用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學畢業, 香港認受性
go

[英國] 英國大學畢業, 香港認受性 [複製鏈接]

請問是否在英國任何一間大學畢業 (包括排名最後最差的大學, 讀任何一個科), 在香港都認可你為大學畢業?  

有沒有途徑可知那一間大學所讀的科目就算在英國大學畢業但未到香港要求的標準而香港或不承認.

12    0    0    0

你指香港嘅咩地方承認?政府工?專業團體?搵吓相關網頁有無資料,或者電郵去問。
我相信唔會全部直接承認。

pauline_c 發表於 23-6-9 17:21
你指香港嘅咩地方承認?政府工?專業團體?搵吓相關網頁有無資料,或者電郵去問。
我相信唔會全部直接承認 ...

孩子未上大學, 就是驚讀完某一間大學冷門科畢業後, 才知原來所學既野等同香港 IVE / VTC, 未去到大學程度而不被香港承認為學士學位.
請教可以去那裡問?  英國大學還是香港政府有部門可以問?

過客 發表於 23-6-9 17:31
孩子未上大學, 就是驚讀完某一間大學冷門科畢業後, 才知原來所學既野等同香港 IVE / VTC, 未去到大學程度 ...

以我所知,香港無統一英國大學學位等同香港咩學歷。認受性應該以香港各機構/公司自行考慮。
如果你問考公務員職位,就問公務員招聘部門。
如果專業資格,就電郵相關團體/學會,問返報讀嘅課程是否獲承認。

香港學術及職業資歷評審局:
https://iportal.hkcaavq.edu.hk/home

去睇吓應該幫到你

過客 發表於 23-6-9 14:46
請問是否在英國任何一間大學畢業 (包括排名最後最差的大學, 讀任何一個科), 在香港都認可你為大學畢業?  

...

到海外升學,當然唔係任何一間大學/課程都獲得認可,選讀時要做下資料搜集,獲當地/官方認可,畢業後回港亦可以通過香港學術及職業資歷評審局進行資歷認證。

專家分享 :

中六畢業後,不少同學在思考升學出路時,都會面對選擇院校和課程的煩惱,尤其是打算赴笈海外,更加要費煞思量。究竟如何在眾多院校及課程中,選擇最適合自己而有質素的課程呢?香港學術及職業資歷評審局總幹事周慶邦先生總結5大建議,希望協助同學作出最合適的升學抉擇。

課程須獲當地承認
現時不少同學在完成本地學業後選擇往海外升學,周先生提醒同學在選報海外大學課程時,首要留意心儀學府及課程是否獲當地認證機構和官方認可。「到外地升學時,應留意院校是否獲當地認證,同學宜提前進行資料搜集,及早了解相關資訊。」

以香港為例,香港學術及職業資歷評審局(評審局) 為本地及非本地課程進行評審,並在「資歷名冊(Qualifications Register)」列出在香港資歷架構下獲認可的課程及其資歷架構級別,而其他國家亦有類似的政府或法定機構,提供當地大專院校和課程的可靠資訊,同學可先查閱這些機構公布的認可院校名冊。

https://student.hk/commonDetial?breadCrumbName=%E7%86%B1%E8%A9%B1&rid=WS61767d059ab4c87acb7e1ac4

孩子未上大學, 就是驚讀完某一間大學冷門科畢業後, 才知原來所學既野等同香港 IVE / VTC, 未去到大學程度 ...

我相信要看科目, 如果經UCAS申請的英國大學, 完成後學士學位當然承認, 如要申請專業資格, 要看該學會要求, 假如讀完accounting and finance 想申請香港會計師公會examination exemption, 就要看大學課程內容決定可豁免幾多張paper, 有大學課程內容finance比重多D, 有accounting 多D, 在EK見過有人因此會選多exemption 那間

回覆 poonseelai 的帖子

多謝各位知信, 我再搵下資料

過客 發表於 23-6-9 19:30
回覆 poonseelai 的帖子

多謝各位知信, 我再搵下資料
最好早d選定边几間u同边几科, check 曬所有沒必要

pauline_c 發表於 23-6-9 18:01
以我所知,香港無統一英國大學學位等同香港咩學歷。認受性應該以香港各機構/公司自行考慮。
如果你問考公 ...
我估樓主想問下咁如果唔計專業,只係例如政府工當考紀律部隊要大學畢業,一般英國前50 或100 畢業又承唔承認當有大學畢業資格呢?其實我都想知。

yuyueng 發表於 23-6-10 10:25
我估樓主想問下咁如果唔計專業,只係例如政府工當考紀律部隊要大學畢業,一般英國前50 或100 畢業又承唔承 ...

我朋友考公營機構,佢本身東南亞某大學畢業,都要自己去認證左level幾,HR先承認。

YuYuMother 發表於 23-6-10 11:36
我朋友考公營機構,佢本身東南亞某大學畢業,都要自己去認證左level幾,HR先承認。
...

東南亞又唔同英國嘅,以我所知東南亞好似韓國日本呢啲都唔承認,但因為97以前英國嘅大學都承認,唔知而家係咪一樣啫。

過客 發表於 23-6-9 14:46

...

專業科目可參考所屬本地學會認證
如非專業無認證 參考大學/學科排名
嶺大QS世界排名與英國排50位相若
英國頭50間大學約佔八成香港學生
Russell 24間約五成半 G5 約一成半

2021/22
First degree
QS# | THE# | Students from HK^^
----------------------------------------------------------
4 | 4 UCL^ 845
23 | 19 Exeter^ 655
15 | =26 Durham^ 515
3 | 3 Imperial^ 475
7 | 6 King's^ 440

6 | 8 Manchester^ 395
NR | NR UAL 355
14 | =12 Birmingham^ 350
13 | 16 Leeds^ 350
10 | 11 Warwick^ 335
-
21 | 15 Lancaster 320
9 | 9 Bristol^ 305
=53 | =83 Coventry 305
5 | 5 Edinburgh^ 285
18 | 18 Nottingham^ 280

=64 | =48 UWE Bristol 280
25 | =35 Bath 270
=16 | 14 Sheffield^ 270
1 | 2 Cambridge^ 255
8 | 7 LSE^ 240
-
36 | =29 East Anglia 235
=64 | =60 Nottingham Trent 220
19 | =20 Newcastle^ 210
34 | =29 Surrey 205
24 | 24 Cardiff^ 195

30 | =29 Sussex 195
43 | =35 Swansea 195
2 | 1 Oxford^ 165
28 | =26 Reading 165
=16 | =29 St Andrews 165
-
42 | =48 Brunel 155
46 | =39 Essex 140
12 | 10 Glasgow^ 140
26 | 23 Liverpool^ 140
22 | =20 York^ 140

20 | 17 Queen Mary^ 135
11 | =12 Southampton^ 125
31 | =41 Loughborough 120
41 | =41 Royal Holloway 110
40 | =41 Kent 95
-
=59 | =48 Portsmouth 95
=64 | =71 Hertfordshire 90
32 | 22 Leicester 90
=64 | =71 Manchester Met 90
38 | =29 Dundee 75

=53 | =48 Plymouth 75
=62 | =60 Keele 70
NR | =41 RVC 70
=59 | =60 Bradford 65
44 | =71 Oxford Brookes 60
--
=64 | =83 Brighton 55
=64 | =93 Central Lancashire 55
39 | =41 City 50
29 | =26 QUB^ 45
=64 | =35 Bournemouth 45

=53 | =71 Huddersfield 45
NR | NR UCB 40
NR | NR UCA 40
=64 | =71 De Montfort 35
48 | =60 Goldsmiths 35
-
=64 | =48 Lincoln 35
=82 | =83 Sheffield Hallam 35
=50 | =83 Kingston 30
NR | NR AECC University College 30
49 | =48 Aston 30

NR | NR AUB 30
NR | NR Buckingham 30
=64 | =83 Salford 30
=59 | =93 Westminister 30
NR | NR AA School of Architecture 25
-
NR | NR McTimoney College 25
=82 | =83 Leeds Beckett 25
NR | NR Royal College of Music 25
NR | =29 St George's 25
45 | =60 SOAS 25

NR | =93 South Wales 25
NR | =39 Anglia Ruskin 20
=82 | =60 Birmingham City 20
=64 | =48 Edinburgh Napier 20
NR | NR Leeds Arts 20
-
=62 | =48 Middlesex 20
=53 | =60 Northumbria 20
=64 | =93 Robert Gordon 20
35 | =48 Strathclyde 20
27 | 25 Aberdeen 15

=50 | =48 Bangor 15
=82 | =71 Derby 15
=64 | =60 Greenwich 15
NR | NR GSMD 15
=53 | =60 Hull 15
-
=82 | NR Northampton 15
NR | NR NUA 15
NR | NR Ravensbourne 15
NR | NR RNCM 15
=50 | =71 Ulster 15

=53 | =60 Aberystwyth 10
37 | =41 Birkbeck 10
NR | NR Buckinghamshire New 10
NR | NR CDD 10
NR | NR Falmouth 10
--
NR | NR Gloucestershire 10
33 | =60 Heriot-Watt 10
NR | NR Leeds Conservatoire 10
=64 | =48 Liverpool John Moores 10
NR | NR UoL (Institutes & activities) 10

=64 | =71 London South Bank 10
NR | =71 The Open 10
NR | NR Regent's 10
NR | NR Royal Academy of Music 10
NR | =101 Staffordshire 10
-
NR | NR Trinity Laban 10
NR | NR West London 10
NR | NR Bath Spa 5
NR | =83 Bedfordshire 5
NR | NR BIMM 5

NR | NR BPP 5
=82 | =101 Canterbury Christ Church 5
NR | =93 Cardiff Metropolitan 5
NR | =101 Chester 5
NR | NR Chichester 5
-
NR | NR Courtauld Institute of Art 5
=64 | =93 East London 5
NR | =83 Edge Hill 5
NR | NR Glasgow School of Art 5
NR | NR Hartpury 5

=64 | NR London Metropolitan 5
NR | NR London Film Academy 5
NR | NR Istituto Marangoni 5
NR | NR Richmond 5
NR | =83 Roehampton 5
-
NR | NR RCS 5
NR | NR CSSD 5
NR | NR SAE Institute 5
NR | NR St Mary's, Twickenham 5
NR | NR Solent 5

47 | =41 Stirling 5
NR | =93 Sunderland 5
NR | =83 Winchester 5
NR | NR Worcester 5

HK 13,105

# Ranking per QS/THE WUR 2023
^ Russell Group's 24 members
^^ Rounded to multiple of 5

https://www.hesa.ac.uk/data-and-analysis/students/table-28

請問大學冷門科指什麼學科

yuyueng 發表於 23-6-10 14:44
東南亞又唔同英國嘅,以我所知東南亞好似韓國日本呢啲都唔承認,但因為97以前英國嘅大學都承認,唔知而家 ...

所以問清楚都係好。 但唔明英國好差既大學都去讀?點解唔留香港asso再駁上去

YuYuMother 發表於 23-6-10 16:56
所以問清楚都係好。 但唔明英國好差既大學都去讀?點解唔留香港asso再駁上去
...
講真,英國學費唔平,如果好差下既真係要考慮清楚值唔值得。

YuYuMother 發表於 23-6-10 16:56
...

唔係讀書人, 搵興趣科行先, 報左係排名好後既學校, 有d 大學連英國朋友都話未聽過, 朋友睇完話此科係已選果幾間大學讀四年, 但學既野好單一, 唔全面, 讀完等同在港 asso, 就係擔心浪費4年時間, 4年金錢, 最後都不被承認為大學學歷.

如果諗住回港發展,真係唔好報排名太低嘅學校。
私人公司無話承唔承認,但太唔出名嘅學校競爭力好低。我朋友大公司做HR,佢話內部有個澳美英加嘅大學list,唔on list 嘅唔會in。
真正話承唔承認,應該係講政府請人時,認唔認屬於同等學歷。聽聞係要去做學歷評審,呢樣應該係攞咗學歷先有得評。但一般要求大學資歷嘅工作,競爭好大,都係嗰個point,英國人未聽過嘅大學,就算學歷評審咗等同本地大學,其實都好難贏。
英國大學咁貴,真係返嚟讀VTC再駁本地八大穩陣d。你小朋友英國讀書,英文已贏同學,加上寄宿後個人應該定d乖d,喺VTC 讀得好好嘅機會唔細。

回覆 SIYip 的帖子

時間差好幾年

回覆樓主:

想問一下如果小朋友對Art & Design 有興趣,一心只想讀Art School. 我見那間大學在SQ general 冇排名,但在SQ ranking by subject 排名很高,讀完會是Bachelor of Fine Art or Bachelor of Design, 呢類又會唔會被認可為大學畢業呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊