用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇小朋友揀EPQ
發新帖回覆
go

[英國] 請問有冇小朋友揀EPQ [複製鏈接]

有冇小朋友A-level 揀EPQ,對入大學有乜幫助?
   0    0    0    0

睇學校,我知有case係 EPQ 攞A* 有uni 會比個低小小嘅CO,條件係你耍firm佢做1st choice

lowyick2022 發表於 23-6-13 08:02

EPQ = 半科 A level = AS

https://www.aqa.org.uk/subjects/projects/project-qualifications/EPQ-7993/introduction/Performance-tables

lowyick2022 發表於 23-6-13 08:02
直接幫咗未必好大,間接幫咗或者有啲。
1. 可以demonstrate 學生對某科目有明顯passion,reinforce application。英國大學收生始終首重學生對該術科嘅passion...
2. 某啲大學某啲學科會因為有EPQ而出兩個offer,例如AAB  vs ABB + an A in EPQ。
佢又唔係直接降低offer,因為你係要做「多」個EPQ,所以我話間接幫助。

monicawai 發表於 23-6-13 13:20
睇學校,我知有case係 EPQ 攞A* 有uni 會比個低小小嘅CO,條件係你耍firm佢做1st choice ...

其實係咪做個project咁?
會唔會 engage個學生好多時間?
是否等同讀多一科咁?
而且亦要另外收費嗎?

唔好意思,我對EPQ係零知識

因為係學校規定要做,所以我冇乜留意有冇另外收錢,學校做法係每人要揀一個topic related to 想係大學apply嘅學科,同時間佢哋要係學校搵個老師做mentor, 佢哋要set up 一個schedule for regular meet up 去discuss 個進度,真係要做幾多research, 好多reading, 用好多時間。

sasayung_mimiko 發表於 23-6-14 12:26
其實係咪做個project咁?
會唔會 engage個學生好多時間?
是否等同讀多一科咁?
正正就係做project,自己定一個research topic,做完research寫一偏essay去present。

某啲學校係必須做EPQ嘅(例如我仔嗰間),有啲可以選擇做。如果學校offer得,應該唔會另收費。但係depending on你選擇嘅topic同埋research嘅需要,唔知會唔會有某啲使費。

時間就一定要揼落去㗎喇。睇吓小朋友自己有冇discipline,揀個topic複唔複雜,做research有幾嘥時間咁啦。

Officially等同半科,不過好似我之前咁講,唔會直接對報大學有幫助。

回覆樓主:

明白。如果對報大學冇幫助,就算喇   thx for your info.  

monicawai 發表於 23-6-13 13:20
睇學校,我知有case係 EPQ 攞A* 有uni 會比個低小小嘅CO,條件係你耍firm佢做1st choice ...

你知唔會邊間Uni同咩嘢科呢?

monicawai 發表於 23-6-14 13:11
因為係學校規定要做,所以我冇乜留意有冇另外收錢,學校做法係每人要揀一個topic related to 想係大學apply ...

如果規定要做就無辦法 希望佢懂時間管理喇

回覆 sasayung_mimiko 的帖子

It’s Birmingham U
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊