用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九真自行2023-2024
發新帖回覆
go

九真自行2023-2024 [複製鏈接]

大家好,小女現讀小五,心儀九真,請問有父母能分享其子女順利自行入左九真的經驗嗎?例如:級名次、特異功能等等。
先感謝大家🙏🏻🙏🏻
   2    0    0    0

有朋友地區一線小學,級10內,band 1A, 啱啱今年自行入咗

Mrs_O 發表於 23-6-17 08:07
大家好,小女現讀小五,心儀九真,請問有父母能分享其子女順利自行入左九真的經驗嗎?例如:級名次、特異功 ...
想自行成功最基本要係B1生, 成績越好機會大,特異功能應該唔使啦.你係咪B1生先?

HK-MAN 發表於 23-6-20 12:58
想自行成功最基本要係B1生, 成績越好機會大,特異功能應該唔使啦.你係咪B1生先?
...
WAH!!! 好叻呀! 真係女BUT 都要行開一邊.....

憫母 發表於 23-6-20 13:24
WAH!!! 好叻呀! 真係女BUT 都要行開一邊.....
是旦啦,人地問咪答下...

回覆 Mrs_O 的帖子

咁又唔駛特異功能既, 九真偏好乖巧文靜既學生, 不過又要有啲課外活動喎, 簡單啲講即係動靜皆宜囉
宗教無偏好, 不過我覺得基督教或者天主教徒會著數啲

我記得之前有人話B1B學生讀一線小學都唔收, 個女仔係SEN, 有可能係面試表現唔理想啦

英文成績好會著數啲, 話哂九真轉咗EMI, 我諗佢地想收多啲英文叻既女仔.  題外話, 我女話C班同D班 (即係最叻嗰兩班) 啲女仔係全英語對話, 好多都係九真小或者其他地區一線小學既

利申: 我女依家喺九真讀書

PuffyBobby 發表於 23-6-20 13:54

咁又唔駛特異功能既, 九真偏好乖巧文靜既學生, 不過又要有啲課外活動喎, 簡單啲講即係 ...
謝謝你分享!

自行1A 入到,  自行1B (唔係個個得, 包括今年的我們和朋友, 唔係sen), 自行1C (要有特異功能或表現非常好, 否則陪跑)  以上說的只限自行,  大抽獎因為該區太多band1位, band2抽到該區的band1中學的人, 也大有人在

arftim 發表於 23-6-20 16:43
自行1A 入到,  自行1B (唔係個個得, 包括今年的我們和朋友, 唔係sen), 自行1C (要有特異功能或表現非常好,  ...
謝謝你分享

smilemama 發表於 23-6-20 12:10
有朋友地區一線小學,級10內,band 1A, 啱啱今年自行入咗

會唔會講緊油真?你朋友成績正常都入Top tier女校

kirstyau 發表於 23-6-20 22:09

我初頭都以為係,
但係真係九真

kirstyau 發表於 23-6-20 22:09

我之前又係Double confirm問佢,佢話呢間OK的

smilemama 發表於 23-6-21 01:08
我之前又係Double confirm問佢,佢話呢間OK的
覺得適合就好啦.

HK-MAN 發表於 23-6-21 08:29
覺得適合就好啦.

所以真心戥佢開心

回覆 HK-MAN 的帖子

咸魚青菜各有所愛, 有啲人喜歡遇強越強, 有啲人喜歡做小池大魚, 最緊要係適合佢個女啫
又或者, B1A降呢自行九真收咗, 之後再去叩門B1A中學, 起碼叫做有嘢揸手先!  咁樣理解會唔會好啲

JojoDad    發表於 23-6-26 17:57

PuffyBobby 發表於 23-6-21 09:31

咸魚青菜各有所愛, 有啲人喜歡遇強越強, 有啲人喜歡做小池大魚, 最緊要係適合佢個女啫 ...
玩法錯晒喎... 自行位多過叩門位...1A生自行梗係博盡啦, 唔得就到叩門先叩1C學校未遲.....真正1A 生直係唔怕冇B1學校讀喎.  當然隨自己心意就最好既,最緊唔好後悔啫,係咪?

hey... 我同你係咁諗啫, 唔代表其他人嘛, 呢度有啲家長都抱住"自行必得"既心態去玩呢個"遊戲"咁咪會出現B1A去自行B1C學校囉.  呢樣嘢無對錯既, 就好似你咁講, 家長同學生都唔後悔又覺得適合咪得囉
我都贊成你既講法, 如果有B1A成績真係唔駛咁快投降, 唔好諗"自行必得", 放膽啲去搏盡啦!  除非你對阿仔/女好無信心啫!

HK-MAN    發表於 23-6-23 12:51

PuffyBobby 發表於 23-6-20 13:54

咁又唔駛特異功能既, 九真偏好乖巧文靜既學生, 不過又要有啲課外活動喎, 簡單啲講即係 ...

請問你女有無講九真小同其他一線津小升上黎有無咩分別?謝謝。

回覆 maggie-tmK 的帖子

無乜喎, 咪又係人一個
通常九真小既女仔都會派去C班或者D班, 而呢兩班係成績好啲既 (註: 學校話唔係精英班, 只係英文成績較好), 至於C, B同埋A班就係其他一線小學既女仔囉.  其實佢地每年都會分班一次, 以EMI同埋整體成績去分班, 即係S1係C班咁S2可能係B班或者D班咁囉, 有啲家長好在意讀邊班, 但我比較佛系 其實A班同D班唔會相差好好好遠

請問九真自行面試係咪都會有小組討論?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊