用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS 聖羅撒小學
發新帖回覆
go

KTS VS 聖羅撒小學 [複製鏈接]

想問下大家意見,謝謝

miriam  可否PM報料  發表於 23-6-9 22:04
   2    0    0    0

Sakuralunglung 發表於 23-6-9 20:44
想問下大家意見,謝謝

kts 6年後升上比st rosa高banding的中學機會大。
睇你是否心儀st Rosa 書院。
但kts $6千幾vs st rosa$0
kts冇中學vs st rosa直屬中學

回覆 jesswu 的帖子

其實我都係諗緊中學,因為我喺網站睇唔到聖羅撒個數據,我都想睇吓有冇外闖能力

Sakuralunglung 發表於 23-6-9 22:15
回覆 jesswu 的帖子

其實我都係諗緊中學,因為我喺網站睇唔到聖羅撒個數據,我都想睇吓有冇外闖能力 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3874837
聖羅撒書院係一般,跌落band 2

Sakuralunglung 發表於 23-6-9 20:44
想問下大家意見,謝謝

經濟能力許可KTS, 雖然我兩個女聖羅撒畢業,亦考到出面更高banding 中學。但KTS 升中靚好多,大抽獎又係KL3。

10090 發表於 23-6-10 09:06
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3874837
聖羅撒書院係一般,跌落band 2
...

讀緊?數據邊度來?睇唔到邊度band2,唔好誤導人哋!
st rose仍然好多人爭住入!

回覆樓主:

參考下某哋網站,或者hkpapa過往資訊!

但小學部來講,唔講錢嘅前提之下,KTS可能會比聖小好!

stmo 發表於 23-6-10 23:41
讀緊?數據邊度來?睇唔到邊度band2,唔好誤導人哋!
st rose仍然好多人爭住入!
...
絕對無誤導,因為聖羅撒小學band 1的學生多數報其他中學,而佢要收哂聖羅撒小學band 2的學生。

10090 發表於 23-6-24 21:27
絕對無誤導,因為聖羅撒小學band 1的學生多數報其他中學,而佢要收哂聖羅撒小學band 2的學生。 ...

如果收超過一半 Band 2 的話,學校根本無可能繼續做英中。

SRLC 主科 4+ 48%,表現接近嘅學校有 SFXC、李兆基、趙聿修。 英文科更加唔洗講,有 1B 水平。

唔排除整體成績係 1C,始終收得多 Band 2,但佢仍然係 Band 1 表現。始終 93 個直屬位基本上收曬小學部 Band 2,就算有多餘位流出,沙田區亦唔算多 Band 1 填佢。按此收生理論,成績 1C 好正常。

Band 2 4+應該係 3X%,例如宜家落左車嘅 2A 鄭容之 38.1%、2A 港基 36.1%。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊