用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有朋友BNO移民已兩年,可否做Guardians?
go

[英國] 有朋友BNO移民已兩年,可否做Guardians? [複製鏈接]

我朋友BNO移民已兩年,可否做我個仔的Guardians? 如果可以就可以唔使找監護人公司。thx thx
   0    0    0    0

正式來講唔可以,但其實學校冇特別理會便繼續。我仔學校連區域都唔理,所以填什麼聯絡人也可以,假期自己搞掂便可以。

aa4142010 發表於 23-6-14 20:55
我朋友BNO移民已兩年,可否做我個仔的Guardians? 如果可以就可以唔使找監護人公司。thx thx
...

你可以照填俾學校睇吓學校有冇異議

正常當然唔得,無事無干可以過骨。不過我仔而家間學校同之前間學校都要起開學時見一次監護人,而家間學校直情話要系AEGIS registered guardian, 始終對學校黎講有個正式監護人,有咩事有人可處理,監護人同host family 角式同要求都唔同,host family 可以揾親友,幾遠都得。

...
應該唔可以. 我囡囡係揾她們英國住的大伯做GUARDIANS, 係要問大伯攞PASSPORT ,  以証明係英國居民.  
其實係一家四口子

...

Guardianship 要求因校而異
縱使符合要求 亦要考慮假期住宿/接送
例如 Exeats/Half term/Term break
另有突發情况可能要監護人接走

https://scarboroughcollege.co.uk/guardianship-and-visa-information/

最近有位太太開班教人做guardián , host family 。zoom class 收約8000蚊港紙。 佢話bno 移民係eligible 做,係一門收入。我冇求証,因為唔想俾錢上班。

不過太家可以留意下,未來應該好多post 講guardián 同host family , 搵生意

其實你個仔讀Year 幾? 如果是 Year 9或以下 搵個正式合法AEGIS 監護人 會好D .
如果你個仔大D ,自理能力又OK 的, 學校又比的 , 你都要確定你朋友 有隨時都要去到學校。 有時流感高峰期,太多學生生病、 又或者水痘等傳染病 或有發燒都要即安排接走 。

cfs 發表於 23-6-15 06:51
正式來講唔可以,但其實學校冇特別理會便繼續。我仔學校連區域都唔理,所以填什麼聯絡人也可以,假期自己搞 ...

多謝大家的回覆,我sent左email我問緊學校。 thx thx

...

坦白講我就唔會啦, 我一定會搵返當地人做guardian, 因為有啲咩事 當地人 講一句, 好過你香港人講十句.

就算學校肯比,我都唔會搵佢做guardian , 最多做host family, 其實朋友都未必想做guardian,你會唔會比番錢朋友?如果16 以上其實有D唔會好貴。

PUIPUI2000 發表於 23-6-17 12:56
坦白講我就唔會啦, 我一定會搵返當地人做guardian, 因為有啲咩事 當地人 講一句, 好過你香港人講十句.
...

無錯呀!揾話移民去兩年的,根本唔係當地人,好多嘢可能佢自己都一知半解

PUIPUI2000 發表於 23-6-17 12:56
...

但又咁講,自己朋友唔會刻薄朋友的仔女,去住都放心,有啲監護人家庭唔會好照顧學生,連給學生住的房間都唔掂,之前見過有家長分享話枱仔都無張唔知點溫習,膳食差亦有,咁當然唔係所有監護人都咁衰,不過真係有啲好-般

監護人我真係唔知。但host 嚟講,local host 膳食大部份都好一般,meal deal , sandwich 咁。香港家庭應該會好好多。

sumikogurashi 發表於 23-6-17 23:24

但又咁講,自己朋友唔會刻薄朋友的仔女,去住都放心 ...
呢個係host family 唔係guardian, 如果Y11 或以上搵朋友做host family 係OK ,但Y10或以下我會搵local family, host family 都係體會英國文化好機會。

貝珠 發表於 23-6-18 00:05
監護人我真係唔知。但host 嚟講,local host 膳食大部份都好一般,meal deal , sandwich 咁。香港家庭應該 ...
Local 既host family 伙食真係麻麻,我仔個guardian 今年搵咗個香港移左去二年既host family 比佢,香港人夫婦果間5房大屋,粥粉麵飯老火湯、打邊爐、包餃子、炆牛腩⋯⋯星期六仲約咗一班香港人去踢波,出街食自助餐同韓燒仲冇另外收錢,好到不得了,我仔話佢地真係100 分。

yuyueng 發表於 23-6-18 11:14
Local 既host family 伙食真係麻麻,我仔個guardian 今年搵咗個香港移左去二年既host family 比佢,香港人 ...

呢幾年嚟都冇乜去host family ,疫情期間學校宿舍有開放,讀咗幾年好似去得幾次host family 度,冇乜感受過便已經長大了近年我仔改去移民朋友度,自己坐火車來回,伙食仲叻過我

cfs 發表於 23-6-18 13:45
呢幾年嚟都冇乜去host family ,疫情期間學校宿舍有開放,讀咗幾年好似去得幾次host family 度,冇乜感受 ...
香港人家庭同英國人家庭既饍食真係差得太遠,我仔學校除咗第一年個half term同聖誕之外,無乜點比佢哋留低,疫情時留起佢個地區經理屋企最多,自己去超市買自己煮咋。

sumikogurashi 發表於 23-6-17 23:24

但又咁講,自己朋友唔會刻薄朋友的仔女,去住都放心 ...

兩樣嘢嚟㗎, guardian 唔等於host family, guardian好多責任要負㗎, host family只係提供畀你放假時候去住嘅地方
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊