用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS新油天
發新帖回覆
go

SFA VS新油天 [複製鏈接]

SFA 同新油天揀邊個好?

兩間學校同屋企路程一樣
屋中有一個細佬

SFA 升中成績靚,可以train到小朋友習慣好。

油天升中校網好,壓力無咁大,以後細佬都唔需要太大壓力

miriam  可否PM報料(小一派位)  發表於 23-6-12 22:22
   1    0    0    0

emilystrange 發表於 23-6-12 08:39
SFA 同新油天揀邊個好?

兩間學校同屋企路程一樣

哥哥活潑好動,貪玩,比較容易分心,係需要時時提醒,一直睇住個種,自覺性比較差

回覆樓主:

無乜分別

回覆樓主:

一間英文教學,另一間中文;一間教快教深,另一間冇教快。自己應該瞭解小朋友會響邊種條件下學習得更好。咁樣最重要,冇理由因為帶個細,而為大嘅選一間學習上困難啲嘅學校掛?
當個好爸爸

回覆樓主:

SFA私校,相對來說更加自由,同學間bond更強些。學校支援各方面都做得好。注重個體發展,個性養成,全人教育。課程係超班,功課都系有深度的。經濟允許,就全面發展而言一定係SFA啦。

簡單啲來講 發表於 23-6-12 14:53
SFA私校,相對來說更加自由,同學間bond更強些。學校支援各方面都做得好。注重個體發展,個性養成,全人教 ...

咁樣我再考慮下,本身爸爸話去新油天,因為細嘅可以直接入,由細開始就唔洗操心了⋯⋯

emilystrange 發表於 23-6-12 19:09
咁樣我再考慮下,本身爸爸話去新油天,因為細嘅可以直接入,由細開始就唔洗操心了⋯⋯
...

一般來說,兩兄弟的話都系上同一間比較省心點,SFA 當然好。而且收弟弟妹妹概率係非常大的。兩個都上是否可負擔,咁係要考慮。反正都系一樣沒有中學,升中都要博,不如選更好的。

emilystrange 發表於 23-6-12 19:09
...

點可能唔使操心。無中學。一樣要谷呈分。不如揀間升中好啲嘅。我會揀sfa。

同意, 經濟負擔到的話 SFA

Vengerov 發表於 23-6-12 19:44
點可能唔使操心。無中學。一樣要谷呈分。不如揀間升中好啲嘅。我會揀sfa。
...

咁SFA會唔會要跟功課跟得貼啲先得?驚距跟得唔貼就包尾,我仔需要人時時監督,唔係自動波個種

emilystrange 發表於 23-6-13 05:32
咁SFA會唔會要跟功課跟得貼啲先得?驚距跟得唔貼就包尾,我仔需要人時時監督,唔係自動波個種
...

SFA雖然相對自由,但系基本規則是抓得緊的,我都係大條家長,很少理我小朋友平時功課,小一第一學段係冇排名的。平時功課剛進去前幾個月會幫收檢查,之後我只檢查做冇做。剛開始會錯得比較多,但佢記得牢,慢慢都會小心仔細做功課。咁小朋友都系一樣,坐得定,自覺自動做功課,成績又好,那都系人家的小朋友。平時功課大約1個半鍾可以完成,唔係一心一意,係做下休息下果種。但也有時會貪玩,唔做功課,但佢都知道唔做功課,會欠交,臨訓覺都會飛速做完。佢對學校佈置的野係上心,緊張的。

回覆樓主:

再講考試,如果要取得好名次,係要比心溫習,我小朋友可能基礎較好,平時唔溫習,只在臨考試2週開始,小一到小二第二學段考試,都唔係好難,背的野比較少。考前每天抽半個鍾溫習。考試也唔是級頭,前百分之十五到二十咁樣。
以上係初小果個,讀得很輕松,課外活動,興趣愛好都有,跟一般小學生無兩樣,總有大段時間玩。當然那個都系因人而異,可以多問下其他家長。而且SFA係有語境,我兩個小朋友交流係會用英文,我屋企唔講英文。
我總有個今年畢業的,都已經考入理想學校,如果想瞭解更多關於高年級學習方法都可以另外問我。

boyboobee 發表於 23-6-12 14:07
一間英文教學,另一間中文;一間教快教深,另一間冇教快。自己應該瞭解小朋友會響邊種條件下學習得更好。咁 ...

想問 SFA 而家系咪中文教學?除了常識科?

hughtsai113 發表於 23-6-13 09:21
想問 SFA 而家系咪中文教學?除了常識科?

GS 同science都係英文,數學中數為主,英數為副,考試考中數
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊