用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英文唔好適合去國際學校嗎
go

[小學] 英文唔好適合去國際學校嗎 [複製鏈接]

一年班就遇到疫情~ 基礎差英文唔好,讀得壓力大,就來五年級了,轉國際學校 係咪適合?又驚英文跟唔上~
   4    0    0    1

沙田有 發表於 23-6-22 00:42
一年班就遇到疫情~ 基礎差英文唔好,讀得壓力大,就來五年級了,轉國際學校 係咪適合?又驚英文跟唔上~
...

什麼壓力呢?呈分試、選中學?

國際學校不是避風港,孩子適合用英語來學習及溝通嗎?

下個學年五年級的話,轉去英制的即是Y6, 現在才找學校可能較遲,好的學校競爭大,英語能力要求也較高。做好準備再去報考,如英基就要留意九月開始報名再下一個學年(即24-25),到時就係Y7, 即中學了。

You may look for IS that provide EAL support

回覆樓主:

英文唔好考唔考得入都係第一個問題,定係現在國際學校易到咩人都收?

bananaGi    發表於 23-6-28 08:26

...

國際學校會用英文教學,如果英文基礎真係好差,就算考到入國際學校, 上堂聽唔明老師和同學講乜都會有壓力… 國際學校到中學都唔係輕鬆

唔知樓主所指基礎差是有多差?Y6如果IB已經要自己主導一個project, 又要睇又要present不容易啊。壓力大是因為學校教得深教得快?不如考慮轉直資或私立學校先,減少壓力才去考IS?

mandy_ng207 發表於 23-6-22 11:56
唔知樓主所指基礎差是有多差?Y6如果IB已經要自己主導一個project, 又要睇又要present不容易啊。壓力大是因 ...

係啊 屋企冇語境,孩子自己又唔鍾意英文,咁有乜私校推薦?想問 私校係 直資?國際學校?有乜學校屬於私校?我係沙田區~(emoji)

bigheadshrimp 發表於 23-6-22 11:03
國際學校會用英文教學,如果英文基礎真係好差,就算考到入國際學校, 上堂聽唔明老師和同學講乜都會有壓力 ...

就係有尼個擔憂~(emoji)

Radiomama 發表於 23-6-22 07:02
什麼壓力呢?呈分試、選中學?

國際學校不是避風港,孩子適合用英語來學習及溝通嗎?

你問得好,就係驚呈分試唔好 去佐差中學,但本身孩子一來冇語境二來唔喜歡英文~⋯ 疫情又陸續停課佐咁耐~ 英文經常五十幾分,又抗拒,又挫敗~ 又唔喜歡填鴨式
教學 上堂話好悶 分心游雲~ 我哋家長想幫佢換學校~又產生了一些顧慮

沙田有 發表於 23-6-22 12:15
你問得好,就係驚呈分試唔好 去佐差中學,但本身孩子一來冇語境二來唔喜歡英文~⋯ 疫情又陸續停課佐咁耐 ...

明白你的擔心,但要理解國際學校不是學英文,而是用英文為教學語文,如孩子不喜歡,要他在一個全英語環境學習會否有反效果?

如果比咁多錢又讀唔到,不如留返local school,用錢投資去興趣度,運動/art 咁

沙田有 發表於 23-6-22 12:10
係啊 屋企冇語境,孩子自己又唔鍾意英文,咁有乜私校推薦?想問 私校係 直資?國際學校?有乜學校屬於私校 ...

建議你去小學版或升中版問一問。如果想活動教學,係咪有間叫啟思小學嘅可以考慮吓?呢邊嘅媽咪多數小朋友由細就讀國際學校,未必幫到你

IS要求英文閱讀和寫作能力較高,小朋友抗拒英文,學習和社交上可能同樣有壓力

想要輕鬆啲既教學唔一定IS
啓思小學係中文IB,或者WKF呢類新派活動式教學可能適合

mandy_ng207 發表於 23-6-22 13:05
建議你去小學版或升中版問一問。如果想活動教學,係咪有間叫啟思小學嘅可以考慮吓?呢邊嘅媽咪多數小朋友 ...

我理解啓思去到中學也是英語授課, 行MYP, 好多寫作

你考左先,如果學校收得就得

Adiezz 發表於 23-6-22 13:24
IS要求英文閱讀和寫作能力較高,小朋友抗拒英文,學習和社交上可能同樣有壓力

想要輕鬆啲既教學唔一定IS

謝謝你

...

轉IS 原因只是為了壓力?上到HIGH SCHOOL 讀IS都有壓力....

沙田有 發表於 23-6-22 12:10
係啊 屋企冇語境,孩子自己又唔鍾意英文,咁有乜私校推薦?想問 私校係 直資?國際學校?有乜學校屬於私校 ...

沙田區可看看大埔區 ASHK
ASHK 屬 IS 高中考 IB 有提供 EAL
全年接受入讀申請

https://www.ashk.edu.hk/tc/admissions

https://www.ashk.edu.hk/admissions

https://www.ashk.edu.hk/tc/academics/eal-at-ashk

https://www.ashk.edu.hk/academics/eal-at-ashk

Poyau 發表於 23-6-23 18:30
沙田區可看看大埔區 ASHK
ASHK 屬 IS 高中考 IB 有提供 EAL
全年接受入讀申請

謝謝你的資料

I think there is no harm to try first. The current path in LS will only lead to a bad outcome....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊