用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12區大抽獎
樓主: kennethchen97
go

12區大抽獎   [複製鏈接]

patpat904 發表於 23-6-9 11:56
乙三中軒銅一定係流,因同事乙一軒銅唔中

今年見網上話乙二中軒銅都唔止一個人!

你同事乙一唔中!
玩法上又真係唔多合理!

Poyau 發表於 23-6-9 15:02
12網雲官2022年過半(53%)升英中
20%升聯中筲官 32%升其他B1英中
如此升中表現在某些網乙1亦非穩入
原來咁勁架!咁應該留係東區啦、搬來12區米加速死亡

知唔知st Paul cath是否昨天叩門first in?

chanti 發表於 23-6-9 20:22
原來咁勁架!咁應該留係東區啦、搬來12區米加速死亡
代前輩傳達訊息:
雲官9/44入筲官,即係成21%

聯繫係1仔唔入聯中,咪2仔入囉
筲官點解去到1C/2A階段,咪因為2仔入咗嘅唔少囉
雲官,令人覺得有5X% 1仔,12網又唔少2仔上移英中,軒小1仔都係30-33%,雲官有冇20% 1仔都成疑。

回覆樓主:

灣仔區係全香港平均收入最高嘅地區,住宅區最主要分佈喺大坑道、渣甸山、跑馬地,2022年得700幾人參加學位分配,你想像得到住得呢啲區分嘅人要求係極高,而且對仔女都會用心栽培,單係銅鑼灣學嘢嘅地方真係多都嚇死你,我敢講呢區B1學生比例上一定係全港數一數二高,肯定唔止1/3。

呢區特點係人口少但學校數目不少,三間津貼女校都係B1又有直屬英中,兩間軒官都又係官小中嘅龍頭(聯繫中學分別上QC同BPS),男校又有SJ,以上六間都係全港最Top學校之一,加上區內有Paul Con同坑真兩間私校分走咗啲學生,呢個先天優勢全港最好,41都無得比。

所以如果有心投資喺仔女教育身上,特別係女仔,最簡單真係搬去12網住一年,隔離北角爭嘉諾撒爭崩頭,呢區乙一擺MPS/Paul Cat,乙二擺SFC,輕鬆入B1女校。

kitshek 發表於 23-6-17 10:23
灣仔區係全香港平均收入最高嘅地區,住宅區最主要分佈喺大坑道、渣甸山、跑馬地,2022年得700幾人參加學位 ...
仲有間男女私校雖有直中但升中成績勁好嘅高主教
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊