用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 想請問讀心理學前景如何?
樓主: cyiuming
go

想請問讀心理學前景如何? [複製鏈接]

回覆 piv 的帖子

我兩個女超中意看心理學的書和影片。都想學心理學。結果聽了大女學校師姐的分享,全部轉鈦,準備作爲愛好了。

200904 發表於 23-7-31 10:06
回覆 piv 的帖子

我兩個女超中意看心理學的書和影片。都想學心理學。結果聽了大女學校師姐的分享,全部轉 ...

為什麼轉軚?可以分享嗎?

回覆樓主:

原因和前面網友說的一樣。要讀master才可能有就業機會呀。

回覆 piv 的帖子

我兩個女超中意看心理學的書和影片。都想學心理學。結果聽了大女學校師姐的分享,全部轉 ...

心理學亞仔之前話唔會揀,無工開,低不成,高不就。最怕做唔到臨床心理學家,教育心理學家,只做到社工。

英文同statistics 底子要夠好,因為勁多Papers 要讀要記同分析

回覆 Rpp 的帖子

收到,謝謝

Rpp 發表於 23-7-31 11:48
心理學亞仔之前話唔會揀,無工開,低不成,高不就。最怕做唔到臨床心理學家,教育心理學家,只做到社工。
...
你仔分析得好好、本人正是英國psy Grad的。但要留意、入不到master , psycho degree是不合資格註冊做社工的。我幾個香港朋友正是這樣、回港後要先讀 social work 的master, 之後才做社工。另外係香港做counsellor 的路都非常窄。我的建議係、除非成績一向非常好(eg 學霸)、否則要考慮清楚是否有條件爭入psy master

回覆 piv 的帖子

出來工作的確是另一回事

chanti 發表於 23-8-9 20:25
你仔分析得好好、本人正是英國psy Grad的。但要留意、入不到master , psycho degree是不合資格註冊做社工的 ...

順道請教一下,如非學霸級數,是否亦不需考慮報讀psycho這一科目呢?
是否即使要入degree的競爭也相當激烈?

happyLC2006 發表於 23-8-28 00:59
順道請教一下,如非學霸級數,是否亦不需考慮報讀psycho這一科目呢?
是否即使要入degree的競爭也相當激烈 ...

因為位少,以前都唔算易入,近年的情況可參考 jupas 收生分數

請問在內地讀心理學 (如 Sysu) 可以考香港的碩士嗎?有冇例子可供參考?Thanks.

happyLC2006 發表於 23-8-28 00:59
是否即使要入degree的競爭也相當激烈 ...
學霸級數入得psy 都打算讀上去、不是學霸要唸下自己有什麼野可以爭贏佢地先。

回覆樓主:

其實唔止學霸學生入讀,當年都有好幾位同學係由醫科transfer 過來的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊