29
你可選有 EAL support 既 IS。 如果學校收也證明有資格讀, 唔收你都唔使考慮。趁暑假惡補一下。 逃避英文 ...

正能量(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)tks!

考左先,加油

沙田有 發表於 23-7-1 11:57
我想幫佢轉

考佐先。 KIS算係易入嘅IS,可以試下。

回覆 Adiezz 的帖子

無錯,國際學校英文仲深過本地學校,同埋不教Grammer, 日日又要作文,Presentation,英文唔好便更虛渡光陰。

mandy_ng207 發表於 23-6-26 07:45
我都住沙田,新界區競爭大,英文唔好更加唔易考。ICHK中學部可一試,在沙頭角。我哋住沙田馬鞍山讀開IS嘅 ...

ICHK中學也需要很好的英文基礎才能應付到,同埋樓主小朋友有沒有外國passport?有就機會大一點,我朋友因為只得香港護照,學校一直未有位給本地學生,所以一直冇機會interview

沙田有 發表於 23-7-1 11:57
我想幫佢轉

可以俾小朋友了解你既建議
現在你都要請私補補英文,準備IS面試,如果佢有興趣轉IS,會有動力改善英文,事半功倍。

其實會唔會考慮下轉到其他活動教學的本地學校較好?聽你既情況,唔似適合轉去國際學校,單單英文唔好已經好多學校都唔收,或者要試就試一d好新既國際學校。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊