用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真小升中
樓主: PeppaMami
go

九真小升中 [複製鏈接]

Arn0ld 發表於 23-6-19 22:02

當然唔會好似幼稚園咁,但個女放完長假期返學有D唔開心,老 ...

請問你女兒點解放完假返學會唔太開心?讀真小會否很大壓力?
聽到的資訊都係真小係教快教深多功課,學校多唔多活動俾小朋友均衡發展?

fanmay1016 發表於 23-6-15 14:20
係, 今年有3班小一, 2nd In時校長話九真小的小六畢業生只係佔九真中1/4學位, 所以正常九真中都會收晒 ...

九真小除左升九真中外,其餘派位或自行成績是否亮麗?始終學費不少。

上網搵唔到升中成績。

maggie-tmK 發表於 23-6-28 04:43
請問你女兒點解放完假返學會唔太開心?讀真小會否很大壓力?
聽到的資訊都係真小係教快教深多功課,學校多 ...

去咗幾日Staycation 之後嘅情況,我估類似放完長假返工咁。

佢應該未理解乜嘢叫壓力,但我哋比佢自己決定做功課/溫書/玩嘅先後次序,每晚傾吓偈、一齊睇書/玩、適當時獎勵吓咁。

今年第一/二學期都係疫情期間,返到學無停課已經好好。今年有攪嘅課外活動有各類樂器班、合唱團、種植課程、奧數、少年團、女童軍、田徑、劍擊、花式跳繩、中國舞、管弦樂團、English Oral Show,同埋一堆唔使上堂嘅主題日、同樂日、Fun Days等等。

以今日Music Fun Day為例,個女喺學校整咗個簡單音樂盒返屋企。

maggie-tmK 發表於 23-6-28 04:49
九真小除左升九真中外,其餘派位或自行成績是否亮麗?始終學費不少。

上網搵唔到升中成績。

可以參考5樓。

肯定嘅係校長提及過自行/頭3志願升中派位和入讀EMI Class嘅比例都係100%,大約6-7成畢業生會升返九真中。

Arn0ld 發表於 23-6-28 21:34

去咗幾日Staycation 之後嘅情況,我估類似放完長假返工咁。

謝謝你咁有用的資訊!似乎學校生活都唔係只讀書,請問參加興趣班有無咩條件?例如要選拔評核過,定係按preference抽籤?

學校多帶學生表演或參加比賽嗎?那項比較出色?人人都有機會參加再接受訓練,定行尖子制要自己準備好叻先揀?

另想問問九真小係普教中嗎?

謝謝你

maggie-tmK 發表於 23-7-1 00:59
謝謝你咁有用的資訊!似乎學校生活都唔係只讀書,請問參加興趣班有無咩條件?例如要選拔評核過,定係按pre ...

有啲興趣班有年級限制,樂團合唱團一般都會由老師選拔,其他的應該按小朋友嘅選擇抽籤。

個女暫時未參加過任何代表學校嘅比賽。學生攞獎嘅項目可以參考呢度

https://www.ktlsps.edu.hk/news/

但因為少學生(以前只有2班,下年好似加到3班?),尤其男孩子,喺九真被挑選接受訓練或者代表學校嘅機會,相信比其他學校多。

九真小係粵教中的。

回覆 maggie-tmK 的帖子

唔係普教中,你冇收到教材list?可以通過書單睇到架

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

九真小學果個CAMPUS豆潤咁細, 仲開多班小一?個操場細到跑圈都撞咁滯, 私校即係私校, 果然收左學費先再算

請問九真小學對SEN學生有無支援?例如社交訓練

Bonnie_kiki 發表於 23-7-20 00:09
請問九真小學對SEN學生有無支援?例如社交訓練

私校唔好期望有呢方面嘅資源,亦唔會有駐校社工

Arn0ld 發表於 23-6-28 22:01
可以參考5樓。

肯定嘅係校長提及過自行/頭3志願升中派位和入讀EMI Class嘅比例都係100%,大約6-7成畢業生 ...

五樓嘅資料唔太準確,畢業生亦唔係100%入Band 1中學,同任教多年嘅老師傾談亦知以往九真男生升中嘅往績一向唔太亮麗

吉豬B 發表於 23-7-20 14:32
五樓嘅資料唔太準確,畢業生亦唔係100%入Band 1中學,同任教多年嘅老師傾談亦知以往九真男生升中嘅往績一 ...

始終女仔有聯繫中學,升得比男仔好也是正常,就算神校也有Band 3學生

校方Youtube 片講,但認知上EMI class 也存在於 Band 2中學就是了

吉豬B 發表於 23-7-20 14:32
五樓嘅資料唔太準確,畢業生亦唔係100%入Band 1中學,同任教多年嘅老師傾談亦知以往九真男生升中嘅往績一 ...

我就是經歷了 10 年 九真派校的家長,近數年,派校大都是90% 以上 band 1 中學,只有最尾1/2 位 同學派 band 2, 派band 2 絕大多數是女同學。

我覺得九真學術真係強, 但又唔係CHUR 到你暈果種. 小朋友英文底子好就一定輕鬆不少. 一年三測三考, 小朋友KEEP 住温書, 但每次範圍好合理, 小朋友都無咩壓力.

回覆 snakesnake2013 的帖子

真心想知道強又唔chur,可以俾多資料嘛,thanks

我覺得揀得九真既家長,本身小朋友英文底子都好,學術都唔差. 功課唔係少,但唔算深. 三測三考係好密,但範圍好正常,小朋友有良好習慣温書,其實都跟到. 考試paper 同教既深淺程度相約. 好過有d學校,教得淺,測得深. 個個都要外補先搞得掂.

呢度外補都好平常,但都有小朋友唔補習,能文能武,又學不同樂器.

九真6月頭就考完試,小朋友玩足一個半月,又有唔同活動同比賽參加,所以我話學術強,但又唔會Cheu到你暈,讀到你嘔
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊