用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班有用嗎?
go

面試班有用嗎? [複製鏈接]

請問係咪早一年就要上面試班?謝謝
   2    0    0    0

有用,唔好吝嗇呢啲錢!可以幫小朋友練定個面試模式同埋練大個膽,等佢哋發揮得好啲

回覆樓主:

冇用 啲老師很公利,經常拿小孩來比較,仲要當著家長門前,又教小孩做得不達標會入核突學校(官津校)?有幾核突呀,你入直私又點呀

Yukissss 發表於 23-6-14 07:25

有用,我仔平常冇外補,也沒有私補,上左五堂面試班,學識左對答的技巧,考到TSL,SFA兩間學校正取,面試老師很正面鼓勵小兒嘗試答問題,也沒有hard sell,覺得真心幫手,佢見小兒沒有興趣班可以寫入學生檔案交比英華二面,都比左好多建議,我仲記得考smcc時未去面試班,一面止步,但去左面試班有英華二面,陳守仁二面,面試班對小兒有很大幫助

sandra1004 發表於 23-8-11 19:03
有用,我仔平常冇外補,也沒有私補,上左五堂面試班,學識左對答的技巧,考到TSL,SFA兩間學校正取,面試老 ...

可以話我知邊間嗎(emoji)

根據樓上嘅pattern,我會答你無用。

我嗰個無上面試班,亦無乜特別勁嘅offer,但係出嚟嘅結果我哋好滿意,入到目標學校。

我哋發現,就算幼稚園模擬面表演一流,一到正式面試轉變左環境,明明平時對答如流都會唔答。所以有時小朋友唔係識唔識答嘅問題,而係面對唔陌生環境而發揮唔到實力。

我哋覺得,報多幾間學校,以戰養戰,小朋友習慣面對陌生環境同老師,表現會不斷進步。

冇用,大部分面試班淨係講你要改進地方但發覺冇實質方法改善

回覆樓主:

有上面試班 去年攞到十幾個offer 我覺得有用 但都要自己跟

同埋可以知道自己小朋友同將來既對手相差幾遠 因為將來面對既就係嗰班上面班既人 正所謂知己知彼

有用,小朋友熟悉咗面試題型,面試時會淡定d

無上過面試班
好感恩兩個小朋友都已經有band 1A 中學的小學
上面試班或許有用
但最重要係要父母的陪伴和教導。

如果小朋友膽小怕醜,上面試班會有一定幫助。可以幫小朋友練大膽d,和熟悉面試模式,等真正面試時無咁害怕。

有用,但都要報多幾間做實戰

回覆樓主:

其實有用無用都係睇家長點教,面試班比左個方向家長,等佢地知要幫小朋友溫同練邊啲方面既野,其實我覺得係比家長學野。至於家長本身知點教會有用,可以自己教到小朋友,就唔上都得既。

呢個問題,每個人的答案都會唔同,其實個問題係︰
1. 你應該先了解自己小朋友對於面試有咩不足之處
2. 自己可唔可以解決不足的問題
3. 如要搵外援,搵的外援是否真的切合你需要

有好多家長可能自己本身已經係專家,小朋友亦都主動,咁就更係答你冇需要,或出面衰過自己教

我小朋友就冇參加,面試結果我覺得最主要的因素係同年齡(唔好同我講話細B都有OFFER)同性格,學識係主要助力(唔係要你好勁,K3識小二嘢,但玩得呢個遊戲應該都具備基本要求)。用細B身份玩左一次,大B身份玩左一次,都係自由放養咁滯,第一次一個SECOND IN都冇,第二次輕鬆已經12月拎左OFFER(雖然有啲唔係正選,亦都唔係咩好神的學校)

有,我覺得就類似操PAST PAPER

對我來講係有, 但家長也要努力跟進, 同埋搵適合自己的老師, 整件事才會水到渠成.

sandra1004 發表於 23-8-11 19:03
有用,我仔平常冇外補,也沒有私補,上左五堂面試班,學識左對答的技巧,考到TSL,SFA兩間學校正取,面試老 ...

請問邊度上?

tummypooh 發表於 23-8-14 08:48
呢個問題,每個人的答案都會唔同,其實個問題係︰
1. 你應該先了解自己小朋友對於面試有咩不足之處
2. 自己 ...

除咗家長自己識教/小朋友本身主動外,仲會有唔同情況唔適合上/要因應小朋友性格慎選面試班。

有小朋友試過上完某面試班信心受到打擊,抗拒去上同面試。

我覺得冇乜

一堂400-500蚊, 上個半鐘. 一班都已經4-5個小朋友, 你覺得有幾多時間真係教到你小朋友 (當時有比女兒上)

我最後發覺自己教佢面試嘅野 (講故事, 介紹物品, 自己介紹, 認字, 對答) 仲有效過面試班多多聲

我覺得幾有用,小朋友學野快,搵間正向d, 學左大概面試要點做,反應會好d
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊