用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網乙二
樓主: yinyeon
go

14網乙二   [複製鏈接]

chanti 發表於 23-6-22 11:02
因為衛理堂出名、好多教友送仔女入去讀書。佢暑期班都係北角衛理小學舉辦。 ...

咁都開始明,循道衛理宗教氣氛係濃,如果虔誠基督教徒又真係會好想讀ge...北衛個種應該係歸屬感

回覆樓主:

衛理堂幼稚園好happy,功課一週1份,做哋小手工好靚,老師好懂小朋友,有愛心。總有以前參加佢個歌詠班,上課都系好重視歌詠,遊戲。好陶冶

yinyeon 發表於 23-6-21 23:58
想請問有冇佛康早2,3年的升中派位?我好似search唔到...

14網佛康2021年升中派位 #82
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3857824&pid=48969319

yinyeon 發表於 23-6-21 23:58
想請問有冇佛康早2,3年的升中派位?我好似search唔到...

14網佛康2016-2020年升中派位 #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3756904&pid=48754758

Poyau 發表於 23-6-22 13:21
14網佛康2016-2020年升中派位 #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pti ...

唔該晒,咁原來只係2022突然好左,之前都真係唔好

yinyeon 發表於 23-6-21 23:27
話時話,甲部咁少位,我好好奇真係會有人派甲2,3  ,甲1都完?

我識幾個家長就係填咗甲二,最後乙部頭三唔中,派到好後

yinyeon 發表於 23-6-22 16:16
唔該晒,咁原來只係2022突然好左,之前都真係唔好

不用客氣
2022年升中人數減 多咗B2生上移
嘉諾撒/筲官有B2生抽中

醒目開學勳章 王國長老

Earlgreytea 發表於 23-6-22 16:17
我識幾個家長就係填咗甲二,最後乙部頭三唔中,派到好後

唔關事
全世界派完甲部至一齊開始處理乙部,唔會因為填咗乙二三就「慢人一步」

tinwater 發表於 23-6-21 02:40
回覆 Poyau 的帖子

佛康尾二,啟基最尾。應該將佛康擺前啲做保險。策略錯係因為我諗住頭三志願唔會甩拖。 ...
你個擺法2022就ok. 2023 就唔得.
2023 強制小班呀. 而學童數呢三年係差唔多.

2022多位, 進取係啱. 2023 同2024 就唔應該咁進取

如果真係有參觀過佛康, 會發現佢唔差過丹循同炮米. 起碼佢敢擺班學生出來俾參觀人士睇辦. 擺第乙三或者乙四都讀得過.

chanti 發表於 23-6-22 11:02
因為衛理堂出名、好多教友送仔女入去讀書。佢暑期班都係北角衛理小學舉辦。 ...
衛理近年非常熱門
衛理幼稚園 都入唔返哂北衛
不過叫做讀幼稚園一定有我叩門囉
今年好多叩唔到。

聽家長講主要係佢地唔谷、功課少、讀得開心,派位唔差。
16網好多都誇過去揀14網自行同甲部
16網除左新舊基,其實好多派位都唔及14網,但新舊基係非常谷。

chun719 發表於 23-6-23 16:45
衛理近年非常熱門
衛理幼稚園 都入唔返哂北衛
不過叫做讀幼稚園一定有我叩門囉
北衛附近的北循 丹循都受歡迎、識人住觀塘都叩呢2 間 。話都係開心 冇咁谷 升中成績不差

不如咁問, 14區學校邊間乙三有人中咗嘅?
我知應該有啟x, 康x, 北x 和 炮x (有錯有加請更正)

呢啲學校,如果放乙二就隱入,最強保險線

tinwater 發表於 23-6-20 03:12
乙二太古唔中,乙三北官唔中。。。瘋狂叩門中。家長下年加油。
乙三北官都唔中!!!!!!!!!加油!!!!!

tinwater 發表於 23-6-20 03:12
乙二太古唔中,乙三北官唔中。。。瘋狂叩門中。家長下年加油。
咁你而家咩情況?
有其他叩門收左未?
我個人覺得今年好多人中第一志願,但仍然好多人叩門,但無人放位。

heidya 發表於 23-6-26 09:02
乙三北官都唔中!!!!!!!!!加油!!!!!
係吖,有同學仔乙二中,不過都放返出嚟

Chickentailbun 發表於 23-6-26 10:26
咁你而家咩情況?
有其他叩門收左未?
我個人覺得今年好多人中第一志願,但仍然好多人叩門,但無人放位。
都係等消息咋,幾間都係一兩個禮拜之後先有消息(聖Jo,華仁,北衛,軒銅)有啲就冇1,叩咗不過連面試機會都無(新基,舊基)
有啲就面試日期撞咗去唔倒(北官,軒灣,炮米)

tinwater 發表於 23-6-26 18:09
都係等消息咋,幾間都係一兩個禮拜之後先有消息(聖Jo,華仁,北衛,軒銅)有啲就冇1,叩咗不過連面試機會都 ...
加油, 祝好運!!!啟基?? 新?? 舊??
好多新移民, 少部分有水平, 其餘比較佻皮....... 同事女讀左1年, 唔慣, 走去其他小學插班, 收左

tinwater 發表於 23-6-26 18:09
都係等消息咋,幾間都係一兩個禮拜之後先有消息(聖Jo,華仁,北衛,軒銅)有啲就冇1,叩咗不過連面試機會都 ...
我都有報軒銅,又係見都冇得見。希望你快啲收到好消息啦。

heidya 發表於 23-6-27 09:09
加油, 祝好運!!!啟基?? 新?? 舊??
好多新移民, 少部分有水平, 其餘比較佻皮....... 同事女讀左1年, 唔慣,  ...

東區14網啟基為津校 1967年創校
深水埗區啟基為私校 1995年創校

heidya    發表於 23-6-27 14:57

Poyau 發表於 23-6-27 14:34
東區14網啟基為津校 1967年創校
深水埗區啟基為私校 1995年創校
understood.
東區14網啟基為津校 1967年創校 --> 即係前身陳維周?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊