用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教KCCIS蘇浙公學國際部用家
發新帖回覆
go

[中學] 請教KCCIS蘇浙公學國際部用家 [複製鏈接]

想請教KCCIS 用家,現在中學部的教學具體是怎樣的?
課程安排 英文水准 老師教學質量
中文教學是否會給中文一般的同學單獨補課?
IB課程是否分班 不是每個人都可以考IB?{聽講}

IB課程 安排 開課情況怎樣?
中學國際部每級有幾班 每班人數大概多少

感謝 期待  您的分享
   2    0    1    0

回覆 keith2014 的帖子

KCCIS has only 11 students attending IB.

You may refer to below web site and sone other posts how their education standard has drastically declined in recent years, with no academic support at all.

The only good thing about KCCIS is the tuition fees being very reasonable as an IS.

https://www.kcis.edu.hk/

Do you have FP ?

很感謝你的回復~
我們是從加拿大制國際學校轉過來,不是很了解這所學校
但今年蘇浙IB成績36分,我不知道這個分數算不算高
esf排隊中,就是想了解多謝再做決定
https://www.kcis.edu.hk這個網址登錄不了國際部,要登錄密碼,
我現在想了解中一的課程是什麼?
IB是否是學習好的才可以考,會不會有另外費用
作為做後的過渡打算

如有外國護照,Esf 應該快。尤其香港區有3 間Esf .
KCCIS 用家,師資差。好容易唔好彩有唔好的老師,好不容易才遇到好老師。因為高層都不好。
KCCIS 咁多年來IB 成績都唔好, 即使Covid 時期,全球全港都好,KCCIS 仍然唔好。
校舍環境差,設施差。係平過人,但仍然唔值呢個價。因為小學$8k 而且好,中學$12k 而且差。

應該全IB ( 如錯請指正),但不是你話考咩就考咩,原因唔夠人,開好少科,然後又因為怕成績差,唔俾你考某幾科。 例如唔比考 Econ 要你考 business or commerce or something like that .

仲有,D人成日話,KCCIS 中文強,強極咪又係果一班。但KCCIS 最失敗之處就係中文!我作為用家,佢哋每一級嘅中文話就話分深班Chinese as near native . 淺班 as second language 和 外語班 as foreign language. 但教嘅材料,同埋考試嘅材料,完全一樣。( foreignor 除外)即係出邊本地學校啟思出版社好深嗰本中一書(for KCCIS year 8)。  問題就係呢度啦,最深嗰班基本上九成都係本地學校轉入來嘅中一生。我個小朋友好彩雖然已經讀咗kcis  好多年但入咗near native 班。咁一路讀開國際學校嘅同學仔基本上升去中間嗰一班。仍然係讀呢一本書,對佢哋來講深到不得了。根本就係會放棄。考試卷亦都係一模一樣。就算我哋攞九字頭,第二班同學仔好多都係攞二30分。
國際學校應該將中文教材同埋試卷分程度,而唔係淨係將小朋友分程度。因為小朋友學得太深跟唔上,好容易會放棄。
我小朋友而家轉咗Esf . 幸運地仍然是中文第一班,同班小朋友除咗中國人,就係本地學校或者本地名校生。
但第二班啲小朋友學嘅中文係淺少少,適合返佢哋程度,這樣佢哋就唔會咁容易覺得難,而放棄,我識佢哋好多人都會繼續考中文做 gcse / IB . 再加上Esf 有多種外語可以選擇。
而KCCIS 呢間中學完全沒有提供任何第三語言,我覺得唔值呢一個價錢。

bonbon1106 發表於 23-7-18 20:51
仲有,D人成日話,KCCIS 中文強,強極咪又係果一班。但KCCIS 最失敗之處就係中文!我作為用家,佢哋每一級 ...
wow very informative!!  my son is going to P6 now at KCIS, im so concerning about after Y7,  
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊