用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF話7月收email可再選校
樓主: ganggang
go

[中學] ESF話7月收email可再選校 [複製鏈接]

girl2016 發表於 23-7-18 23:53

B,你睇返esf有講佢地只會係 1st choice中排隊,所以唔會出 ...

不完全正確
ESF嘅玩法其實類似中一統一排位,student A排名較前,假如佢第一嘅SJS冇位,就會俾佢排第二嘅KJS,如果連KJS都冇位就會排KS,如此類推,直至佢有一間學校派到位,或者連第四間都係waiting list,才會去處理Student B嘅application。
這亦解釋到點解ESF kindergarten 學生好多人被派second choice(RC),而好多冇priority 嘅人就算填咗RC第一都只係waiting list。

leaf_jac 發表於 23-7-19 09:17
You may select up to four schools as your preferences, and your child's application will be waitlis ...

正解

mandy_ng207 發表於 23-7-19 09:18
不完全正確
ESF嘅玩法其實類似中一統一排位,student A排名較前,假如佢第一嘅SJS冇位,就會俾佢排第二嘅K ...

我應該再補充一下. 你個方法可能幼升小?

我提果個方法係插班(新報名Y1 我知都係只會排係第一志願度). 依家呢個時間要填表的人應該都係睇插班方法會岩用

girl2016 發表於 23-7-19 12:25
我應該再補充一下. 你個方法可能幼升小?

我提果個方法係插班(新報名Y1 我知都係只會排係第一志願度). 依 ...

插班如果只排第一志願,咁點解需要填2,3,4?
你講得啱,我所指係Y1 / Y7 中央申請嘅派位法,至於插班點排,可能要問番ESF Centre,我都唔清楚

leaf_jac 發表於 23-7-19 09:17
You may select up to four schools as your preferences, and your child's application will be waitlis ...

Student A list 係 SJS > KJS > KS > QBS
Student B 係 KJS > SJS > KS > QBS

ESF (唔計幼升小) 排隊只排係首志願學校. 方法並非所有申請人中排頭果個可以玩曬4個選擇, 才到下一個申請人.
所以如果所有人計, A係排B 前(random no.前過B. 當2 個FP相況相同). 但A 1st SJS 如果入唔到. A 都唔會比B 早入KJS.(過去2-3年的玩法)
如果AB 兩個人都入唔到, 咁每年ESF 可以比佢轉一次選校排序. 如果A 放返KJS 做1st.咁A就會排係B前面.

但係依家FP緊張. 唔知會唔會ESF要先收曬FP 先. 但都係會先處理1st.其他次選果D, 佢會問你想唔想轉過去, 你OK佢才會安排. 因為要interview

mandy_ng207 發表於 23-7-19 12:35
插班如果只排第一志願,咁點解需要填2,3,4?
你講得啱,我所指係Y1 / Y7 中央申請嘅派位法,至於插班點 ...

2,3,4 學校本身1st 條隊都清曬時, ESF 就會問放左 234 果D 申請人, 想唔想轉去2/3/4, 因為個申請人都要OK話去, 跟住再去interview. 但轉完,話比你聽有得in, 而當刻才如夢初醒跟本唔鍾意234, 咁就太遲了, 唔去IN 的都要"重新" 報名.   由隊尾再排過.

girl2016 發表於 23-7-19 12:46
當2,3,4 學校本身1st 條隊都清曬時, ESF 就會問放左 234 果D 申請人, 想唔想轉去2/3/4, 因為個申請人都 ...

明白了,謝謝。
據我理解插班應該不會俾random no. ,只有Y1/Y7 central application 才有呢樣嘢,插班係直接排1st choice學校嗰條隊,排到你就有得in。每年2月可以改一次choice,到時又重新執位,睇priority 再出一個新排名。
如果student A & B 是報插班,咁student A確實無份排KJS條隊,而student B就係排緊KJS;所以KJS有位會call student B先。
正確?

mandy_ng207 發表於 23-7-19 12:58
明白了,謝謝。
據我理解插班應該不會俾random no. ,只有Y1/Y7 central application 才有呢樣嘢,插班係 ...

插班應該不會俾random no. 但佢個次序就跟交表日子去排.
如果central application Y1Y7果個申請人, 我見好似都只係見1st 會叫佢地去interview, 都想問下你有無見2/3/4 果D學校叫Y1 去in? 如果只有得見1st 其實都應該佢地只排係1st 果間.

而當佢地呢一輪入唔到ESF, 佢地就變成頭先講的揷班方法去排隊,只排係第一間學校.

如果student A & B 是報插班,咁student A確實無份排KJS條隊,而student B就係排緊KJS;所以KJS有位會call student B先。<----yes, KJS system 直頭無A 出現. 點都call 唔到佢.

girl2016 發表於 23-7-19 13:42
插班應該不會俾random no. 但佢個次序就跟交表日子去排. 如果central application Y1Y7果個申請人,
我見 ...

咁收到email edit choice 既人其實都係排緊插班?

leaf_jac 發表於 23-7-19 13:51
咁收到email edit choice 既人其實都係排緊插班?

呢個時候收呢個email, 已過曬首輪入學果一水了. 即係首輪入唔到, 才會收今次的email.

插班應該不會俾random no. 但佢個次序就跟交表日子去排.
如果central application Y1Y7果個申請人, 我見好 ...

補充, ESF 個中央system 會有各申報人資料. 但係每間學校自己都會個system 睇住申請自己學校果條隊.

所以, 如果當你想問自已排緊條隊大約位置. 你係需要打去果個學校度問, 如果打去esf hotline,佢都只會叫你打返去個別學校.   
由此你會知, AB 因為佢地唔係同一間1st 學校, 佢地係唔會係同一條學校隊內出現.

Student A list 係 SJS > KJS > KS > QBS

如果A打去KJS問自己排第幾, 跟本問唔到, 因為KJS 跟本見唔到A.

girl2016 發表於 23-7-19 14:03
補充, ESF 個中央system 會有各申報人資料. 但係每間學校自己都會個system 睇住申請自己學校果條隊.

所以 ...

想請教:如果我有FP, 但我好遲先申請(剛剛六月先申請23/24 Year1),我會唔會排返上上面,定係都會喺冇F P嘅人後面?

amuroo 發表於 23-7-19 00:52
我今日都收到。我覺得九龍新界都甘爆

排4 間,4 間都得過填字

再排,但唔知邊間最易收(emoji)

如果central application Y1Y7果個申請人, 我見好 ...

想請問之前係跟zone 排,六月頭申請插班 Y6&Y4, FP, 排1-Quarry Bay, 2-Bradbury, 3-Glenealy. 之前同班同學interview Quarry Bay Y6考到, 但係Quarry Bay又話佢聽冇位,佢改去讀DSC, 咁我其實係唔係放棄排第一Quarry Bay? 應該改排1-Bradbury

girl2016 發表於 23-7-19 13:53
呢個時候收呢個email, 已過曬首輪入學果一水了. 即係首輪入唔到, 才會收今次的email.
...

想請教
呢個時候收到email 邀請edit choice
咁其實edit完 係咪都只會waitlist at first choice ?

定係Y1 (central 入唔到) 同 Y4 都有唔同wait法?

mlau216 發表於 23-7-19 19:16
想請教:如果我有FP, 但我好遲先申請(剛剛六月先申請23/24 Year1),我會唔會排返上上面,定係都會喺冇F P ...

依家唔夠FP, 所以你都會排係無FP 前面,

但幾時排到就要睇你選果間是否熱門同有多唔多有FP 人排緊.   

唔知依家ESF 放暑假,打去學校admission有無人聽電話. 如果以未放暑假黎講, 以前可以打去問左多唔多人排,才入表. 呢排統一全部人重新選校, 唔知會唔會答.

(以前黎講,未疫情前, 有FP報ESF 係無特別優先, 因為ESF 的FP已經夠數 唔需要特別收FP. 個人覺得如果你地有FP 近排報ESF 真係係一個好時機, 因為你唔知ESF 幾時又儲夠FP% 變返疫情前個情況)

Shellyxlk 發表於 23-7-19 22:48

如果插班case, 聽過好多cases , esf 係會學校預計差唔多有位時, 才會叫人interview, 可能差1-2個到你才call 你去in . 如果in完而合格,ESF預視就快會比個學位呢個學生.  除了有人提過RC(PIS)會儲好多人係reserved list .
其他english foundation school in完都好快有結果, 有時係即場知, 有時一日/一星期都知,同埋如果同admission 傾多兩句, 佢都會講係依家已有空缺OR 未有人走 OR有家長計劃走但未交退學文件.
同埋因為ESF interview 合格結果只有效半年, 如果半年都無位, 咁要重見再in. 所ESF 都唔會想家長帶小朋友去in 2次, 因為都會係預視 差唔多到才叫佢去in.

不過你朋友插QBS Y6可能真係不幸. 因為Y7 係中學又重新一次統一收生. 佢Y6入唔到. 去到報Y7時要由頭玩過.

你家果個Y6 都唔排除會咁, 但你可打去學校問下(如果有FP又會快D.).
但Y4果個如果你想讀QBS 可照報, 話曬都係幾年日子可以排.    而如果你是旦一個小朋友入左ESF (不論邊間學校) 另一個位小朋友就有sibling priority, 會彈上去條隊好前的位置.

leaf_jac 發表於 23-7-20 09:08
想請教
呢個時候收到email 邀請edit choice
咁其實edit完 係咪都只會waitlist at first choice ?
咁其實edit完 係咪都只會waitlist at first choice ? Yes. 2/3/4果D就等佢本身1st 果條隊清曬才call你. 放無咁熱門果D 係2/3/4會有作用. 如果2/3/4放太熱果D學校,跟本佢都清唔曬1st, 咁都浪費埋個chooice

定係Y1 (central 入唔到) 同 Y4 都有唔同wait法? 一樣方法.

girl2016 發表於 23-7-20 09:59
依家唔夠FP, 所以你都會排係無FP 前面,

但幾時排到就要睇你選果間是否熱門同有多唔多有FP 人排緊.   

我住新界,唔會考慮過海返學,亦唔會考慮去愉景灣,咁剩返所有九龍新界都係勁熱門,咁都即係得個填字

mlau216 發表於 23-7-20 14:38
我住新界,唔會考慮過海返學,亦唔會考慮去愉景灣,咁剩返所有九龍新界都係勁熱門,咁都即係得個填字:igiv ...

都唔係
勁熱門只有SJS, KJS
CWBS可能多咗人排,因佢中學去KGV
BHS 有foreign passport 應該快呀
RC成績上緊,應該嚟緊都難入
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊