用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢間小學課程係咩程度
go

呢間小學課程係咩程度 [複製鏈接]

書單如下,間學校課程點?淺?深?1般?
   3    0    0    0

正常程度, P1 P1

醒目開學勳章 王國長老

正常水平
睇書單睇唔到咩,校本至見真章

Charlotte_mom 發表於 23-6-13 11:30
正常水平

請賜教,校本要睇d咩

Charlotte_mom 發表於 23-6-13 11:30
正常水平

5係從書單可睇出間學校係咪教深左或淺左架咩??

穎晴李 發表於 23-6-13 10:36

有啲似官立小學嘅書單。個人認為正常。

正常水平

單睇書單又點會睇得出間學校嘅學科程度呢.以數學為例, 教快唔代表教得深, 無教快亦唔代表教得淺.

剛睇到原來係基德. 我幾年前略略接觸過基德嘅學生同部分教材, 我覺得英文算偏淺.

其實都會睇到少少,明顯你呢份書單係津小或官小,因為英文冇教快,數冇skip一冊或半冊,常識係中常,所以絕對係正常普通程度,結果程度深啲嘅中小或英小,好多時英文會教快半年一嚟係1B冊,數學係1B/C/D冇,常識係英文。

醒目開學勳章 王國長老

lemoncake88 發表於 23-6-13 11:59
單睇書單又點會睇得出間學校嘅學科程度呢.以數學為例, 教快唔代表教得深, 無教快亦唔代表教得淺.
...

係,買咗本書都要睇點用
一課課由淺入深,vs 只教挑戰題+校本深,已係兩回事

醒目開學勳章 王國長老

穎晴李 發表於 23-6-13 11:32
請賜教,校本要睇d咩

校本=學校自備教材

lemoncake88 發表於 23-6-13 12:05
剛睇到原來係基德. 我幾年前略略接觸過基德嘅學生同部分教材, 我覺得英文算偏淺. ...

揀得ready 做教科書,深極有限

學校程度從升中表現可見端倪
43網基德2022年少於三成升B1中學
英中 ≠ B1

43網基德2022年升中派位
-----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

英中 31+3+2=36 (41.4%)
-----------------------------------------------------------
本區 31 (35.6%)
德愛(女) 1
保一 4 協和 8 保棠 7
可立 11

他區 3 (3.4%)
KL2 上智(女) 1
KL5 聖言(男) 1 觀官 1

直資 2 (2.3%)
顏寶鈴 1 林大輝 1

其他 42+8+1=51 (58.6%)
本區 42 (48.3%)
聖母書院(女) 2 林炳炎(女) 4
永光 8 培敦 3 聖文德 3 孔仙洲 1
伍華 3 李求恩 4 基協 5 聖本德 5
王仲銘 2 余近卿 1 卜維廉 1

他區 8 (9.2%)
HK4 赤航(男) 1
KL1 潮州公會 1
KL2 路德會協同 1 南華 K
KL3 獻主會聖母院 1
KL5 青松 1
NT5 粉嶺官立 1
NT7 梁文燕 1

直資 1 (1.1%)
地利亞協和 1

總數 73+11+3=87 (100%)

https://webberry.net/kei/tc/content.php?wid=250

https://webberry.net/kei/attachment/upload/files/%E8%B3%87%E8%A8%8A%E5%B9%B3%E5%8F%B0/%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%88%8A%E7%89%A9/%E5%9F%BA%E5%BE%B7_%E5%8D%87%E4%B8%AD%E5%96%AE%E5%BC%B5_v3.pdf

https://webberry.net/kei/attachment/upload/files/%E8%B3%87%E8%A8%8A%E5%B9%B3%E5%8F%B0/%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%88%8A%E7%89%A9/%E5%9F%BA%E5%BE%B7_%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%90%E6%9E%9C.jpg

回覆 穎晴李 的帖子

只睇到一半,另一半等學校見真章。
其他科唔知,英文而言,有幾種唔同嘅深:
1. 用書揀深嗰套,唔會用 Oxford Ready/Longman Elect。比較多地區名津會用 Longman Express,再深少少就係 My Pals are Here / Oxford Family & Friend,有啲甚至係用 Reading Trends、NatGeo。

2. 用快一年嘅書,即係一年級讀二年級,呢個唔少傳統名校都有做。有部份係會用淺書但深一年。

3. 有 Reader 書,如果冇 Reader 書,通常學校英文唔會深。甚至有名校係完全唔用 textbook,直接用 Reader 教書。咁同常呢啲學校就會有好多好多張 Worksheet。
但用 Reader 都分三種:
一種係用 Wide Ranger Reader 或者類似程度嘅書,係輔助形式咁樣教,唔係 “正餐”。考試唔考,或者要考都係考下 Vocab。e.g. 喇沙
一種係有分堂數畀 Reader,默書會用,考試要考 Reader 內容,但 Reader 唔係主要教材。e.g. 德望、KTS
一種真係 Reader-based learning,用埋 Reader 學 grammar,你知道佢用咩書都冇用,等學校教。e.g. 女拔

4. 自編自導自演,即係學校寫教材,自己揀教咩同教幾多,e.g. 培僑自己揀一年級先學 past tense。呢啲如果自己無研究,就算畀你買到舊生教材都未必識用。

另外再睇學校有冇額外工作紙,或者額外學 Vocab /詩詞。咁呢啲要等開學!

1998Ruby1998 發表於 23-6-13 20:47
回覆 穎晴李 的帖子

只睇到一半,另一半等學校見真章。

各門各派都知,犀利!

長知識了以為Oxford比朗文系列深添。lighthouse係咪都深㗎

回覆 lflxl 的帖子

Lighthouse深過Longman Elect.

lemoncake88 發表於 23-6-13 23:29
回覆 lflxl 的帖子

Lighthouse深過Longman Elect.

謝謝解答

lflxl 發表於 23-6-13 21:56
長知識了以為Oxford比朗文系列深添。lighthouse係咪都深㗎

Oxford都有幾個系列,應該點排呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊