用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選擇困難,求賜教
發新帖回覆
go

選擇困難,求賜教 [複製鏈接]

細佬活潑好動,專注力差,5鍾意讀書但有點小聰明,明年小1,自行10分,校網43。
難題:
如果哥哥讀st.sfa,細佬未必入到,入到都未必跟到。最後可能抽獎讀43網。
或者
哥哥讀41/34小(叩門),細佬就可以直接跟哥哥,將來中學校網好。
請問你地會點揀,謝謝
   0    0    0    0

阿哥讀書叻但係細路掹車邊入到學校之後, 樣樣嘢都畀不上阿哥, 變咗成世人都活在阿哥的陰影下呢啲例子屢見不鮮。由主要小心如果阿哥讀書都係中間反而冇乜問題。如果阿哥讀書好叻就千祈唔好擺兩兄弟喺同一間學校了,除非你有信心改造細佬成為讀書機器
PS. 我家三個孩子性格 不同所以現在都讀三間不同的學校

dolphindor 發表於 23-6-12 13:33
阿哥讀書叻但係細路掹車邊入到學校之後, 樣樣嘢都畀不上阿哥, 變咗成世人都活在阿哥的陰影下呢啲例子屢見 ...

你好勁呀,5同學校辛苦的是父母(小學黎講)。分神記咁多間學校要事。真心佩服

回覆樓主:

哥哥靠努力+實力獲得嘅嘢,點解要因為細佬而放棄?咁唔公平嘅! 況且大家都點出另一個重點,阿哥叻而細佬係靠關係入去嘅,跟得上咩?每個人都要為自己而努力,細佬亦不例外。
PS 我兩個女能力性格都唔同,所以佢哋一路都係靠自己去考獲自己嘅學位,當年細女大抽獎極差,佢靠自己成功叩到4間學校嘅位。
當個好爸爸

回覆 穎晴李 的帖子

我會選擇叩34/41, 主因係學校唔差, 中學校網好, 哥哥本身都可以係名列前矛, 讀書都會開心輕鬆, 家長都一樣! 有時未必要讀到最top的學校也可以發光發亮, 更何況你叩果間都應該係一線小學啦? 細佬又可以跟尾, 你到時放手哥哥, 專心幫細佬, 唔係仲好咩?

red_bean_ding 發表於 23-6-13 16:22
回覆 穎晴李 的帖子

我會選擇叩34/41, 主因係學校唔差, 中學校網好, 哥哥本身都可以係名列前矛, 讀書都會 ...

感謝你既意見。依家等叩門。

穎晴李 發表於 23-6-10 22:20
細佬活潑好動,專注力差,5鍾意讀書但有點小聰明,明年小1,自行10分,校網43。
難題:
如果哥哥讀st.sfa, ...
叩咗先算,到你叩到,有得揀你先再選擇困難啦。我一定揀兩個讀同一間學校,加上你對細佬冇信心,到時到佢考小一拉牛上樹棧大家辛苦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊