用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網乙二
go

14網乙二   [複製鏈接]

今年抽獎的可否分享下14網乙二中咩學校?

利申:明年先抽,想參考下。。。
   4    0    0    0

乙二太古唔中,乙三北官唔中。。。瘋狂叩門中。家長下年加油。

tinwater 發表於 23-6-20 03:12
乙二太古唔中,乙三北官唔中。。。瘋狂叩門中。家長下年加油。

咁驚...
咁係咪碌到最尾?

係吖,咁就中啟X。。。我本身諗住咁樣排點都中首三。而家叩咗8間,人都癲。

tinwater 發表於 23-6-20 18:24
係吖,咁就中啟X。。。我本身諗住咁樣排點都中首三。而家叩咗8間,人都癲。 ...

14網學校太平均,頭一二唔中感覺直入尾,係沮喪,加油,祝你叩門成功。

唔知係咪太多人咁set保險反而變左唔係保險,俾我二三都係諗擺你呢2間  

yinyeon 發表於 23-6-20 00:21

今年乙2太古有人抽到

《14校網大抽獎(東區)》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3876157

tinwater 發表於 23-6-20 18:24
係吖,咁就中啟X。。。我本身諗住咁樣排點都中首三。而家叩咗8間,人都癲。 ...

請問佛康/啟基排乙幾

回覆樓主:

14網宜家都熱門啦,勁多新移民入來。

yinyeon 發表於 23-6-20 00:21

據2022年度小一入學報告書
14網大抽獎533人(甲部65 乙部468)
除非與全港相反 今年人數有小無多
基本上去到佛康應已夠位
所以上年啟基只開到一班

2023/24學年
東區 統一派位/小一學額 (%)
----------------------------------------------------------
嘉諾撒 60/150 (40%)
北衞 42/100 (42%)
滬江 45/100 (45%)
華小(男) 46/100 (46%)
丹循 35/75 (46.67%)

太古 62/125 (49.6%)
北官 62/125 (49.6%)
炮米 50/100 (50%)
北循 59/100 (59%)
佛康 77/125 (61.6%)

啟基 69/75 (92%)
----------------------------------------------------------
總數 607/1,175 (51.66%)

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022__Report_EN.pdf

簡單啲來講 發表於 23-6-20 19:39
14網宜家都熱門啦,勁多新移民入來。

下,好多啦咩已經

Poyau 發表於 23-6-20 20:22
據2022年度小一入學報告書
14網大抽獎533人(甲部65 乙部468)
除非與全港相反 今年人數有小無多

btw, 其實北官同太古邊間好d?炮米好似之前爬文話冇派位數據,又好似都少d人講,其實好唔好?

其實北官同太古同另外3間循道衛理好似派位都係30幾%band 1?撇除個人喜好,其實係咪入呢幾間將來升中都差不多?

yinyeon 發表於 23-6-20 22:23
btw, 其實北官同太古邊間好d?炮米好似之前爬文話冇派位數據,又好似都少d人講,其實好唔好?

其實北官同 ...

華小有直中港華 嘉諾撒有聯繫書院
除此兩間外 滬江升中最佳 炮米隨之
北衞受同糸幼稚園生歡迎 乙1無餘
太古/北官/丹循/北循差不多 乙2選其一

滬江2022年升中派位 #85
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869390&pid=49150615

炮米2022年升中派位 #51
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869390&pid=49139942

回覆 Poyau 的帖子

佛康尾二,啟基最尾。應該將佛康擺前啲做保險。策略錯係因為我諗住頭三志願唔會甩拖。

回覆樓主:

響華仁未搬來14網果陣,14網係男北官,女嘉諾撒。北官唔谷,好happy學校。平日作業練習都唔多,但係有質素。

tinwater 發表於 23-6-21 02:40

佛康尾二,啟基最尾。應該將佛康擺前啲做保險。策略錯係因為我諗住頭三志願唔會甩拖。 ...

多謝你的資料。
其實我本身都對hit果幾間算熟悉個情況,自己都清晰,豪無冇懸念已有心水,係糾結2線幾間,因為乙2,3好緊要,     

炮米又真係唔知咁勁。。。

Poyau 發表於 23-6-20 23:02

華小有直中港華 嘉諾撒有聯繫書院

上面個po Re錯左,應該係Re呢個

請問炮米升band 1% 大約幾多?🙏🏻比較少人分享炮米係點,會唔會好谷?

唔透明,唔公佈升中派位嘅學校,
我唔會一廂情願當佢係好學校。

回覆 ykk9y 的帖子

你指炮米? 佢學校網頁有post實際數字的

https://skhsms.edu.hk/upload/2023/05/0ad788c34aa67f7fa482ff7ca32f85f7.pdf

當年係排滬江、北官、太古、佛康,
最後派到佛康。

佛康係 happy school,升中冇理由作過多期望,
過去有人入到張祝珊、聖馬可,算係咁。
14網大家都將佢擺保險線,你唔擺,就變相幫人供保險。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊