用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 drop邊科好呢?
go

drop邊科好呢? [複製鏈接]

小女中四,讀地區b1中學,修讀bio,chem,econ,m2。
佢自己有遠大理想 ,目標做心理學家or精神科醫生or律師(我覺得好難
現在都算跟得上,但成續唔算係好,如果中五頂唔順要drop科,佢諗住drop e con或m2,但佢偏向唔drop任何科。大家可否俾啲意見?thx
補充:佢鍾意m2多少少。
   4    0    0    0

piv 發表於 23-6-15 21:38
小女中四,讀地區b1中學,修讀bio,chem,econ,m2。
佢自己有遠大理想 ,目標做心理學家or精神科醫生or律師( ...
Drop M2.

2jkidsfather 發表於 23-6-15 21:48
Drop M2.

如果頂唔順,  drop M2

佢自己有遠大理想 ,目標做心理學家or精神科醫生or律師( ...

drop econ or m2

econ取星難, M2除非外國讀大學或數學好好,有把握取星。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你又冇讀Phy,drop M 2,除非你數學好得

唔打算出國讀書,drop M2,要出國,drop Econ。

幾年前小女對將來大學讀心理學有興趣,當時網上搜尋外國大學的心理學DSE 收生要求,英國及愛爾蘭好多排名高及有名氣的大學的心理學必須core Maths + M1/M2。

所以,有機會去外國讀心理學我會建議drop econ

PS:心理學要計好多數、statistics 及讀bio 有關腦

如果香港讀醫科,m2,或econ兩科計分是否一樣?優勢均等?

回覆樓主:

好多謝大家的意見,我俾咗個女睇,佢話多謝大家,佢好似有了決定。     

piv 發表於 23-6-16 15:15
如果香港讀醫科,m2,或econ兩科計分是否一樣?優勢均等?

HKU 一樣,CU M2 只加分,但要小心醫科會變,2年之後難講。
講返drop 科,以5+率來講 M2>Chem>Bio/Econ差不多。如果對數有信心,2揀1我會drop econ。
同埋我覺得你囡可以考埋F5大考,F6先決定drop唔drop。我仔DSE選收科和你一樣,他在這4科時間分配Bio>Chem>Econ>M2。數的話真係睇明唔明啲concept, 平時可以唔太花時間。明咗識咗臨DSE先開始操練都可以。我仔佢就咁處理M2。如果你囡M2考完F5都係勉強,F6咪drop M2。我外甥也是F4, 佢學校直頭到F5先開始讀M2/M1, 所以唔駛咁急F5開始就去drop科。

讀醫 Bio+Chem
放洋 數+M1/2 才算一科

P1001S 發表於 23-6-16 17:41
HKU 一樣,CU M2 只加分,但要小心醫科會變,2年之後難講。
講返drop 科,以5+率來講 M2>Chem>Bio/Econ差 ...

多謝分享,我女打算在暑期期間,重溫+預習m2,希望佢攪得掂

Poyau 發表於 23-6-16 17:44
讀醫 Bio+Chem
放洋 數+M1/2 才算一科

P1001S 發表於 23-6-16 17:41
講返drop 科,以5+率來講 M2>Chem>Bio/Econ差 ...
上面家長講得好好,補充一點,修M2 有助提升數學科的成績,真實例子,兩個學生初中時數學成績差不多,一個有M2一個只有core,修M2嗰個覺得core 好易冇補數,冇M2嗰個去補習社操卷,DSE 結果大家成績一樣都係一粒星。結論係,修M2表面上要温多一科,但同時慳咗温math的時間。

emmyfok 發表於 23-6-17 11:58
上面家長講得好好,補充一點,修M2 有助提升數學科的成績,真實例子,兩個學生初中時數學成績差不多,一個 ...

係呀!我都曾經聽個女講過,讀咗m2後,覺得core好易,所以佢確實係用少咗時間溫core。

piv 發表於 23-6-17 15:30
係呀!我都曾經聽個女講過,讀咗m2後,覺得core好易,所以佢確實係用少咗時間溫core。
...

唔知讀M1 情況會唔會都樣覺得數學易左?
Debby

回覆樓主:

邊科成績唔好drop邊科,但我建議drop econ, econ難拎星星,錯少少careless可能已經無晒兩粒星(emoji)‍(emoji)

細細粒媽咪 發表於 23-7-8 11:07

我女學校無m1,所以真係唔知,不好意思

tavia_yy 發表於 23-7-8 11:35
邊科成績唔好drop邊科,但我建議drop econ, econ難拎星星,錯少少careless可能已經無晒兩粒星(emoji)‍(emo ...

我女都如果要drop科,就drop econ,不過都要睇下呢個暑假,攪唔攪得掂m2

細細粒媽咪 發表於 23-7-8 11:07
會呀!阿囡自己預習core數都可以
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊