用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網乙二
樓主: yinyeon
go

14網乙二   [複製鏈接]

回覆 heidya 的帖子

想問同事小朋友讀完一年插到邊間?
btw, 叩門梗係唔會啟X 啦, 就係派左啟X先要叩門嘛! 新舊基明顯講16網個2間.

回覆 tinwater 的帖子

如果主要想脫寶係咪應該叩多幾間2線好D.....叩一線大熱好有難度...anyway good luck.

yinyeon 發表於 23-6-27 15:38

正解, thanks. 新舊基係指基灣呀, 不過兩間都要有1先俾見.

yinyeon 發表於 23-6-27 15:38

新舊基.... 知道了

同事小朋友插左去港同小

yinyeon 發表於 23-6-27 15:44

如果主要想脫寶係咪應該叩多幾間2線好D.....叩一線大熱好有難度...anyway good luck ...
有理

tinwater 發表於 23-6-27 15:57
正解, thanks. 新舊基係指基灣呀, 不過兩間都要有1先俾見.
為你打伙氣, 加油.
少少分亨,
同事就係派左啟X, 轆到好後先中......晴天霹靂, 當場哭了, 隨即發茅周圍叩門......都係全軍覆沒.

出來飲野訴苦......無計只好忍受1年, 外補希望成績好D, 再扣門........1年後成功

tinwater 發表於 23-6-27 15:57

我都有報舊基,000,交表果陣齊文件即比1st in 時間,點解你會冇1st in 既?

babybabybaby123 發表於 23-6-27 19:58
我都有報舊基,000,交表果陣齊文件即比1st in 時間,點解你會冇1st in 既?
...
你啱,舊基係撞咗北衞時間,所以我地in唔到。佢要我地10號見,係其中一間較早面試嘅學校。我叩門叩到亂哂
我地北官撞華仁second in
軒灣撞軒銅,軒銅同華仁first round同一日見
炮米又係撞

heidya 發表於 23-6-27 17:45
為你打伙氣, 加油.
少少分亨,
同事就係派左啟X, 轆到好後先中......晴天霹靂, 當場哭了, 隨即發茅周圍叩門. ...
謝謝。。。我地都做好心理準備要插班,不過即係要谷小朋友一整年。。。

tinwater 發表於 23-6-27 20:21
你啱,舊基係撞咗北衞時間,所以我地in唔到。佢要我地10號見,係其中一間較早面試嘅學校。我叩門叩到亂哂:h ...

我都係軒灣撞軒銅,焗住選一間見。我仲以為軒灣受歡迎D會大競爭D,所以選左軒銅去in,你選軒銅的原因係?

babybabybaby123 發表於 23-6-27 20:29
我都係軒灣撞軒銅,焗住選一間見。我仲以為軒灣受歡迎D會大競爭D,所以選左軒銅去in,你選軒銅的原因係?
...
兩間差唔多,軒銅都受歡迎,原因係近啲haha2X一落橋搭多兩個站就到

heidya 發表於 23-6-27 17:45
為你打伙氣, 加油.
少少分亨,
同事就係派左啟X, 轆到好後先中......晴天霹靂, 當場哭了, 隨即發茅周圍叩門. ...

我想問佢一年後考得好好嗎?插到港同咪都算好勁?
見到大家血淚史,即刻覺得要報多幾間私校做backup

yinyeon 發表於 23-6-28 00:02
見到大家血淚史,即刻覺得要報多幾間私校做backup mou ...

港同淨係小一都成5000人報名,係好熱門學校,插班自然多人報。

而且考插班就係要做卷鬥成績,想轉走都要嚮而家學校考得好呀。

有私校揸手,大抽獎填表就可以進取d!  我上年都係有私back up, 填左頭5間就唔填,橫掂派咁後都唔會去讀。

北衞都是10/6 in嗎? 原來咁早已經開始in
請問你暫時in咁多間有冇call?

yinyeon 發表於 23-6-28 00:02
見到大家血淚史,即刻覺得要報多幾間私校做backup mou ...
佢明白女女本身成績一般, 唔LIKE 讀書果D, 不過啟X又一般般, 佢集中外補數學同英文, 小一 KEEP 到班頭3....小二考插班港同小, 到係搏搏下, 好驚喜.....外補辛苦一年有回報

tinwater 發表於 23-6-27 20:21
你啱,舊基係撞咗北衞時間,所以我地in唔到。佢要我地10號見,係其中一間較早面試嘅學校。我叩門叩到亂哂:h ...

其實如果手拎啟基
係咪主力叩返二線穩陣啲
見你撞返哂啲大熱門 , 大熱門好多三條一都收唔哂
你小朋友真係好出眾先有機會。
唔係焗住讀一年啟基

heidya 發表於 23-6-28 09:21
佢明白女女本身成績一般, 唔LIKE 讀書果D, 不過啟X又一般般, 佢集中外補數學同英文, 小一 KEEP 到班頭3.... ...
ic....寶校插到港同確係好驚喜, 唔係個個小朋友咁好彩谷得起...

heidya 發表於 23-6-28 09:21
佢明白女女本身成績一般, 唔LIKE 讀書果D, 不過啟X又一般般, 佢集中外補數學同英文, 小一 KEEP 到班頭3.... ...
佢有冇考埋津校插小二? 有冇offer?

tinwater 發表於 23-6-27 20:47
兩間差唔多,軒銅都受歡迎,原因係近啲haha2X一落橋搭多兩個站就到

有冇收到任何offer?

yinyeon 發表於 23-6-28 13:26
佢有冇考埋津校插小二? 有冇offer?

無詳細問, 佢只講考左2~3間東區, 後期考到女女好叻, 自己又壓力大,.....港同收左已經好滿足入學初期都跟唔到......要時間適應.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊