用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升Y13 , 想drop科
go

[英國] 升Y13 , 想drop科 [複製鏈接]

阿女讀四科,其中一科以往分數唔錯,Y12就感吃力所以分數下滑,大約係班中average。學校三月出過report評為B+ ,老師覺得佢上堂認真而加分。阿女認為學校出得深所以自己唔高分係合理,堅持不補習。剛剛考完mock份卷有啲深,佢當然有些唔識做,但最後竟取A。

我爬過文,用三科考G 5應該冇問題,反正又不是報熱門科,因此一直想跟學校講drop科。又聽聞報四科就計四科出offer, 我覺得阿女好大機會取B,加上呢科跟想報的學系無關,咁不如報三科但全取A好過?現在估計學校唔會批準drop科。

我想問報UCAS係咪考四科就要報晒四科PG上去,不能自行刪減?如是,即只能加強補習希望保住好成績?
   7    0    0    0

1 )用三科考G 5應該冇問題 >  的確系無問題既。
2) 報四科就計四科出offer  >  應該看情況而定,我仔報4科,
       出offer系3科
3) 現在估計學校唔會批準drop科 > 我仔學校Y12全部要修4科,
       到Y13開學時可以drop,大部份人都系讀3科,我覺得學校系
       比drop科既如果你真系想drop。
4) 報UCAS係咪考四科就要報曬四科PG上去,不能自行刪減?>
       PG系學校老師報上去,我估老師唔會同你做加減。

wtcys 發表於 23-6-20 13:26
阿女讀四科,其中一科以往分數唔錯,Y12就感吃力所以分數下滑,大約係班中average。學校三月出過report評為 ...

英國大學只要求三科A level,唔會主動要求四科。呢個係「左膠」問題,因為普遍當地人認為有錢有資源嘅學生先會考四科,對草根啲嘅申請人唔公平。

部分大學會因為某啲學生有四科A level PG,所以出一個Alternative offer。即係例如該學生可以考三科AAA或者四科AABB,但係應該唔會只得四科嘅offer(我母校ICL係有咁例子)。

其實好多人唔明白GCSE同A level個gap其實頗大,就算GCSE好拿手嘅科,去到A level可以變得好唔穩陣。我認為冇信心嘅話,drop科唔考好過。問題係嘥多咗時間準備,又影響考試心情,係得不償失。

beastiebistro 發表於 23-6-20 14:42
英國大學只要求三科A level,唔會主動要求四科。呢個係「左膠」問題,因為普遍人認為有錢有資源嘅學生先會 ...

借位請教下:

我見唔少大學,同一個課程都有三年制的學士及四年制的學士(中間有一年
placement),唔知邊樣會較適合畢業後留英的同學呢?

例子:

Chemistry BSc (Hons)

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/courses/details/chemistry-bsc/54969760

Chemistry with an Industrial Placement Year BSc (Hons)

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/courses/details/chemistry-with-an-industrial-placement-year-bsc/57504634
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 23-6-20 14:52
借位請教一下:
個人認為唔使諗,一定係四年連placement。不過唔可以大安旨意覺得畢業實返得去嗰間做。

yuyueng 發表於 23-6-20 14:03
1 )用三科考G 5應該冇問題 >  的確系無問題既。
2) 報四科就計四科出offer  >  應該看情況而定,我仔報4 ...

想問點解報四科而出offer係三科,那科是否不相關科目?這類情況普遍嗎?

wtcys 發表於 23-6-20 16:07
想問點解報四科而出offer係三科,那科是否不相關科目?這類情況普遍嗎?

唔系唔相關,3樓講得岩,其實絕大部份人只系報3科,就算4科都系因為其中一科系F Maths,我仔報既系Phy Chem Bio Maths,UCAS5間大學比個CO都系AAA4間都系計其中3科A 當中包括Bio就得。

wtcys 發表於 23-6-20 16:07
如果三科同四科嘅分別係多咗科FMaths, 出嚟嘅offer都可能唔同。以阿仔當年考LSE為例,佢有讀FMaths,LSE offer A*AA並冇要求邊科A*, 佢同學冇FMaths, offer要求Maths A*

Brianmommy 發表於 23-6-20 17:34
如果三科同四科嘅分別係多咗科FMaths, 出嚟嘅offer都可能唔同。以阿仔當年考LSE為例,佢有讀FMaths,LSE of ...

LSE 有冇要求F Math 要A? 還是有take F Math 就得?如果另外3 科fulfil 到A*AA

sumikogurashi 發表於 23-6-20 21:58

LSE 有冇要求F Math 要A? 還是有take F Math 就得? ...
Offer只係A*AA, 當中包括Maths就可以

我哋情況係,predicted grades係四科成績,但收到嘅offers包括G5 都只會要求三科,除咗香港嘅medicine offer就一定要四科冇走雞。我反而覺得epq好似冇乜用,幾嘥時間,而offer conditions 亦冇包括epq

myjasmine 發表於 23-6-21 00:27
我哋情況係,predicted grades係四科成績,但收到嘅offers包括G5 都只會要求三科,除咗香港嘅medicine offe ...

既然只計三科成績,有冇人放棄考第四科?

wtcys 發表於 23-6-21 00:37

見到有好似drop further maths,個別例子,唔多

wtcys 發表於 23-6-21 00:37

一向都係睇三科成績。
如果能力足夠,時間管理又好,讀埋第4科係好的。但無信心第四科考得好,drop第四科,全力讀三科考三科,亦係好的選擇。

TTEE1819 發表於 23-6-21 11:50
一向都係睇三科成績。
如果能力足夠,時間管理又好,讀埋第4科係好的。但無信心第四科考得好,drop第四科 ...

但香港E學院要四科,好像中英文又唔計. 有冇見議點安排or什麼科目?

meejh 發表於 24-3-21 11:49
但香港E學院要四科,好像中英文又唔計. 有冇見議點安排or什麼科目?

打算考香港醫科?

係,要求GCE A Level 4科,要注意CU medicine 在4科中唔計 further math,但HKU可以計further math。

用GCE成績考HKU medicine, 取conditional offer唔叫超困難,但一定要meet 4A*,缺一不可。我識兩個,2023 Intake(剛在9月入學),3A*1A 都無人情講呀!其中一個讀Math, Phy, Chem , Bio。

meejh 發表於 24-3-21 11:49

打算考香港醫科?

係,要求GCE A Level 4科,要注意CU medicine 在4科中唔計 further math,但HKU可以計further math。

用GCE成績考HKU medicine, 取conditional offer唔叫超困難,但一定要meet 4A*,缺一不可。我識兩個,2023 Intake(剛在9月入學),3A*1A 都無人情講呀!其中一個讀Math, Phy, Chem , Bio。

TTEE1819 發表於 24-3-21 12:35
打算考香港醫科?

係,要求GCE A Level 4科,要注意CU medicine 在4科中唔計 further math,但HKU可以計f ...

Thank you. 嘩,好不容易. 你識嗰兩個怎辦? 1A嗰科可否在港再考IGCSe AL?

meejh 發表於 24-3-21 15:31
Thank you. 嘩,好不容易. 你識嗰兩個怎辦? 1A嗰科可否在港再考IGCSe AL?

第一個,佢即用3A*1A轉戰澳洲醫科,2月剛開課。

另一個,佢take 左HKU Pharmacy,讀緊,但佢成績無第一個甘靚,兩者都唔meet 4A*。

我只知甘多乍,我唔太了解其他,米當我專家,哈哈。但你可以照問,我記得去年有幾個家長有上‘’UCAS 2023”分享報讀英國和香港醫科嘅事,佢地樂於分享的。

回覆 TTEE1819 的帖子

你好,請問去年3A*1A meet 唔到HKU medicine CO 後來轉戰澳洲medicine 嗰位同學,你知唔知道佢係唔係澳洲citizen定以international student 身份申請?小女有HKU 今年CO, 見到佢依家struggle 緊,好大機會achieve 唔到4A*,我哋係Australian citizen, 如果申請澳洲嘅醫學院, 我聽聞domestic student 都要4A*先收,反而international students 低啲成績都會有機收, 但實際情況真係唔嘹解。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊