用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 VS 優才
發新帖回覆
go

王錦輝 VS 優才 [複製鏈接]

男孩子,好動,活潑,愛表達,受谷。缺點是粗心大意,貪玩,不太服從。

喜歡王輝語境,活動教學,校舍設施。暫不打算到外國升學,兩間學費相近,但成績方面優才較有保障。擔心wkf 讀DSE 成績,也有點擔心wkf 校風較寬鬆,老師不太管學生,小朋友易學壞。入面很多小朋友可能已知自己會出國,或者會比較不追求學業?

優才已上家長課,感覺學校理念很好,既有活動教學,也可維持成績。不過聽坊間不少外補老師說,優才課程偏淺,尤其英文與WKF距離甚遠,究竟如何保住中學成績?

優才中學部亦很少聽用家提及,校風好嗎?課程與一線中學睇齊嗎?

家住元朗,有細佬跟尾。兩間都遠。王錦輝會近少少。優才小四考慮搬遷。

查BK 18年曾經有人面對相同問題,最終選了優才。不知事隔5年,wkf 是否有進步了?(好像DSE剛提升到1B-1C?)

一讀12年,很希望聽到用家或了解兩間學校的家長分享,萬謝!
   5    0    0    0

jess0208 發表於 23-6-8 11:08
男孩子,好動,活潑,愛表達,受谷。缺點是粗心大意,貪玩,不太服從。

喜歡王輝語境,活動教學,校舍設施 ...

王錦輝AL績優 DSE仍為B2A/1C水平

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2022

王錦輝AL 係咪限人數, 成績好先可以考AL ? 有無準則?

jess0208 發表於 23-6-8 11:08

男孩子,好動,活潑,愛表達,受谷。缺點是粗心大意,貪玩,不 ...

小朋友gt小學升中學,同意小學英文課程較淺,和坊間不太接軌。中學校風我覺得ok,理科較深;另有一小朋友讀一線男直資中學,不覺得分別太大。
Wkf有朋友小孩讀初小,讀得開心但聽朋友說是中文淺。

curr2000 發表於 23-6-9 10:49
王錦輝AL 係咪限人數, 成績好先可以考AL ? 有無準則?

校長說最多開兩班,冇提係咪成績好先可以考呢

蓮蓉包 發表於 23-6-9 11:40
小朋友gt小學升中學,同意小學英文課程較淺,和坊間不太接軌。中學校風我覺得ok,理科較深;另有一小朋友讀 ...

請問跟一線直資男校比,課程一樣深嗎?師資也可以嗎?謝謝你的意見!

蓮蓉包 發表於 23-6-9 11:40
小朋友gt小學升中學,同意小學英文課程較淺,和坊間不太接軌。中學校風我覺得ok,理科較深;另有一小朋友讀 ...

請問知道在小學期間,同學容易跳船嗎?

jess0208 發表於 23-6-9 18:38
請問跟一線直資男校比,課程一樣深嗎?師資也可以嗎?謝謝你的意見!

我諗真係一間間學校唔同,so far 望落分別不算太大,初中science subjects gt好似仲深d(可能趕住中三要叫佢地考igcse bio), 測考也是gt較多;師資我覺得都係一dd, gt鍾意請高學歷老師但未必識教書(試過請個非本科doctor 但中途要轉老師。
至於跳船,以往初小聽會多d,高小唔太覺,升中基本上全直升

回覆 jess0208 的帖子

粗心大意、不服從、  free style ,  應送去外國讀宿舍學校。

如想平宜點  , 可考慮送子女入讀梁振英新搞的南沙港人子弟學校。

上到大陸, 唔係你想點就點, 開手機都有時間限制。

讀到個人純哂, 有番紀律, 必然成為可造之才!

我會選優才,了解過後才發現wkf並不是那麼好。

好多人都話王錦輝實際唔係真係咁好。唔知點解每年啲新聞都吹捧到七八千人報名

tikihong 發表於 23-6-10 21:27
我會選優才,了解過後才發現wkf並不是那麼好。

請問介唔仲介意多分享?謝謝!

jess0208 發表於 23-6-11 21:30
請問介唔仲介意多分享?謝謝!

中學分精英班。如果唔係精英班,聽講成績紀律校風都麻麻。小學課堂紀律都唔好嘅,比較自由。我無把握我小朋友會唔會被影響。有朋友插班入去,之後可能都會走,因為中學wkf偏理科,無對藝術類學生有支援(海外升學)。

gtg435i 發表於 23-6-11 15:19
好多人都話王錦輝實際唔係真係咁好。唔知點解每年啲新聞都吹捧到七八千人報名 ...

我估因為沙田直資龍校好少。沙田居民又眾多。馬鞍山居民最近直資就培橋同WKF。同埋又有限額(沙田學生限20%還是15% 我唔記得了)物以稀為貴。一定要試一試啦。外區叻仔叻女都要拿一家back up 學校。wkf就會係果間龍校back up

可以放學時間去看看兩間學校的學生,會知道那一間較好

回覆 jess0208 的帖子

不同意GT英文較淺。GT英文是注重讀寫講聽,不重操卷或操練文法。所以在做卷方面比官津校弱。但在英文實際應用比較強。

如果一間龍校, 最後的DSE成績可比美專收band1的英文中學, 都算係好了。

kpc2015 發表於 23-6-15 12:30
如果一間龍校, 最後的DSE成績可比美專收band1的英文中學, 都算係好了。

所以認為GT同wkf都算已交足功課嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊