用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍塘學校 VS 嘉諾撒聖家(聯合道)
go

KTS九龍塘學校 VS 嘉諾撒聖家(聯合道) [複製鏈接]

小女性格開朗積極,對自己有要求,做功課算快,默書記字不錯,但是不算聰明靈活。請問大家KTS九龍塘學校 VS 嘉諾撒聖家(聯合道)會如何選擇?謝謝
   1    0    0    0

cindygoby 發表於 23-6-12 22:31
小女性格開朗積極,對自己有要求,做功課算快,默書記字不錯,但是不算聰明靈活。請問大家KTS九龍塘學校 VS ...

英文私校 vs 中文津校
兩間都谷,但KTS 似乎開心點。聖家較傳統,如果錢唔係問題,我會揀KTS.

留意番,KTS 應該唔係英文小學

回覆 steven0212 的帖子

好爭扎,因為kts沒有中學back up,但升中似乎好好。而聖家有中學back up,又好似會有保障咁。爬文見師兄師姐分享kts程度較深,有擔心過入讀kts需要外補,但有家長分享學校師資好, 雖然教得深但跟著學校做同學可吸收。
希望可以有用家分享下,謝謝!

KTS係中文小學,但GS係英教,數亦有英數WS! 聖家傳聞都係多功課,而直屬中學仲要同九龍塘聖家一齊爭,都要留意下可以直上百分比。

任何學校都有學生外補同唔外補,真係睇個人需要。

可以考量埋男女校/女校,宗教背景,教學理念,同究竟聖家書院係咪你心儀中學。

回覆樓主:

會揀KTS,升中亮麗,不太擔心。

回覆 cindygoby 的帖子

多謝大家解答

bettyay 發表於 23-6-13 09:19
KTS係中文小學,但GS係英教,數亦有英數WS! 聖家傳聞都係多功課,而直屬中學仲要同九龍塘聖家一齊爭,都要 ...
多謝解答!有擔心如果升唔返聖家中學,跌出來會去band2。
另一方便家中有大女升五年級,讀另一私小需呈分,大女比較慢需要我大量時間協助溫習。學習上,爸爸工作忙,幫不到多少,主要由我負責。
細女相對給予時間較少,只是給練習佢自己做溫習,比較自律同會管理時間,希望佢可以升讀B1英中,聽聞Kts學生,如果目標是地區b1英中不難。

回覆 bettyay 的帖子

請問KTS係用英文教數學定係中文教?

cindygoby 發表於 23-6-13 10:08
多謝解答!有擔心如果升唔返聖家中學,跌出來會去band2。
另一方便家中有大女升五年級,讀另一私小需呈分, ...

KTS約七成b1學生,但學生自行考獲學校取錄及叩門能力都高,最終入讀b1中學可及九成,升中成績不俗。
如果有大嘅預備呈分,而細嘅自律,揀KTS都合適。當年我又係大概呈分,細嘅小一,都係揀咗KTS, 細嘅先自己理自己,升到班就得。搞掂大嘅先再理返個細嘅!

加油^-^

lamlamb3 發表於 23-6-13 10:51
回覆 bettyay 的帖子

請問KTS係用英文教數學定係中文教?
教數主力語言是廣東話,英數工作紙主要是認識英數詞𢑥及理解文字題,持續到小六,會教授中一英數課題,幫助同學升中適應

好耐冇入EK,剛剛路過見到呢個post.
我小朋友當年都係vs呢兩間,而家小五。我哋揀左KTS,回頭再揀,都一定係KTS。

pccw2017    發表於 23-6-15 11:22

mamamic 發表於 23-6-13 23:55
好耐冇入EK,剛剛路過見到呢個post.
我小朋友當年都係vs呢兩間,而家小五。我哋揀左KTS,回頭再揀,都一定 ...
請問可以分別一下當年為何揀選KTS,以為用家心得嗎?我地本身大女讀開私小,模式與Kts有點類似,都是功課默書抄寫少,教得深,三考,測驗不計分以幫助同學溫習。所以有擔心如果選擇聖家會在這些方面上有太大分別而感吃力。
另一方便由於聽聞KTS程度和學生質素更高(特別數學),對於我們來說kts學費支出已佔一筆開支,固擔心還需要補習和其他課外開支再增加,才能考入b1英中。

謝謝解答

所以有所顧慮

bettyay 發表於 23-6-13 14:06
KTS約七成b1學生,但學生自行考獲學校取錄及叩門能力都高,最終入讀b1中學可及九成,升中成績不俗。
如果 ...

另一方面,聽聞KTS程度和學生質素更高(特別數學),對於我們來說kts學費支出已佔一筆開支,所以有所擔心還需要補習和其他課外開支再增加,才能考入b1英中。課外活動,例如必學樂器考試,不知道是否昂貴...
另外請問數學深,是否在坊間購買練習可以配合學校課程,還是學校有自編課程,比較難在坊間買合適練習操(因為大女讀果間數學課程教深,有好多時要自己跟隨學校WS編制工作紙溫習,花時和比較困難)

bettyay 發表於 23-6-13 14:06
如果 ...
🙏

cindygoby 發表於 23-6-14 11:56
另一方面,聽聞KTS程度和學生質素更高(特別數學),對於我們來說kts學費支出已佔一筆開支,所以有所擔心 ...

學校英文數學都係校本課程,數學有思考題,有工作紙指引,唔覺得特別深。溫習我都係重做工作紙,但呈分為確保不失,其間我都有外補,多學一些運算技巧去加快速度同減低計錯嘅。
音樂科由小二開始有樂器考核,每年考核程度要求比上學年深一些。學校有樂器班可以參加,導師都有一定水平,學費印象中唔貴。家長亦可以喺出邊自己學的,時間就更有彈性。

學校70% B1學生,要入b1中學唔難。但私校學費以外,某些隊團因為有外聘導師,教練,如果參加都有一些費用,雖然唔貴,但如果真係有所擔心,都係一個考量。

PS唔參加活動係唔會影響是否能升讀b1中學,但活動有助孩子全人發展,對成長-定有所禆益,當然參與多少,則每個孩子及家庭要求都唔同

撇除學費費用考量,我見小朋友係KTS返學係好開心嘅

bettyay 發表於 23-6-15 10:25
學校英文數學都係校本課程,數學有思考題,有工作紙指引,唔覺得特別深。溫習我都係重做工作紙,但呈分為 ...
多謝你耐心解答。請問介唔介意分享,數學會去邊度外補幫助運算技巧,還是其實坊間都有kts補習專班,謝謝

cindygoby 發表於 23-6-13 09:05
回覆 steven0212 的帖子

好爭扎,因為kts沒有中學back up,但升中似乎好好。而聖家有中學back up,又好似會 ...

其實有陣時學生成績好升中考得好
絕大因數係家長比力及外保

唔好期望學校咁多

yanthai77 發表於 23-6-17 12:46
其實有陣時學生成績好升中考得好
絕大因數係家長比力及外保
係囉,見kts升中大部份升讀B1,數過有成9x%,唔知是否所以學生都係外補的。

cindygoby 發表於 23-6-19 10:45
係囉,見kts升中大部份升讀B1,數過有成9x%,唔知是否所以學生都係外補的。

就算沒有出去補習   都肯定係家長自己有時間跟進
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊